RadioVisie

  • .
    Heynen
    .

NPO Radio 2: De Top 2000 wuifde het jaar uit

Terwijl in Vlaanderen Radio 2 het bij een ‘bescheiden’ hitlijst van duizend klassiekers houdt tijdens de laatste week van het jaar, zoeken hun Nederlandse collega’s van NPO Radio 2 dubbel zoveel songs bij elkaar. Nou ja, het land telt dan ook (bijna) dubbel zoveel inwoners… We stuurden onze meest frivole redacteur naar het geïmproviseerde café in het Hilversumse, meer dan geweldige, museum ‘Beeld en Geluid’.

Interactiviteit was het sleutelwoord

Zes dagen lang lachen, dansen, genieten, kaarten en samen de aftelling van oud naar nieuw beleven, de gezelligheid kende nauwelijks grenzen. Enkele controversiële momenten, zorgden voor extra pigment.Terwijl de stamgasten in alle rust en zonder gemor de vaak extreem lange wachtrijen van meer dan tien uur trotseerden, liep het onverwachte afhaken van presentator Stefan Stasse, geveld door een longontsteking, als een rode draad door het feestgedruis.

Vervangster Annemieke Schollaardt hield het over het algemeen bij een rustige stijl maar motiveerde de bezoekers toch tot een rondje springen via ‘Jump’ van de oorspronkelijk Friese band Van Halen en tijdens ‘Paradise By The Dashboard Light’, het epos van Meat Loaf. De in zeven haasten opgetrommelde Emmely de Wilt had gelukkig slechts een beperkte studieronde nodig om zich in het gewoel te storten.

De Staat met ‘Witch Doctor’ en de Ierse band U2 inspireerden haar tot een ‘Magnificent’ feestje waarop de aanwezige stamgasten graag inspeelden. Zeker toen ze vervolgens spontaan pizza uitdeelde. ‘Have You Ever Been Mellow’ met de Party Animals was de reïncarnatie van een ‘rave’ avond. Het publiek ging helemaal uit de bol. House in de hoogste versnelling, aangevuurd door Gijs Staverman, die op de derde dag met de nodige spijt moest aankondigen dat reeds de helft  van het aftelwerk er op zat.

° Lees verder onder de video

Liegen niet toegelaten

Rob Stenders om uit tijdnood ‘Wat Zou Je Doen’ van Marco Borsato en rapper Ali B., na amper een volle minuut weg te schuiven, lokte gemengde reacties op de sociale media uit. Van woede en totaal onbegrip tot vlagen van begrip en goedkeuring, het voorval bleef niet onbesproken en haalde zelfs het televisieprogramma ‘RTL Boulevard’ waarin Ruud de Wild het incident als een ‘uitglijder’ bestempelde.

Om alle kritiek de kop in te drukken, antwoordde de geviseerde presentator met een zelf ingesproken appje waarop hij zich uitgaf als een fan namelijk Arnold Oude Beukema die nog meer muziek van de zanger wenste. Begeleid door cynisch boegeroep, de kreet ‘genoeg’ en onder algemeen gelach werden ‘De Meeste Dromen Zijn Bedrog’ en ‘De Waarheid’ tot de allerlaatste noot gedraaid. De spons over het voorval dus tijdens zijn shift op Tweede Kerstdag.

Achter de schermen had men meer dan de  handen vol om de stroom van groeten, liefdesverklaringen, relatiebreuken, huwelijksaanzoeken en boodschappen te verwerken alvorens die op het scherm van onder meer het themakanaal NPO 1 Extra te streamen. De zaak ontspoorde echter toen twee grappenmakers voor opschudding zorgden. “Wij komen met het gezin de deur niet uit voor de Top 2000. Groeten uit Ruinerwold getekend Gerrit’. Een verwijzing naar Gerrit van de D., die zijn gezin op een boerderij opgesloten hield en twee van zijn kinderen misbruikte.

‘Vanuit Dubai overgevlogen voor de Top 2000. Groetjes uit Vugt Ridouan’. Ook deze totaal misplaatste mop schoot bij velen in het verkeerde keelgat vermits de meest gezochte en onlangs ingerekende Nederlandse crimineel voor verschillende liquidaties verantwoordelijk wordt gehouden. Een woordvoerder van NPO Radio 2 haastte zich om de nodige excuses aan te bieden.

Ter land, ter zee en in de lucht

Gelukkig merkte de kolkende massa weinig of niets van deze dissonanten. Integendeel, men amuseerde zich uitgelaten op de talrijke polonaises van onder meer Guus Meeuwis met ‘Kedeng’ tot de spontaan rond vliegende papieren vliegtuigjes tijdens ‘Auto en vliegtuug’ van de Limburgse band Rowwen Hézze. Wie de intiemere momenten op prijs stelde, werd regelmatig op haar of op zijn wenken bediend.

Bij ‘I Will Always Love You’ van de betreurde Whitney Houston floepte een zee van smartphonelichtjes aan. Mee wuiven dus met tot slot een mini vuurwerk en een rookgordijn. En alsof dat niet volstond trokken de sidekicks van diverse presentatoren, waaronder Caroline Brouwers, de drankgelegenheid in om naar het gemoed bij de stamgasten te peilen. De vraag naar de relatie met de ex-partners kreeg opvallend genoeg uitsluitend ‘Ik ben alleen’ als antwoord.

Of deze antwoorden ernstig moesten genomen worden, bleef achteraf een open vraag. Met het nakende einde in zicht en terwijl de oprukkende mist een verraderlijk laken over de nabijgelegen weilanden trok, manifesteerden zich de eerste tekenen van een collectieve vermoeidheid. Het carnavaleske maakte langzaam plaats voor een meer ingetogen beleving met weliswaar de klassieke begeleiding tijdens ‘Hey Jude’ van The Beatles en bij ‘Brabant’, de net niet tot volkslied gepromoveerde ode van Guus Meeuwis aan zijn heimat.

Van West-Vlaanderen tot Hilversum

Ook ‘Zoutelande’ waarmee de Poperingse en voormalige coryfee van Hooverphonic Geike Arnaert, aan de zijde van Blöf, voor dé zomerhit van twee jaar geleden tekende, kon duidelijk rekenen op heel wat sympathie. De inmiddels door Wouter van der Goes aangerukte lading worstenbroodjes verdween in één oogopslag in de maag van tientallen liefhebbers.

Conclusie

Heynen

Een kijker verwoordde in nauwelijks één zin de algemene indruk over deze Top 2000. “Met het inzetten van de landing komt er alweer een einde aan een tocht doorheen zestig jaar popmuziek. Ondanks het hobbelig parcours leverden de dj’s, de technische diensten en de cameramensen uitstekend werk.”

Zeker Annemieke Schollaardt en de relatief jonge Emmely de Wilt bewezen dat ze meer dan hun mannetje konden staan aan de zijde van de grote namen als Ruud de Wild, Gijs Staverman en Bart Arens. Hun deels onverwachte aanwezigheid zorgde voor een sterk gevarieerd team, dat dankzij een sterke interactiviteit met de fans voor een onuitgegeven spektakel zorgde. Op naar de volgende afspraak in december 2020”.

O ja: Queen stond 1, Eagles op 2 en Billy Joël op 3. Maar dat had je op voorhand zelf al kunnen raden, natuurlijk. Alle tweeduizend nummers, op één lange rij, vind je hier terug. Iets of veel gemist van de Top 2000? Je vindt heel veel terug op het YouTube-kanaal van NPO Radio 2. (FvM)


Amptec
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx