RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Nostalgische column Hans Knot – 93 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Toen de radio nog ‘symfonische muziek’ programmeerde

In de 60-er jaren van de vorige eeuw hadden onderzoekers veel meer tijd nodig om resultaten openbaar te maken. Vaak ging het ook om niet meer dan twee A4’tjes. Zo dook ik uit het archief een berichtje op uit de maand december 1964 met als kop: ‘Radio besteedt te weinig aandacht aan eigentijdse muziek’. 

Het taalgebruik is erg duidelijk afwijkend met de huidige persberichten: ‘De Nederlandse geluidsomroep schiet in ernstige mate tekort wat betreft aandacht voor de hedendaagse muziek.’ Het was een van de conclusies van een rapport van de ‘Raad voor de Kunst’ dat de titel ‘Symfonische repertoire van de Nederlandse geluidsomroep’ mee had gekregen. Een commissie, ingesteld door voornoemde raad, had de programma’s onderzocht van Hilversum I en Hilversum II, in het seizoen 1961-1962.

Het bleek dat beide netten gemiddeld 8.02% aan symfonische muziek hadden uitgezonden. De rapporteurs maakten duidelijk dat dit aan de zeer lage kant was. Veertig procent van de muziek werd uitgezonden in de… vier zomermaanden, die naar verhouding een geringe luisterdichtheid kenden. Opmerkelijk omdat de zomer, die zoals alle seizoenen drie maanden telt, in het rapport over vier maanden uitgemeten werd.

Ook had men geconstateerd dat op zaterdagen en zondagen het minste aantal minuten symfonische muziek werd uitgezonden, de meeste minuten op woensdagen en donderdagen. Van die zendtijd werd 21,37% besteed aan hedendaagse muziek. De onderzoekers concludeerden dat dit te weinig was, mede omdat radio de publieke smaak, door gewenning, zou kunnen beïnvloeden ten gunste van de eigentijdse muziek. Tenslotte gaf men het advies dat vooral Nederlandse producties meer aandacht dienden te krijgen dan de geconstateerde 2,98%.

Kerkdienst vervroegd wegens tv-programma

Het plaatsje Aarlanderveen in Zuid Holland, in 1964 goed voor nog geen duizend inwoners, kwam op 9 november volop in het nieuws toen bekend werd dat een avonddienst van de Hervormde Gemeenschap in het dorp werd vervroegd met een uur, van zeven naar klokslag zes uur. De reden dat men eerder ter kerke ging was omdat een lachebek uit het dorp, Linda Groot, die avond haar… televisiedebuut ging maken. 

Op de woensdag ervoor had een camerateam van RTV Noordzee opnamen gemaakt op de boerderij waar Linda werkte. Later die dag had het team zich verplaatst naar de zaal van het dorpscafé, waar een opvoering plaats vond van het stuk ‘De Sukkel’, waarin zij een rol in speelde. Eerder had het meisje daarover ook al vertelt in de film ‘Mensen van Morgen’ van Kees Brusse. (Zie film onderaan)

Toen bekend werd dat het programma die zondag zou worden uitgezonden, werd besloten om de kerkdienst te vervroegen, zodat niemand de uitzending hoefde te missen. De Gereformeerde Gemeente paste de kerkdienst tijd niet aan. Dominee W.J. Hoek achtte dit niet wenselijk mede omdat het merendeel van zijn gemeente niet in het bezit was van een… verderfelijk kijkkastje. 

Opmerkelijk was dat de dochter van de hoofdagent van politie in het dorp, het enige gereformeerde meisje dat een rol in ‘de Sukkel’ speelde, wist te vertellen dat er in Aarlanderveen in de dagen voor de uitzending via RTV Noordzee geen enkele REM-antenne meer te koop was. 

Kapstok als tv-antenne

Zo herinner ik mij een diefstal uit een kledingzaak in Beverwijk waar een huisvader, die nog nooit een misstap had begaan, toch werd beticht van het ontvreemden van een eenvoudige metalen broekenhanger. Achteraf bekende de man omdat hij had vernomen dat deregelijke kledinghanger, op een bepaalde manier gericht, kon worden gebruikt om de zwart-wit beelden van TV Noordzee te kunnen ontvangen. 

Ik vraag me af in hoeverre de mensen, die mijn wekelijkse column lezen, zelf die periode hebben meegemaakt. Laat eens van je horen via HKnot@home.nl.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nostalgische column Hans Knot – 92 (video)

Het echte Eurovisie Songfestival Massa’s mensen in de zaal, de één nog uitbundiger dan de Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 91 (audio & video)

Hoe Rob Out The Beatles vond (en vice versa) Recentelijk verscheen een biografie over Rob Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 90

'Muziek uit zee' (en een beetje vanaf de kade) In de negentiger jaren van de Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 89 (audio)

Recentelijk luisterde ik weer eens naar één van de prachtige programma’s van de New Yorkse Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 88 (audio)

De ochtendburgemeester van de radio (1) Recentelijk luisterde ik weer eens naar één van de Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 87 (audio)

Tijd voor Teenagers Co de Kloet en Leo Boudewijns doken ruim achttien jaar geleden in Lees verder

Nostalgische column Hans Knot (86)

Kappers- en kaper- avonturen van ene Mario Welman  Hij noemde zich de meest excentrieke persoonlijkheid Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 85 (audio)

Luisteren naar Radio Noordzee in 1971 ‘Luisteren naar Radio Noordzee’ was de naam van een Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx