RadioVisie

  • .
    .

NPO beknibbelt op DAB+-kwaliteit

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het alom bejubelde DAB+-verhaal begint toch ietwat ranzige kantjes te vertonen. In de markt gezet omdat de geluidskwaliteit niet minder dan subliem is, gaan diverse radiostations nu beknibbelen op die… kwaliteit. Ook de Nederlandse publieke omroep (NPO) is in datzelfde bedje ziek geworden.

Zopas heeft de NPO diverse wijzigingen doorgevoerd op frequentie 12C. Het betreft vooral de gebruikte bandbreedte. Die is belangrijk voor de kwaliteit van het geluid. Meer bandbreedte garandeert een betere luisterervaring. Omgekeerd is dat net zo. In dit geval is ‘less’ helaas niet gelijk aan ‘more’. Maar wel degelijk aan ‘less’. Kortom, het gaat niet echt de goede richting uit in het DAB+-verhaal. 

NPO Radio 1 werd teruggezet naar 96 kbps, waar dit eerder 128 kbps was. Daarnaast zijn ook de bewegende beelden, de zogenaamde dynamische slide show, vervangen door het vaste logo van de zender. Bovendien is dat beeldlogo enkel zichtbaar op ontvangers met een groter scherm. De themazenders NPO SterrenNL en NPO Soul & Jazz werden van 96 naar 88 kbps gereduceerd.

Voorlopig werd er geen extra uitleg gegeven voor deze ingreep. Al ligt het voor de hand dat er hoogstwaarschijnlijk nieuwe kanalen op komst zijn. Minder bandbreedte per uitgezonden station betekent immers dat er ruimte vrijkomt voor het toevoegen van nieuwe projecten. De NPO had echter, ook zonder de recente aanpassingen, nog bandbreedte beschikbaar voor een mogelijke uitbreidingen. 

Eerder stelde Robert-Jan van der Hoeven van Broadcast Partners in een interview met Totaal TV dat een bandbreedte van 96 kbps gelijk is aan de kwaliteit van de analoge FM. Gelukkig heeft DAB+ nog andere voordelen. Maar dan vooral voor de aanbieders. Het is minder omslachtig en bijgevolg goedkoper. Al moet die 96 kbps niet nog minder worden. Anders komt men in Londense toestanden terecht, waarbij veel stations een geluid laten horen dat nauwelijks beter is dan dit van die… goede, oude middengolf.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1485: Qmusic vs Q-dance, Loopreizen Radio, Heart 00s

• Nederland: Qmusic en Q-dance regelden hun dispuut in der minne • Nederland: Loopreizen Radio Lees verder

Nederland: radio-dj’s quizzen op televisie

Matthijs van Nieuwkerk (foto bovenaan) en zijn 'De Wereld Draait Door' was zo'n waanzinnig goede Lees verder

“Dat Is Het Oog Van De Duivel!” (video)

Een bijdrage dit keer waarin ik ruimte maak voor lezer Henk Kruize die het stukje Lees verder

Blad 1484: Hans, Hans & Hooray

• Buiten is het dertig graden, binnen kreeg Hans een bloemetje • “Hij schrijft sneller Lees verder

Blad 1483: Radio Mol, YouTube, KINK, TPO Podcast

• Ook Radio Mol zoekt (wanhopig) een reclameverkoper • YouTube: muziek streamen op je smartwatch Lees verder

Nieuwe Nederlandse meezinger in de maak: ‘Dit is Joe!’ (audio)

De Vlaamse tracks kregen nieuwe vocals en een catchy sonic logo “Dit is Joe”.

Blad 1482: Radio VRW, Hans Hogendoorn, Peter Rijsenbrij (video)

• Radio VRW-team kon eindelijk nog eens samen barbecueën • Ere-Zilveren Reissmicrofoon voor Hans Hogendoorn Lees verder

Blad 1480: Radio GRK, KINK, Qmusic

• Radio GRK houdt tweede benefietavond voor Kom op tegen Kanker • Nederland: (weer) geen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
4 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Hans Albers
Hans Albers
3 februari 2022 - 20:54 20:54

Ik weet dat het een oud draadje is maar volgens mijn DAB ontvanger is NPO1 nu opnieuw 128bps.

Alex
Alex
1 juni 2018 - 10:46 10:46

Het is wel degelijk een verslechtering. De data binnen een kanaal in DAB zijn minimaal 1 en maximaal 8 kbps. Ook radio 1 klinkt dus slechter, al is 96 kbps zeker voor spraak voldoende. De andere twee stations zijn, als je de netto bitrate na de R/S coding neemt, gezakt van ruim 88 naar ruim 80 kbps en dan is bijna 10%. Het is te hopen dat ze dit niet ook met KX radio en andere programma’s gaan doen, dan zul je ook diverse andere programma’s uitgekleed zien worden.
Als de ontvangst niet goed genoeg is voor EEP3-B moeten ze maar meer zenders plaatsen en/of het vermogen verhogen.

Sirolf
Sirolf
31 mei 2018 - 22:41 22:41

Leuk verhaal, maar het is gewoon NIET waar… Radio 1 was altijd al 96kbps, de overige ruimte werd ingenomen door de (nutteloze) slideshow. Nu die is weggehaald is de ruimte die daarmee vrijkwam gebruikt om SterrenNL en Soul&Jazz van een betere foutcorrectie te voorzien (EEP 3A in plaats van EEP 3B) waarmee ze aan de randen van het DAB+ bereik beter te ontvangen zijn. Helaas gaat dit wel gepaard met enkele bits aan geluidskwaliteit omdat er simpelweg geen ruimte meer is in de mux (en nee, er is dus ook GEEN ruimte voor nieuwe kanalen, de mux zit voor 99.31% vol volgens dabmonitor.nl).

Het is dus geen beknibbeling, maar juist een verbetering…

J.Konings
J.Konings
31 mei 2018 - 22:02 22:02

Bij een bitrate van 96kbs wordt echt merkbaar dat het geluid gedigitaliseerd is. Voor geoefende oren hoort dat aan een soort sissende vervorming. Ik denk dat FM kwaliteit dan beter is. Trouwens het valt me op dat de signaalsterkte van de reguliere NPO zenders op FM een stuk lager is dan een paar jaar geleden. (Dat zie ik op de signaalsterkte meter van de FM tuner via eigen antenne), de ontvangst binnenhuis, en ook op de autoradio. Is dat misschien bewust gedaan om mensen over te halen om op dab+ over te stappen? Ik ben benieuwd of dit door meer mensen opgemerkt is.

Don`t copy text!
4
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x