RadioVisie

  • .
    .
Heynen

NPO Radio 2 blijft op kop

Er werd met meer dan gewone belangstelling naar de nieuwste machtsverhoudingen in de radiosector uitgekeken. Bij de gisteren – dinsdag 21 april – gepubliceerde resultaten hield men voor de eerste rekening met de invloed van het coronavirus. NPO Radio 2 bleef afgetekend de populairste terwijl de commerciële concurrenten uitpakten met tegenstrijdige cijfers.

De  verscherpte aandacht voor de nationale muzieksector in deze moeilijke periode legde NPO Radio 2 geen windeieren. De huiskamerconcerten die zich in een eerste online festival vertaalden, waren een succes. Het lichte verlies van 0,4% was niet direct reden tot grote zorgen. Bij de grootste commerciële concurrent Talpa Networks, gebeurde datgene wat tot voor kort haast ondenkbaar was.

Radio 10 behield met 10,7% de tweede plek en presteerde zelfs beter dan de voormalige trotse marktleider Radio 538. Het jongerenstation verloor immers 0,8% en daalde naar de derde plaats. Wellicht dat het gebrek aan grote publieke evenementen zoals ‘Koningsdag’ en de annulering van talrijke dance-events aan de basis  van dit behoorlijke verlies lagen.  

Ook de wens naar degelijke en geruststellende informatie over het coronavirus drukte een stempel op het luisteronderzoek. NPO Radio 1 steeg met 0,4%. Wellicht een gevolg van de onzekere toekomst  veroorzaakt door de onzichtbare vijand. De regelmatige interventies van premier Mark Rutte en van Koning Willem-Alexander waren ongetwijfeld niet vreemd aan deze winst. 

Tot besluit twee nog cijfers. 3FM haalt 2,5%, dat is een lichte stijging met 0,1% waarbij men voorzichtig over het begin van de herstelperiode mag spreken. Radio Veronica klokte af op 3,5%, een daling met 0,1%. Niet echt een geruststellend cijfer waardoor de zekerheid over een contractverlenging voor de ochtendshow met Giel Beelen stilaan als sneeuw voor de zon smelt. En wetende dat de pas benoemde directeur Niels van Baarlen een boezemvriend is van Edwin Evers kan men ervan uitgaan dat een terugkeer van de koning bij het ontbijt, niet echt uit te sluiten valt.

Deze rapportage is gebaseerd op een landelijk representatieve steekproef van 7.930 respondenten van tien jaar en ouder. De gemiddelde luistertijd bedroeg 02:42 uur. Een stijging die is te koppelen aan het thuiswerken door de coronacrisis. (FVM)


Amptec
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Dimitri
Dimitri
22 april 2020 - 18:06 18:06

NPO Radio 2, voor mij toch wel de beste muziekzender die er in de lage landen op FM te vinden is.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx