fbpx

RadioVisie

.
Yesterdayland
.

Nostalgische column Hans Knot – 20 (video)

Recentelijk kwam ik weer de advertentie tegen in mijn archief van een radio en tv-winkel, die ook witgoed verkocht… Deze zaak, gelegen aan de Oude Ebbingestraat in Groningen, beschikte eveneens over een uitgebreide platenafdeling in de kelder van het pand. In die tijd, 1970, was ik al een jaartje actief voor de ziekenomroep Halte Lijn 4, van het Rooms Katholieke Ziekenhuis aan de Verlengde Hereweg. Dat betekende dat ik de platenzaken in de stad met veel vreugde bezocht om allerlei leuke nieuwe singles en ook lp’s aan te schaffen.

Wekelijks was er in de late donderdagmiddag, en daar kon je de klok op gelijk zetten, mijn bezoek aan Muziekhuis Hemmes aan de Steentilstraat. Roel, die enkele jaren daarvoor de handel van zijn ouders had overgenomen en alles wist van muziek, had vrij snel door had wat de keuzes van zijn klanten waren. Steevast kwam hij dan ook met bepaalde muziek aan zetten die wel iets voor mij kon zijn.

Op die manier heb ik heel wat verrassende aankopen gedaan. In die tijd werkte ik bij de EGD, het latere Essent, op de afdeling Bedrijfsarchief. Eén collega van de afdeling Boekhouding, die ook een kroeg dreef, vroeg me of ik voor zijn jukebox wekelijks de keuzes wilde maken. Hij had een contract afgesloten met verhuurder Wim Boverhof, die zijn zaak aan het Schuitendiep had waar tevens een platenzaak was gevestigd. 

.

Iedere vrijdagmiddag haalde ik er vijf nieuwe platen op, die op de vrijdagavond naar de Disney Bar in de Pelsterstraat werden gebracht. De singles die uit de jukebox kwamen kreeg ik als beloning voor mijn collectie en dus profiteerde de ziekenomroep ervan mee.

Maar er waren in die tijd nog meer platenwinkels; denk maar eens aan Muziekhuis Vink, Het Carillon, de platenafdelingen van Vroom en Dreesmann en Galeries Modernes. Overal kwam ik met plezier en het verdiende salaris werd voor een gezond deel omgezet in vinyl. In 1970, was er ook het nieuwe geluid van RNI, dat stond voor Radio Nordsee International. Vanaf het zendschip MEBO II werden, eerst in het Duits en Engels, muziekuitzendingen verzorgd op diverse frequenties. Niet tegelijk maar achtereenvolgens met als doel niet te storen op noodfrequenties maar ook om storingen veroorzaakt door- overheidszenders te voorkomen.

Daar hoorde je de mooiste muziek die je niet op het – in mijn oren destijds nog – armoedige Hilversum 3 – kon beluisteren, laat staan op Veronica. Een ware openbaring die ik sinds 1967, het jaar van de ‘flower power’, niet meer had beleefd. Er waren heel veel nieuwe artiesten dat jaar maar ook gevestigde namen die met een andere sound, kwamen. Driftig schreef ik soms een titel op en nam het lijstje mee naar de winkels om te kijken wat er van voorradig was en/of het misschien te bestellen was.

Door overal wekelijks even binnen te lopen en ook het nodige aan te schaffen bouwde je een bepaalde band op met de verkopers. Op een dag in 1970 werd er meegedeeld in de winkel van Eekels dat er een verbouwing zou gaan plaats vinden en dat er in de toekomst probleemloos, zonder bijgeluiden van andere apparaten, naar muziek van de draaitafels zou kunnen worden geluisterd. Als het ware kroop je op die manier in de muziekradio.

Het bleek ‘Sound a Round’ te heten, de toen nieuwe muziek stereo-testruimte, waardoor, zo werd er ook mee geadverteerd, niet langer het geluid van droogtrommels of transistorradio’s, die boven werden getest, waren te horen op de muziekafdeling. Er waren in acht afgesloten ruimtes evenzovele draaitafels, versterkers en duo-boxen geplaatst waardoor je volop van de stereofonische lp-muziek kon genieten.

De promotie-verantwoordelijke van het bedrijf wist ook goed in te spelen op de actuele releases van de platenmaatschappij want als er weer een advertentie in de krant verscheen voor de ‘Soundaround’ was er opnieuw  een link naar een net uitgekomen lp, zoals ‘Selfportrait’ van Bob Dylan. Het was een redelijk afwijkende productie van zijn eerdere werk.  De dubbel-lp werd dan ook veelvuldig gepromoot op mijn favoriete radiostation RNI.

Herinneringen die weer naar boven komen bij het zien van die oude advertentie. En nog even dit: de deejays van RNI draaiden het nummer ‘Wig Wam’ van deze lp redelijk vaak voor hun bazen in Zürich, Erwin Meister en Edwin Bollier.


Spotlight
TVV Sound
Yesterdayland
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Toekomstige kabeltelevisie met of zonder REM? Vorige week eindigde ik met het gegeven dat de
In het jaar dat in Nederland gevierd wordt dat het medium radio er een eeuw
Veel televisie en veel onzekerheid voor één draadje (2) Vorige week eindigde ik deze column
Veel televisie en maar één draadje Juli is een zomermaand, een maand om vakantie te
Meer dan 55 jaar geleden, in maart 1964, begonnen de uitzendingen van Radio Caroline vanaf
Blije bende in Kralingen, doffe ellende in het UK Mijmeren over het jaar 1971 doen
Cliff Richard in Nederland in 1962 Bladerend door allerlei mappen besef ik dat ik reeds
1959: Ontwikkelingen in tv-land Een blik tv-nostalgie vandaag. Als we heden ten dage het grote

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
1 Personen die reageerden
Gerhard Zijlema, Leeuwarden Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Gerhard Zijlema, Leeuwarden
Gast
Gerhard Zijlema, Leeuwarden

Goh Hans, ik kan me herinneren dat je wekelijks langskwam bij de Disney bar van Kees Dekker. Ongeveer 6 jaar heb ik er achter de bar gestaan samen met Gerrit Pots. Mooie tijd. We hebben er – omdat het soms te druk was – er nog een bar achter bij gebouwd. Helaas het is nu helemaal plat. Gerrit en ik waren barkeepers, portiers en entertainers. (de vaste ) Dames hadden er gratis drinken en katrijn- de vrouw van Kees – kon van die heerlijke gehaktballen maken. Kees zijn lievelings plaat was van de Merrymen (big bamboo 1969) ik draai hem nog vaak met de gedachte bij Kees, want hij is enige jaren geleden (in Haren) overleden.
Liefs

Meer in Column
De Coverack Dossiers (3)

Plaatje maar weer (14)

De Vrije Radicaal (2)

Kolder en Klodder (21)

JLB gaat (soms) naar zee (21)

Het vinylmoment van Manneke Pop – 15 (video)

Sluiten