Nostalgische column Hans Knot (1)

Luisteren naar de radio kan op vele manieren. Zij die dit intensief doen en deden, ik behoor daar zonder meer toe, herinneren zich vele leuke acties die in de afgelopen vijf decennia te beluisteren waren via zowel de publieke omroep, de zeezenders en Radio Luxemburg.

De Nederlandstalige service van Radio Luxemburg had een spel waarbij men een benzinepomp in het land bezocht waar voorbijgangers een prijs konden winnen. Bij ons thuis stond, wanneer de KRO uitzendtijd had, de radio aan. Programma’s als ‘Moeders Wil is Wet’ en ‘Raden maar’, hadden de voorkeur. Ook daar kon het nodige gewonnen worden.


Lees verder onder de advertentie


Bij het eerste programma was het vooral het publiek in de zaal dat prijzen kon winnen. ‘Raden maar’ was een onderdeel waarbij vooral de luisteraar vast werd gekluisterd aan het toestel omdat zij/hij toch vooral wenste te weten welk te raden geluid er werd uitgezonden. Gelijkaardige programma’s waren Cash Casino en Kassa. Aan een ander programma-onderdeel wil ik in deze column, zo vlak voor Kerstmis 2017, ook aandacht besteden.


‘Prijsbewust’ razend populair spelletje

Als je een willekeurige voormalige luisteraar van Radio Noordzee Internationaal vraagt welk spelletje zij/hij zich herinnert, zal zeker 90% direct als antwoord ‘Prijsbewust’ geven. Het item dat werd gespeeld in het programma van Tony Berk (fotocredits: Pieter Damave) was immens populair en sloeg vooral aan bij huisvrouwen. Berk, destijds in de leeftijdscategorie onder de 25 jaar, had – volgens eigen zeggen – op sommige dagen wel twee miljoen luisteraars.

In samenwerking met een groot aantal bedrijven kon men de prijzen van bepaalde producten raden, waarbij een klein percentage mocht worden afgeweken van de echte aankkoopprijs om de eerlijke winnaar te worden van het aangeprezen product. Variërend van een ‘Goudhaantje’ via een ‘Woepie Wip’ tot een ‘Datsun Cherry’, ze zaten allemaal in een prijzenpakket.

Ook werden er door Berk vele kleine prijsjes weggegeven om vooral iedereen binnen het deelnemende gezin blij te maken. En gerekend werd er telkens op de slogan in het programma ‘Prijsbewust’: ‘Aan het einde van de regenboog straalt een pot vol goud’. Speciale jingles werden ingezongen, terwijl in 1974 Tony Berk zelfs een plaat opnam met als titel: ‘Aan het einde van de regenboog…’. Doelend op de pot met geld die er te verdienen was.

Er waren meer mogelijkheden bij Radio Noordzee, het station dat in Nederland vooral via de 220 meter middengolf werd beluisterd, om een prijs te scoren. Eén daarvan vond plaats in de periode tussen 28 februari en 12 mei 1973. Op de eerste datum werd de luisteraar opgeroepen mee te doen aan een prijsvraag. Doel was de juiste volgorde van de Top 5 van de eerste volle week van de maand maart te voorspellen. Die lijst werd wekelijks gepresenteerd door Ferry Maat. Vanaf 10 maart werd er iedere week door hem een winnaar bekend gemaakt. Was het een man dan kreeg hij een Puch Skytrack-bromfiets, was de winnaar een vrouw dan stond er een Puch Maxi als cadeau klaar.Maar er kwam wel iets meer bij kijken dan alleen het voorspellen van een Top 5, die trouwens op een briefkaart gericht aan ‘Radio Noordzee Top 50, Postbus 117 Hilversum’ diende te worden opgestuurd. In de reclamecampagne, ook via folders bij de benzinepompen, werd de eventuele kandidaat er op gewezen dat de briefkaart diende te worden voorzien van een postzegel met een waarde van 30 cent, ‘niet vergeten, anders doe je niet mee’.


Raden en rijmen

Daar Ferry Maat op de doordeweekse dagen altijd tussen 2 en 4 uur in de middag was te beluisteren en op de zaterdagen tussen 12:00 en 15:00 uur, was het bijna onmogelijk in de fout te gaan bij het raden van de Top 5. Maar de deelnemer diende ook nog het rijmpje af te maken dat wekelijks in de campagne meedraaide. Eén originele regel ter aanvulling was voldoende. Maar er werd wel aan toegevoegd dat men zijn/haar best diende te doen, want bij meerdere juiste voorspellingen van de Top 5 besliste de originaliteit van het rijmpje wie de uiteindelijke prijswinnaar werd.

De driekoppige jury, Ferry Maat, Tony Berk en Peter Holland zocht wekelijks naar die winnaar. In de gedrukte campagne-begeleiding werd bij voorbaat gemeld dat er niet over de uitslag kon worden gecorrespondeerd. Er was nog een voorwaarde waaronder de deelnemerskaart wekelijks werd geaccepteerd: er diende namelijk een datumsticker op te worden aangebracht zodat de jury kon zien voor welke week de Top 5 was ingezet. Om aan een dergelijke datumsticker te komen diende je in het bezit te zijn van een Shellina-Super-Sticker-Poster, die dan weer gehaald kon worden bij het Shell benzinestation.

Had je de wekelijkse Top 5 voorspeld op de briefkaart, voorzien van een dergelijke datumsticker, dan moest de kaart, voorzien van het rijmpje, zeer vroegtijdig op de post gedaan worden. Ze moest immers,  uiterlijk met de ochtendpost van de woensdag, voorafgaand aan de zaterdag dat de betreffende Top 50 werd uitgezonden, bij Radio Noordzee belanden.

Deelnemers mochten onbeperkt meedoen, meerdere rijmpjes en de Top 5 per week insturen was geen probleem. De deelnemerskaart met alle informatie kon bij het tanken van Shellina worden verkregen. In ieder geval was het, mede doordat alles bij herhaling werd uitgelegd en dus vaak in de programma’s voorbij kwam, een mooie actie waarbij twee producten in een keer werden gepromoot. Uiteindelijk waren niet alleen de tien winnaars blij maar ook de beide fabrikanten.

Het is in deze tijd te koud om die nostalgische Puch uit de schuur te halen en dus adviseer ik dit uit te stellen tot het voorjaar en vooral te genieten van de komende periode. Ik wens U allen een warme Kerstperiode en veel voorspoed in 2018, wanneer ik weer terug ben met andermaal een nostalgische column.

Hans Knot

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nostalgische column Hans Knot – 58 Een dubbele blik in de keuken van lokale radio in Groningen tussen 1985 en 1993. Vandaag deel 1. Het leek allemaal zo mooi. Lokale radio in Groningen vanaf 12 november 1984, via e...
Dick is (nog steeds) radio actief – 22 (video) Veronica aan land In april 1960 begon Radio Veronica met uitzenden op de 192 meter vanaf de Borkum Riff op de Noordzee. In december 1964 werd het schip vervangen door de Norder...
Nostalgische column Hans Knot – 57 (video) Vandaag brei ik nog graag een vervolg aan het verhaal dat ik twee weken geleden ben gestart. Ik ga nog even door over Bert van Leeuwen, de jongste medewerker ooit bij de zeezender ...
Dick is (nog steeds ) radio actief – 21 (video) In de jaren twintig werden radio-uitzendingen in de hele wereld uitgestraald via midden- en lange golf. Het bereik was enorm. Ook Nederland maakte gebruik van midden- en lange golf...
Het vinyloment van Manneke Pop – slot (video) De allerlaatste column van Peter van Dam. In januari van 2018 moesten we van hem afscheid nemen. Zo plots en zo definitief. Te bruusk, vonden we. Dat moest geleidelijker, met aanda...
Nostalgische column Hans Knot – 56 (audio) Ook in deze column ga ik 43 jaar terug in de tijd en beland ik bij Radio Mi Amigo tussen 1 december 1975 en 31 januari 1976. Er zijn nieuwe ontwikkelingen in het Spaanse Playa de A...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
Kolder en Klodder: Kerstmis in de radio
JLB gaat soms naar zee (2)
De zondag van Manneke Pop
Kolder en Klodder: Alarmfase Dringend
JLB gaat soms naar zee (1)
Manneke Pop op zondag
Sluiten