RadioVisie

  • .
    .

NPO Radio 2 blijft net uit de greep van Qmusic

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Met de maanden maart en april achter de rug onderstrepen de gisteren – dinsdag 24 mei –  gepubliceerde luistercijfers de lichte dominantie van NPO Radio 2. Net voldoende om uit de greep van de zich herstellende commerciële concurrentie te blijven. Met de verwachte stoelendans in het vooruitzicht lijken de komende maanden echt boeiend te gaan worden. 

De dagen en weken tijdens dewelke men openlijk de verschuivingen bij marktleider NPO Radio 2 in vraag ging stellen, liggen achter de rug. Voorbij zijn de twijfels over Annemieke Schollaardt met de ‘A Lunch’, dit ondanks de verdeelde meningen bij critici. En er is geen gezeur (meer) over de op het weekend gerichte vrijdag met Wouter van der Goes en Frank van ’t Hof. Kortom, er is geen vuiltje meer aan de lucht zou men denken. In vergelijking met vorig jaar is er toch een terugval met 0,2%. Niet meteen een cijfer om opnieuw te gaan brainstormen over herschikkingen maar met de plannen over een eventuele hervorming van het radioaanbod bij de NPO in het achterhoofd, is dat toch enigszins anders. 

Titanic 2.0

Dat is zeker het geval voor de publieke omroep waar men alle zeilen wil bijzetten om het noodlijdende 3FM van de totale ondergang te redden. Dat daarbij de wildste verhalen de ronde doen, verbaast niemand. Vooral Ruud de Wild wordt nadrukkelijk genoemd voor een mogelijke verhuis van de popzender. In de wandelgangen klinkt ook dat verschillende andere grote namen worden gepolst om mee te werken aan een totaal nieuw station. Blijkt echter dat weinigen er wat voor voelen om het totaal verbrande merk te (helpen) reanimeren. Werk dus aan de winkel voor kersvers manager Menno de Boer, die inmiddels Eva Koreman, Sander Hoogendoorn en Frank van der Lende liet verstaan dat hun programma’s worden afgevoerd.  

Dave op dreef?

De komende metingen zullen wellicht ook verduidelijken welke gevolgen de terugkeer van Dave Minneboo bij Talpa, in ruil voor een royaal salaris van 1,2 miljoen euro gespreid over drie jaar, zullen zijn. Hij was namelijk de architect van de spectaculaire klim van Qmusic de voorbije maanden, dat zelfs even van het marktleiderschap mocht proeven. Maar nu weer netjes, door de impact van onder meer de Top 2000, terug een rol als achtervolger moest opnemen. 

Wie Talpa citeert, denkt uiteraard aan zorgenkind Radio 538. Dat directrice Coco Hermans grotendeels voor de steile terugval van het marktaandeel verantwoordelijk was, daar twijfelt niemand – ondanks een positieve trend in de doelgroep tussen 20 en 49 jaar – nog aan. Tijd dus voor een drastische ommezwaai waarbij de zogenaamde teruggekeerde ‘verloren zoon’ hoogdringend orde moet scheppen.

Coen en Sander hebben in de namiddag wellicht hun beste tijd gehad en worden bij Radio Veronica geciteerd waar zendermanager Rob Stenders hen blijkbaar met open armen zou ontvangen. De bijna in ongenade gevallen Frank Dane, die op een zeer onhandige en zelfs pijnlijke manier uit de ochtend werd geplukt bij 538, zou zich opwarmen om het duo op te volgen. 

Tenzij men – en gezien het toenemende zeggenschap van RTL – Marieke Elsinga alsnog bij Qmusic weghaalt om bij het voormalige uithangbord van de jeugd een prominente rol te vertolken. Zij beschouwt zich nog steeds als een ‘kind van Qmusic’, maar of een dergelijke uitspraak bij RTL, haar werkgever op tv-vlak in goede aarde valt, is hoogst onwaarschijnlijk. Het beloven in ieder geval hectische tijden te worden. (FVM)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Luistercijfers Nederland: NPO Radio 2 blijft Qmusic afhouden

Radio 2 bleef de marktleider bij de Nederlandse radiozenders volgens de vandaag verschenen luistercijfers over Lees verder

Luistercijfers Nederland: NPO Radio 2 houdt nipt stand

NPO Radio 2 en Qmusic strijden als nooit voordien voor een plek als marktleider.

Luistercijfers Nederland: NPO Radio 2 leidt – 538 lijdt

Dat NPO Radio 2 als uitloper van de Top 2000 de lakens in het medialandschap Lees verder

Luistercijfers Nederland: NPO Radio 2 stevig in het zadel

Geen verrassingen bij de bekendmaking van de luistercijfers over periode december 2021 en januari 2022. NPO Lees verder

Blad 1644: Mediaconcentratie, Joe, Top 2000 Stembus (video)

• Mediaconcentratie in Vlaanderen • Joe's Pakje van je hart op bezoek bij Tia • Lees verder

Nederland: regering hakt knoop door over veiling FM-kavels

In Nederland mogen commerciële radio-aanbieders in de toekomst nog maximaal drie FM-kavels bezitten. Dat heeft Lees verder

Advies blijft: FM afschakelen vanaf 2027 in Nederland

Digitale radio is een feit en raakt ingeburgerd, maar niet razendsnel. De FM-band zingt het Lees verder

Veronica Sorry, Rob?

Waarom Rob Stenders zich in een twee voor twaalf situatie bevindt en dit ook de Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx