RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

NPO Radio 2 blijft autoritair leider in Nederland

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Luistercijfers over de periode juli-augustus

De tweede oprukkende golf van het coronavirus beïnvloedde tijdens de voorbije zomerperiode nauwelijks de comfortabele positie van NPO Radio 2, dat als gele truidrager de commerciële stations in de achtervolging dwong. Her en der werden enkele rake klappen uitgedeeld. Vooral de herschikkingen bij het zwaar getroffen Talpa vertaalden zich in mindere resultaten.

De bescheiden winst van 0,1% voor NPO Radio 2 valt niet meteen op, maar kan niettemin beschouwd worden als een belangrijk signaal van goedkeuring voor de geplande wijzigingen. Vooral de komst van Jeroen van Inkel, na een min of meer teleurstellend avontuur bij de seniorenzender NPO Radio 5 en van de bij Radio Veronica vertrekkende Giel Beelen, blijkt een pluspunt.

Zeker nu de komende weken en maanden alles zowat in het teken van de Top 2000 zal staan. Aan landelijke acties en aan een langzaam maar zeker opgedreven interactiviteit om de luisteraars maximaal bij de samenstelling van deze lijst te betrekken, zal het dus zeker niet ontbreken. Het zou niemand verbazen mocht deze vitale periode afgerond worden met een marktaandeel van om en bij de 20%.

Op minimale kracht

Wat te zeggen van Radio 538? Wessel van Diepen, tegenwoordig de architect van de wekelijkse ‘Global Dance Chart Top 40’ kondigde in 2004, op een vrijdagnamiddag, aan dat het station dé nummer 1 van Nederland zou worden. Een voorspelling die dicht de realiteit aanleunde want de jongerenzender bleef lange tijd buiten bereik van alles en iedereen. Maar de niets ontziende Covid-19 pandemie spaarde niemand.

Dat ondervond eigenaar Talpa toen de opdrogende reclame-inkomsten tot draconische herschikkingen noopte. Een regen van ontslagen leidde tot een verminderd aanbod. De gepresenteerde nachtprogramma’s en verschillende blokken tijdens de werkuren verdwenen waardoor de luisteraars massaal afhaakten.

Het schrappen van de Nederlandse Top 40 en van A State of Trance, van de inmiddels naar Qmusic overgestapte Armin van Buuren, deden het marktaandeel verder zakken. Van 10,6% naar 10,1%. Niet echt hoopgevend dus voor de komende eindejaarsperiode. Qmusic profiteerde maximaal van de kommer en kwel bij Talpa.

De banden met de Stichting Nederlandse Top 40 werden flink aangehaald door het verwerven van de uitzendrechten van de bekendste landelijke hitparade. En met de recente start, op voorspraak van programmadirecteur Dave Minneboo, van de World Wide Club Top 20, werd een andere troefkaart uitgespeeld. De volgende meting zal ongetwijfeld verduidelijken of deze vernieuwende zet het ideale tegengewicht zal worden voor Dance Departement met Dennis Ruyer op Radio 538. 

De anderen

Ondanks de bizarre tijden deed Sky Radio goede zaken. Het vakantiegevoel en de tropische temperaturen waren koren op de molen van het non-stop muziekstation dat de playlist in de gegeven omstandigheden prima liet corresponderen. Al was het maar om even de zorgen en de bekommernissen aan de kant te schuiven. Men verwacht dan ook dat men binnenkort, in navolging van de collega radiostations in de Amerikaanse markten – New York (Lite FM) en Los Angeles (KOST1035) – The Christmas Station in stelling zal brengen.

3FM daarentegen blijft het zorgenkind van de publieke omroepen. De nochtans met veel trompetgeschal aangekondigde veranderingen leidden nauwelijks tot enige vooruitgang waardoor de geloofwaardigheid van manager Sharid Alles alsmaar meer op de helling komt te staan. Radio Veronica, dat mogelijk wordt verkocht en NPO Radio 5, bleven status quo. (FVM)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kijk… Nederlandse luistercijfers!

Ondanks de hevige concurrentie van Eurosport dat dankzij Tom Dumoulin in de Giro d’Italia indrukwekkende Lees verder

Het gaat goed, beter en best met Q (in Nederland)

Het luisteronderzoek van het Bureau Intomart over de maanden mei en juni liet enkele opmerkelijke Lees verder

Nederland: Radio 10 loopt verder uit

Wat niemand bij de uitermate moeilijk verlopen bevalling op 4 april 1988 durfde te dromen, Lees verder

Nederland: Luistertijd nam met 10% toe

Dat er steeds meer naar de radio wordt geluisterd sinds Covid-19 de maatschappij op z’n Lees verder

Top 40 best beluisterde hitlijst in Nederland (audio)

De Top 40 is en blijft een fenomeen in Nederland. In 1964 gestart als de Lees verder

Nederland: Forse ingreep bij Talpa Networks

Dat Talpa Networks van John de Mol door de corona-crisis fors moest gaan bezuinigen, is Lees verder

Armin van Buuren naar Qmusic in Nederland

Grote verbazing toen bij de voorstelling van de najaarsprogrammering van Radio 538 de namen van Lees verder

Nederland: Twee iconen naar NPO Radio 2

Net voor de start  van de zomervakantie kondigde NPO Radio 2 de grote lijnen van Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx