RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Nostalgische column Hans Knot – 92 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het echte Eurovisie Songfestival

Massa’s mensen in de zaal, de één nog uitbundiger dan de andere. Hotels die al maanden van tevoren zijn volgeboekt en geldverslindende shows. Gedurende drie avonden een zogenaamde competitie, waarbij soms de vraag rijst of de juiste deelnemers in de finale zitten. Teveel deelnemende landen, mooeilijke en vreemde keuzes en een invloed op het kijkerspubliek. 

Zie daar in het kort het Eurovisie Songfestival zoals we het pakweg de laatste twintig jaren kennen. Daarbij komt ook het feit dat het publiek na een paar weken nauwelijks nog weet wie er heeft gewonnen. Vroeger was dat wel anders en bleven minimaal de drie eerste plaatsen hangen. Het werd je bij herhaling duidelijk gemaakt op de radio, waar het winnende liedje vaak was te horen. 

Bovendien was het aantal deelnemende landen beperkt waardoor het overzichtelijker bleef. Er waren ook lang niet zoveel landen lid van de EBU, de Eurovisie, in 1060. Ook lang niet iedereen kon een afvaardiging sturen wegens te hoge kosten. Ik vond in mijn archief een al jaren sluimerend persbericht over het songfestival in 1960, dat op dinsdag 29 maart werd gehouden in de Royal Festival Hal in Londen. 

Gewoon op een doordeweekse avond, vanaf tien uur in de avond tot kwart over elf. Kenners van het Eurovisie Songfestival herinneren zich dat het de vijfde keer in successie was dat het liedjesfestival werd gehouden. Maar Londen als locatie, terwijl in 1959 de Nederlandse Teddy Scholten met het liedje ‘Een beetje…verliefd is iedereen wel een beetje’ had gewonnen? 

Corrie Brokken had in 1957 gewonnen voor Nederland. Een jaar later werd daarom – de reglementen indachtig – de volgende editie van het Songfestival vanuit Hilversum uitgezonden. Hannie Lips presenteerde. De NTS, de overkoepelende organisatie van de omroepen in Nederland, vond het echter een probleem om op een zo’n korte termijn de wedstrijd twee keer te organiseren.  De Engelsen werd daarom gevraagd om de organisatie over te nemen. 

De Britten behaalden in 1959 namelijk de tweede plaats met ‘Sing little birdie’ uitgevoerd door Pearl Carr en Teddy Johnson. Het aanbod werd aangenomen en bijgevolg werd Londen voor een dag de hoofdstad van de Eurovisie via het Songfestival. De presentatie was niet, zoals de laatste jaren ‘gemaakt leuk’, maar zoals het een festival betaamt met een presentatrice die niet probeerde het middelpunt te zijn. 

Katie Boyle kreeg de eer. Ze zag in de maand mei 1926 het levenslicht en overleed in de maand maart 2018 op 91-jarige leeftijd. Ze werd geboren in Florence en verhuisde op twintigjarige leeftijd naar Engeland. Katie was model en speelde rollen in een aantal films en trad ook in dienst als omroepster bij de BBC. Ze presenteerde in 1960, 1963, 1968 en 1974 het Eurovisiesongfestival. Zij werd in 1960 geregisseerd door Harry Carlisle. 

In 1960 deden dertien landen mee aan de Eurovisiesongfestival, drie meer dan in het jaar daarvoor. Even een opsomming: België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Monaco, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Zweden en Zwitserland. Vooral landen dus uit het westen. Voormalige Oostbloklanden zouden zich pas veel later aansluiten. 

De volgorde van de liedjes werd een dag voor de uitzending via loting bepaald. Veel landen vaardigden niet alleen de vocale artiest af maar ook een gastdirigent. Die landen die het niet deden, kregen Eric Robinson toegewezen die namens het gastland het orkest leidde. Gelijk aan de recentere edities was er ook een commentaarpost voor de Nederlandse Televisie Stichting, een plek die werd ingenomen door Piet te Nuyl jr. 

Naast de deelname van Rudi Carrell, die ‘Wat een geluk’ zong, waren ook de componisten van de Nederlandse inzending, Willy van Hemert en Dick Schallies aanwezig in de Britse hoofdstad. Het grote orkest stond die dag onder leiding van Dolf van der Linden. Het was voor de 25-jarige Carrell trouwens de allereerste keer dat hij naar Engeland afreisde en tegelijk ook de eerste keer dat hij het vliegtuig nam. 

Het Nederlandse team werd gecompleteerd met de aanwezigheid van Teddy Scholten, die – als winnares van het festival in 1959 – was uitgenodigd om de prijs aan de winnaar in Londen uit te reiken. En dat werd de Franse zinzending. Het liedje ‘Tom Pillibi’, werd gecomponeerd door André Popp, met teksten van Pierre Cour, gezongen door de toen pas negentienjarige Parisienne Jacqueline Boyer. 

De puntenverdeling was destijds ook totaal anders. Het publiek had geen toen nog geen mogelijkheden om mee te stemmen, zoals dit tegenwoordig wel gebruikelijk is. De beperkte technische ontwikkelingen op communicatiegebied maakten dat onmogelijk. De jury’s van elk land mochten tien punten uitdelen. De zangeres uit Frankrijk kreeg32 punten, zanger Bryan Johnson uit Engeland behaalde de tweede plek met ‘Looking high, high, high’  

En Rudi Carrell? Hij kreeg slechts twee punten van buurland België als ook die van Italië. Alleen hield hij Luxemburg achter zich. Die hadden zanger en radiopresentator Camillo Felgen afgevaardigd die slechts één punt kreeg.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nostalgische column Hans Knot – 91 (audio & video)

Hoe Rob Out The Beatles vond (en vice versa) Recentelijk verscheen een biografie over Rob Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 90

'Muziek uit zee' (en een beetje vanaf de kade) In de negentiger jaren van de Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 89 (audio)

Recentelijk luisterde ik weer eens naar één van de prachtige programma’s van de New Yorkse Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 88 (audio)

De ochtendburgemeester van de radio (1) Recentelijk luisterde ik weer eens naar één van de Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 87 (audio)

Tijd voor Teenagers Co de Kloet en Leo Boudewijns doken ruim achttien jaar geleden in Lees verder

Nostalgische column Hans Knot (86)

Kappers- en kaper- avonturen van ene Mario Welman  Hij noemde zich de meest excentrieke persoonlijkheid Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 85 (audio)

Luisteren naar Radio Noordzee in 1971 ‘Luisteren naar Radio Noordzee’ was de naam van een Lees verder

Nostalgische column Hans Knot (84)

Toen de pier van Scheveningen dreigde in te storten Vandaag deel 3 van ‘Prioriteiten’ rond Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx