fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Nostalgische column Hans Knot – 20 (video)

Recentelijk kwam ik weer de advertentie tegen in mijn archief van een radio en tv-winkel, die ook witgoed verkocht… Deze zaak, gelegen aan de Oude Ebbingestraat in Groningen, beschikte eveneens over een uitgebreide platenafdeling in de kelder van het pand. In die tijd, 1970, was ik al een jaartje actief voor de ziekenomroep Halte Lijn 4, van het Rooms Katholieke Ziekenhuis aan de Verlengde Hereweg. Dat betekende dat ik de platenzaken in de stad met veel vreugde bezocht om allerlei leuke nieuwe singles en ook lp’s aan te schaffen.

Wekelijks was er in de late donderdagmiddag, en daar kon je de klok op gelijk zetten, mijn bezoek aan Muziekhuis Hemmes aan de Steentilstraat. Roel, die enkele jaren daarvoor de handel van zijn ouders had overgenomen en alles wist van muziek, had vrij snel door had wat de keuzes van zijn klanten waren. Steevast kwam hij dan ook met bepaalde muziek aan zetten die wel iets voor mij kon zijn.

Op die manier heb ik heel wat verrassende aankopen gedaan. In die tijd werkte ik bij de EGD, het latere Essent, op de afdeling Bedrijfsarchief. Eén collega van de afdeling Boekhouding, die ook een kroeg dreef, vroeg me of ik voor zijn jukebox wekelijks de keuzes wilde maken. Hij had een contract afgesloten met verhuurder Wim Boverhof, die zijn zaak aan het Schuitendiep had waar tevens een platenzaak was gevestigd. 

.

Iedere vrijdagmiddag haalde ik er vijf nieuwe platen op, die op de vrijdagavond naar de Disney Bar in de Pelsterstraat werden gebracht. De singles die uit de jukebox kwamen kreeg ik als beloning voor mijn collectie en dus profiteerde de ziekenomroep ervan mee.

Maar er waren in die tijd nog meer platenwinkels; denk maar eens aan Muziekhuis Vink, Het Carillon, de platenafdelingen van Vroom en Dreesmann en Galeries Modernes. Overal kwam ik met plezier en het verdiende salaris werd voor een gezond deel omgezet in vinyl. In 1970, was er ook het nieuwe geluid van RNI, dat stond voor Radio Nordsee International. Vanaf het zendschip MEBO II werden, eerst in het Duits en Engels, muziekuitzendingen verzorgd op diverse frequenties. Niet tegelijk maar achtereenvolgens met als doel niet te storen op noodfrequenties maar ook om storingen veroorzaakt door- overheidszenders te voorkomen.

Daar hoorde je de mooiste muziek die je niet op het – in mijn oren destijds nog – armoedige Hilversum 3 – kon beluisteren, laat staan op Veronica. Een ware openbaring die ik sinds 1967, het jaar van de ‘flower power’, niet meer had beleefd. Er waren heel veel nieuwe artiesten dat jaar maar ook gevestigde namen die met een andere sound, kwamen. Driftig schreef ik soms een titel op en nam het lijstje mee naar de winkels om te kijken wat er van voorradig was en/of het misschien te bestellen was.

Door overal wekelijks even binnen te lopen en ook het nodige aan te schaffen bouwde je een bepaalde band op met de verkopers. Op een dag in 1970 werd er meegedeeld in de winkel van Eekels dat er een verbouwing zou gaan plaats vinden en dat er in de toekomst probleemloos, zonder bijgeluiden van andere apparaten, naar muziek van de draaitafels zou kunnen worden geluisterd. Als het ware kroop je op die manier in de muziekradio.

Het bleek ‘Sound a Round’ te heten, de toen nieuwe muziek stereo-testruimte, waardoor, zo werd er ook mee geadverteerd, niet langer het geluid van droogtrommels of transistorradio’s, die boven werden getest, waren te horen op de muziekafdeling. Er waren in acht afgesloten ruimtes evenzovele draaitafels, versterkers en duo-boxen geplaatst waardoor je volop van de stereofonische lp-muziek kon genieten.

De promotie-verantwoordelijke van het bedrijf wist ook goed in te spelen op de actuele releases van de platenmaatschappij want als er weer een advertentie in de krant verscheen voor de ‘Soundaround’ was er opnieuw  een link naar een net uitgekomen lp, zoals ‘Selfportrait’ van Bob Dylan. Het was een redelijk afwijkende productie van zijn eerdere werk.  De dubbel-lp werd dan ook veelvuldig gepromoot op mijn favoriete radiostation RNI.

Herinneringen die weer naar boven komen bij het zien van die oude advertentie. En nog even dit: de deejays van RNI draaiden het nummer ‘Wig Wam’ van deze lp redelijk vaak voor hun bazen in Zürich, Erwin Meister en Edwin Bollier.


Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Nostalgische column Hans Knot – 134 (audio)

De eerste nacht van Hilversum 3 Gedurende de zomerperiode blikte ik terug op verschillende luisteronderzoeken Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 132

Bronnen van eerlijkheid en van heerlijkheid In mijn vorige column blikte ik terug op het Lees verder

Column Hans Knot – 130 (audio & video)

Reclamespot inclusief ploppende microfoon en schurende tape De vakantie zit er op, tijd voor een Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 129 (video)

Een vaste, getimmerde bank vol met bladen Ook vandaag blik ik terug op 1967 met Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 128 (video)

NCRV had er niks van begrepen, de AVRO wel Vandaag blik ik andermaal terug op Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 127 (audio)

Radio luisteren in 1967: zoeken en behelpen Deze column en die van volgende week is Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 126 (audio)

Twee verbrande broodjes met sardienen Op zaterdag 10 augustus 2002 vond de 35ste 'Anniversary Offshore Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 125 (video)

Lasser werd wereldvedette. Wereldvedetten in opspraak. Deze nostalgische column is weggelegd voor het jaar 1965, Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Gerhard Zijlema, Leeuwarden
Gerhard Zijlema, Leeuwarden
30 juni 2018 - 14:28 14:28

Goh Hans, ik kan me herinneren dat je wekelijks langskwam bij de Disney bar van Kees Dekker. Ongeveer 6 jaar heb ik er achter de bar gestaan samen met Gerrit Pots. Mooie tijd. We hebben er – omdat het soms te druk was – er nog een bar achter bij gebouwd. Helaas het is nu helemaal plat. Gerrit en ik waren barkeepers, portiers en entertainers. (de vaste ) Dames hadden er gratis drinken en katrijn- de vrouw van Kees – kon van die heerlijke gehaktballen maken. Kees zijn lievelings plaat was van de Merrymen (big bamboo 1969) ik draai hem nog vaak met de gedachte bij Kees, want hij is enige jaren geleden (in Haren) overleden.
Liefs

Meer in muziek, nederland
Het Avondblad van 3 mei (video)

Subsidies voor regionale DAB+

Songtitel gemist op de radio?

Het Avondblad van 2 mei (video)

Jamie Cullum steekt Het Kanaal over (video)

De Vrije Radicaal (2)

Sluiten