RadioVisie

  • .
    .

Nostalgische column Hans Knot – 97 (audio)

Zaandam knapt ‘Dofijn’ op

Het was in de maand maart 1967 dat een flink aantal luisteraars van Swinging Radio England en Radio Dolfijn toch wel nieuwsgierig waren geworden naar de vorderingen die gemaakt werden met de herstellingen aan de Laissez Faire. Het zendschip was eerder in een zware storm in de problemen geraakt en daarbij was onder meer de zendmast afgebroken. Dat gebeurde net op het moment dat het programma van Lodewijk den Hengst bezig was. Hij had niets van de moeilijkheden gemerkt en bleef verder presenteren. Het signaal kwam echter niet verder dan het… zendschip zelf.

Reparatie was noodzakelijk in een haven. Er werd gekozen voor die van Zaandam. Eén van de nieuwsgierigen was Ehard Goddijn. Op 12 maart 1967 bracht hij een bezoek aan het zendschip en schreef een verslag voor onder meer het Benelux DX-Club blad van de maand april. Dit was wat hij destijds had te melden.

° De persconferentie die de start van Radio Dolfijn aankondigt op 14 november 1966

“Ik was in de gelegenheid een bezoek aan de Laissez Faire te brengen omdat het voor een reparatie aan de mast in Zaandam lag. Echter, toen ik er aan kwam bleek de mast al gerepareerd te zijn. Alleen de tuidraden dienden nog gespannen te worden. Ik had een lang gesprek met de Engelse radiotechnicus Bob Gittus. Wel dient vermeld te worden dat ik eerst, vanwege de douane, niet aan boord mocht. Tijdens het gesprek met Gittus kwam er een deejay van Britain Radio (nu dus Radio 355) langs en hij vroeg of ik de studio van Radio Dolfijn (nu Radio 227) wenste te zien. Nadat de voornoemde technicus nog wat zinnen met de deejay wisselde kreeg ik permissie om aan boord te gaan”.

“En zodoende kwam ik interessante dingen aan de weet. De twee Continental zenders met een E.R.P. van 55 kW worden gevoed door twee generatoren van respectievelijk 180 kVa en 250 kVa. Beide zenders zijn door middel van een scheidingsfilter aan één antenne gekoppeld. Dit systeem is uniek te noemen voor middengolfgebruik. Het uitgestraalde vermogen van elke zender is ’s winters slechts 27 kW, omdat de impedantie van de zendantenne door de grote zoutafzetting en de sterkere wind veranderd is.”

“Wanneer men ’s winters toch met een E.R.P. van 55 kW zou werken zou er vonkoverslag optreden. Binnenkort gaat men weer met 55 kW aan vermogen werken. De zenders zijn gebouwd volgens het systeem van schermroostermodulatie. Om de juiste modulatie-diepte te krijgen wordt een laagfrequent vermogen van maar liefst 6 kW door de l.f. versterker aan de eindbuis van de zender toegevoegd. Het inwendige van beide Continental zenders kon ik helaas niet te zien krijgen, omdat de zenderkasten door de douane verzegeld waren.” 

“Er is op het radioschip Laissez Faire een speciale studio ingericht voor de nieuwsuitzendingen en het opnemen van de advertentiespots. 75% van deze spots worden namelijk aan boord opgenomen. In de studio van Radio Dolfijn (227) beschikt men over verscheidene draaitafels, vele banden die in een soort carrousels zijn opgeborgen; twee taperecorders en de carrousels zijn zo geconstrueerd, dat met een druk op de knop elk gewenst bandje uit een groep van vijftien bandjes tevoorschijn komt. Alle apparatuur is van het merk Collard”.

“De belangrijkste sponsor van Radio 355 (ex Britain Radio) is Ted Amstrong. Elke dag betaalt hij 250 Pond voor zijn dertig minuten durende godsdienstige uitzendingen. Daarmee zal het nog wel even duren, voordat de Radio Europa gedachte door Radio 355 gerealiseerd zal worden. Uitzendingen in het Frans waren namelijk gepland voor de inwoners van Franstalig België.”

Zelf heb ik inzake het geciteerde ‘Radio Europa’ slechts éénmaal iets heb vernomen en dat was in het voornoemde artikel uit het Benelux DX-Club blad van de maand april 1967.  

° Foto’s- credits: Nationaal Archief

Heynen


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx