RadioVisie

  • .
    .

NPO Radio 1: spotje voor BNR Nieuwsradio geweerd

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het gebeurt niet vaak, maar af en toe is er bij de VRT al eens een radiospot – via hun reclameregie Var – te horen voor een tv-programma dat bij de commerciële concurrentie van Play wordt uitgezonden. Dat er bij Joe en Qmusic – eigendom van DPG Media – geen reclame wordt gemaakt voor een uitzending op één van de zenders van SBS Belgium, mag dan weer de evidentie zelf lijken. We geven dit mee als basis om een rel zoals die in Nederland ontstond te kunnen kaderen.

Daar wil de STER, de reclameregie van de Nederlandse publieke omroep, een spotje van Listn niet uitzenden. Listn is het podcast-vehikel van het commerciële BNR Nieuwsradio en Het Financieele Dagblad. Beide media behoren tot de FD Mediagroep (FDMG). De STER struikelt over het feit dat in de spot de naam BNR Nieuwsradio expliciet wordt vermeld, de directe concurrent van NPO Radio 1. Volgens de publieke reclameregie mag er op een bepaald mediumtype geen reclame voor hetzelfde mediumtype uitgezonden worden.

“BNR is dus welkom op televisie, maar niet op de radio. RTL 4 is welkom op radio, maar niet op televisie”, aldus STER-directeur Frank Volmers in Adformatie. “En Listn is welkom op radio én tv, maar niet als BNR in de commercial wordt genoemd. De FD Mediagroep wil de verwijzing niet weghalen. “Het staat iedereen vrij om eigen voorwaarden te maken”, aldus BNR Nieuwsradio-hoofdredacteur Mireille van Ark. “Maar van de STER zou je verwachten dat betrouwbare journalistieke merken welkom zijn om te adverteren.”

Het is niet voor het eerst dat dit probleem zich voordoet. In augustus 2013 werd een commercial van NPO Radio 1 gehaald toen BNR onder de naam ‘Bay & Air’ reclamezendtijd had geboekt. Overigens geldt ook in Nederland de ongeschreven wet dat de commerciële zenders geen reclame voor een concurrerend medium opnemen. Om te besluiten waar we mee zijn gestart: in Vlaanderen zal vermoedelijk nooit op Radio 2 een spotje te horen zijn voor Qmusic. Of zal op Joe nooit een actie van MNM in een reclameblok opduiken. (TB)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 584: Siska, BNR Nieuwsradio & luistercijfers

Siska Schoeters met de vragen die u en ik niet durven stellenBNR Nieuwsradio focust op Lees verder

Blad 422: DAB+, BNR Nieuwsradio & Minerva (audio)

DAB+-ofielen u kan eindelijk eens uw gedacht zeggen (enfin, invullen dan toch)Wat is er aan Lees verder

Blad 377: Bingo, Veronica en BNR Nieuwsradio (audio)

Klein reisje vandaag. Soms ligt het nieuws ook gewoon de deur op de loer. Zoals Lees verder

Extra steunzenders voor BNR Nieuwsradio

Het commerciële BNR Nieuwsradio heeft haar FM-netwerk de afgelopen periode verbeterd met vier nieuwe steunzenders, Lees verder

Nieuwe ‘Warmste Week’ ook op MNM en Studio Brussel (video)

Kansarmoede. Dat is het centrale thema van De Warmste Week 2022.

MENT met zomeroffensief op tv én radio

MENT lanceert haar eigen zomer-TV-show met vijf uitzendingen van 'Zing mee met je TV'.

Gratis: duizenden radio- en tv-stations

Gratis naar radio luisteren, het is evidentie. Sinds de uitvinding ervan. Het aanbod werd bovendien Lees verder

Radio 2: Geen zomer zonder Zomerhit

Dit jaar slaan Radio 2 en Eén slaan de handen in elkaar, van maandag 11 Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx