fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

NPO beknibbelt op DAB+-kwaliteit

Het alom bejubelde DAB+-verhaal begint toch ietwat ranzige kantjes te vertonen. In de markt gezet omdat de geluidskwaliteit niet minder dan subliem is, gaan diverse radiostations nu beknibbelen op die… kwaliteit. Ook de Nederlandse publieke omroep (NPO) is in datzelfde bedje ziek geworden.

Zopas heeft de NPO diverse wijzigingen doorgevoerd op frequentie 12C. Het betreft vooral de gebruikte bandbreedte. Die is belangrijk voor de kwaliteit van het geluid. Meer bandbreedte garandeert een betere luisterervaring. Omgekeerd is dat net zo. In dit geval is ‘less’ helaas niet gelijk aan ‘more’. Maar wel degelijk aan ‘less’. Kortom, het gaat niet echt de goede richting uit in het DAB+-verhaal. 

NPO Radio 1 werd teruggezet naar 96 kbps, waar dit eerder 128 kbps was. Daarnaast zijn ook de bewegende beelden, de zogenaamde dynamische slide show, vervangen door het vaste logo van de zender. Bovendien is dat beeldlogo enkel zichtbaar op ontvangers met een groter scherm. De themazenders NPO SterrenNL en NPO Soul & Jazz werden van 96 naar 88 kbps gereduceerd.

Voorlopig werd er geen extra uitleg gegeven voor deze ingreep. Al ligt het voor de hand dat er hoogstwaarschijnlijk nieuwe kanalen op komst zijn. Minder bandbreedte per uitgezonden station betekent immers dat er ruimte vrijkomt voor het toevoegen van nieuwe projecten. De NPO had echter, ook zonder de recente aanpassingen, nog bandbreedte beschikbaar voor een mogelijke uitbreidingen. 

Eerder stelde Robert-Jan van der Hoeven van Broadcast Partners in een interview met Totaal TV dat een bandbreedte van 96 kbps gelijk is aan de kwaliteit van de analoge FM. Gelukkig heeft DAB+ nog andere voordelen. Maar dan vooral voor de aanbieders. Het is minder omslachtig en bijgevolg goedkoper. Al moet die 96 kbps niet nog minder worden. Anders komt men in Londense toestanden terecht, waarbij veel stations een geluid laten horen dat nauwelijks beter is dan dit van die… goede, oude middengolf.


Amptec
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Alex
Alex
1 juni 2018 - 10:46 10:46

Het is wel degelijk een verslechtering. De data binnen een kanaal in DAB zijn minimaal 1 en maximaal 8 kbps. Ook radio 1 klinkt dus slechter, al is 96 kbps zeker voor spraak voldoende. De andere twee stations zijn, als je de netto bitrate na de R/S coding neemt, gezakt van ruim 88 naar ruim 80 kbps en dan is bijna 10%. Het is te hopen dat ze dit niet ook met KX radio en andere programma’s gaan doen, dan zul je ook diverse andere programma’s uitgekleed zien worden.
Als de ontvangst niet goed genoeg is voor EEP3-B moeten ze maar meer zenders plaatsen en/of het vermogen verhogen.

Sirolf
Sirolf
31 mei 2018 - 22:41 22:41

Leuk verhaal, maar het is gewoon NIET waar… Radio 1 was altijd al 96kbps, de overige ruimte werd ingenomen door de (nutteloze) slideshow. Nu die is weggehaald is de ruimte die daarmee vrijkwam gebruikt om SterrenNL en Soul&Jazz van een betere foutcorrectie te voorzien (EEP 3A in plaats van EEP 3B) waarmee ze aan de randen van het DAB+ bereik beter te ontvangen zijn. Helaas gaat dit wel gepaard met enkele bits aan geluidskwaliteit omdat er simpelweg geen ruimte meer is in de mux (en nee, er is dus ook GEEN ruimte voor nieuwe kanalen, de mux zit voor 99.31% vol volgens dabmonitor.nl).

Het is dus geen beknibbeling, maar juist een verbetering…

J.Konings
J.Konings
31 mei 2018 - 22:02 22:02

Bij een bitrate van 96kbs wordt echt merkbaar dat het geluid gedigitaliseerd is. Voor geoefende oren hoort dat aan een soort sissende vervorming. Ik denk dat FM kwaliteit dan beter is. Trouwens het valt me op dat de signaalsterkte van de reguliere NPO zenders op FM een stuk lager is dan een paar jaar geleden. (Dat zie ik op de signaalsterkte meter van de FM tuner via eigen antenne), de ontvangst binnenhuis, en ook op de autoradio. Is dat misschien bewust gedaan om mensen over te halen om op dab+ over te stappen? Ik ben benieuwd of dit door meer mensen opgemerkt is.

Meer in dab+, nederland
Het Avondblad van 29 mei (video & audio)

‘De 40 Topjaren’ van Erik de Zwart

Finland gaat radiolicenties veilen

DAB+ het nieuwe wonder? Of toch niet? (audio)

Het vinylmoment van Manneke Pop – 19 (video)

‘De Vrije Radio’ is ook DAB-radiopiraat

Sluiten