RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

NPO dreigt aansluiting te missen

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het Nederlandse omroepbestel dreigt in z’n actuele vorm aansluiting te missen bij de huidige tijd. Het systeem is niet ingericht op de maatschappelijke en technologische ontwikkelingen en de verandering van de mediamarkt. Die conclusies trekt het Commissariaat van de Media (CdvM) in een rapport dat vandaag is gepresenteerd.

De nadruk ligt te veel op organisaties in plaats van inhoud, de verantwoordelijkheid van het bestel is te versnipperd en het is onduidelijk wie in het bestel exact welke taken en verantwoordelijkheden draagt.
Een bijstelling van het bestel op losse onderdelen lost de grote knelpunten niet op en leidt alleen maar tot nieuwe problemen, aldus de toezichthouder.

Als er geen veranderingen worden doorgevoerd, zal het bestel in de toekomst steeds meer losse omroeporganisaties kennen met steeds minder maatschappelijke binding, waarschuwt het CvdM. Ook komt de journalistieke kwaliteit van het media-aanbod nog verder onder druk te staan en dreigen jongeren helemaal af te haken.

Als het aan het commissariaat ligt, zou er een bestel komen met een breed, onafhankelijk, pluriform media-aanbod dat kijkers helpt een mening te vormen. In een herzien bestel moet de publieke media-opdracht in een meer centrale vorm worden aangestuurd en moet duidelijk worden gekeken wat de toegevoegde waarde is voor bepaalde content binnen het bestel.

‘Systeem uit 1920 past niet meer’

Volgens de waakhond heeft een transitie alleen kans van slagen als alle partijen in het huidige mediabestel zich met een “brede en ruimdenkende blik” aansluiten bij het plan. “De transitie vergt moed, inzet en veranderbereidheid”, wordt beklemtoond. Het is overigens logisch dat het bestel niet meer voldoet. “Het huidige mediabestel komt voort uit de tijd dat de Nederlandse samenleving in ideologische zuilen verdeeld was”, stelt het rapport. Dit systeem was “in 1920 een logische en bij de samenleving passende inrichtingsvorm”.

Voormalig mediaminister Arie Slob vroeg in 2021 om de reflectie nadat hij twee nieuwe aspirant-omroepen toeliet tot het bestel: Zwart en Ongehoord Nederland. De concrete vraag van Slob was of de huidige criteria om nieuwe omroepen toe te laten nog wel voldoen.

De reflectie van het Commissariaat is het tweede rapport in korte tijd dat oproept tot een verandering in het systeem. Ook ombudsman Margo Smit stelde recent na haar onderzoek naar klachten over de journalistieke kwaliteit van Ongehoord Nederland dat de Nederlandse Publieke Omroep problemen ondervindt met haar transparantie en de helderheid van communicatie naar het publiek toe. Volgens de Ombudsman staat de geloofwaardigheid van ‘Hilversum’ op het spel. (HV)

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Positief advies voor ‘NPO Luister – on demand’

Het Nederlandse Commissariaat voor de Media adviseert positief op de aanvraag voor het nieuwe kanaal Lees verder

Ongehoord Nederland en Omroep Zwart in publieke bestel (video)

Vanaf 2022 mogen Ongehoord Nederland en Omroep Zwart als nieuwe aspirant-omroepen programma’s uitzenden bij de Lees verder

Bereik van radio blijft nagenoeg gelijk in Nederland

Niet zelden gaat het in gesprekken over media en in het bijzonder over radio, dat Lees verder

Blad 846: evenementenradio, Spotify Greenroom, Radio 538

• Nederland zet de deur weer op een kier voor evenementenzenders • Hoeveel sociale audio-apps Lees verder

SLAM! zet zich scherper met ‘Boost Your Life!’

‘Boost Your Life’ is het nieuwe motto van het Nederlandse Pop & Dance station.

Blad 1556: Studio 100, Mi Amigo Harwich en Nederlandse FM-kavels

• Studio 100: Bourlon gelooft in oplossing voor radiodossier • Harwich: twee dagen zeezenders • Lees verder

Blad 1555: KINK-vonnis, Spotify-speeltjes, Madammen-dokter (audio)

• Nederland: Talpa, RadioCorp en BNR vechten KINK-vonnis aan • Speeltjes voor Spotify: Soundtrap en Lees verder

Blad 1554: KINK, Jenni Baynton, SoundSwitch

• Nederland: geen hoger beroep in KINK-uitspraak • Vinyl Top 333 vanaf Jenni Baynton • Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx