RadioVisie

  • .
    .

Nostalgische column Hans Knot – 71 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Begin jaren 80 van de vorige eeuw was het format ‘Disco Radio’ tanende en onderging het een complete metamorfose in de hoofdstad van de disco, New York. WKTU-FM, het meest vooraanstaande station op dat vlak, gebruikte in 1979 nog slechts zelden de slogan ‘Disco 92’. En daar bleef het niet bij want vrijwel alle deejays waren er vervangen, van het oude team bleven er nog slechts twee over.

WBLS-FM gebruikte als slogan vaak ‘Disco and more’. Maar in 1980 was men ook daar afgestapt van het disco-format en werd er gekozen voor ‘The Sound of the 80’s’, met onder meer aandacht voor de nostalgie uit de jaren 50 en begin jaren 60. The Inkspots, Dinah Washington, Bing Crosby, Peggy Lee, Harry Belafonte, Louis Amstrong…

Frankie Crocker, de programmaleider van WBLS, verklaarde dat men minder disco wenste te draaien en meer aandacht wilde besteden aan de muziek die de laatste jaren in de verdrukking was gekomen. Hij noemde het format ‘Urban Contemporary’ en maakte van het station een groot succes. Zijn loopbaan zou tot 1985 duren, waarna hij de overstap maakte naar de televisie en ging werken als veejay bij VH-1, onderdeel van MTV in de VS.

In 1980 werd een nieuw syndicate programma aangekondigd. ‘Clear Creek the music festival’ was daadwerkelijk een festival van en met country muziek. Het was een 24 uur non stop programma dat door TM Productions in Dallas was ontwikkeld. Vijftig van de toenmalige grootste sterren waaronder Dolly Parton, Willy Nelson, Larry Gattin, en Crystal Gale passeerden de revue in een continu uitzending. De shows waren voor alle stations in de States te koop. Ron Nickel en Jack Allex stelden het helemaal samen. Heden ten dage wordt de naam van de show veel gebruikt bij de organisatie van allerlei openlucht muziekfestivals.

Begin 1980 was er ook de Weedeek Marketing Corp., een nieuwe syndicator die opereerde vanuit Los Angeles. Twee programma’s; ‘Inside Rock’ en ‘Country Report’ werden op de radiomarkt gebracht. Allemaal interviews van maximaal drie minuten met artiesten die in de programma’s van rock en country stations konden worden gebruikt. Een persbericht van de onderneming meldde dat ruim honderd stations in de Verenigde Staten zich hadden aangesloten bij de service.

Charlie Tuna sprak de verbindende teksten in. Zoek voor de aardigheid eens via google naar Weedeek Marketing Corp. en je zult verbaasd zijn dat er van de onderneming zelf bijna niets is te vinden maar dat er aardig wat pagina’s van oude afleveringen van Freewave tevoorschijn komen.

Natuurlijk waren er ook de nodige radio-symposia en -seminariums. ‘Answer for the 80’s’ werd in 1980 het centrale hoofdonderwerp van het jaarlijkse Country Seminarium, dat toen voor de elfde keer in successie werd gehouden. Het ging door op 14 en 15 maart in Nashville, uiteraard de meeste geschikte plaats voor een dergelijk gebeuren. Ook werden de problemen voor de country-stations er behandeld, dit onder voorzitterschap van Don Boyles, destijds deejay op WSUN in St. Petersburg.

Verdere onderwerpen die van belang waren tijdens het tweedaagse samenzijn: Hoe uit te vinden wat de wensen van de luisteraar zijn? Hoe de marktwaarde van het station onderzoeken? Hoe te handelen bij economische en sociale veranderingen en hoe je staande houden als station in je regio?

KTIB-AM in Thibodaux had in januari 1980 een algemene ban uitgesproken tegen alle platen die door CBS in Amerika werden uitgebracht. Dit betrof ook de nummers van andere labels die door de gigant werden gedistribueerd. Reden was dat men niet voorkwam op de verzendlijsten voor hun nieuwe releases. Jimmy Cole, destijds programmaleider van KTIB, liet zich zelfs niet omkopen toen een plugger met driehonderd EPIC elpees langs kwam. Volgens Cole schoof CBS het voorval af op een computerfout en had men al zes maanden beloofd het ‘probleempje’ op te lossen.

Eind 1979 kwam een programma van producer en deejay Peter Bochan op de radiomarkt. Hij had speciaal voor AOR geprogrammeerde stations twee nieuwe series ontwikkeld. ‘Short cuts to the 80’5’ en ‘Short cuts through the 70’5’. De twee programma’s bestonden uit montages van interviews en muziek gemixt met onderwerpen over dagelijkse gebeurtenissen en politiek over 1979 en de 70’er jaren.

Het eerste programma duurde een uur en het tweede dubbel zo lang. Ze werden door vele Amerikaanse stations tijdens de jaarwisseling 1979/1980 uitgezonden. Peter Bochan werd bekend door de wereldberoemde ‘Buddy Holly Story’, die in 1979 door de TROS werd uitgezonden in het programma ‘Poster’.

° Klik hier om te luisteren naar de ‘Buddy Holly Tribute’


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx