RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Nostalgische column Hans Knot – 90

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

‘Muziek uit zee’ (en een beetje vanaf de kade)

In de negentiger jaren van de vorige eeuw, stak het fenomeen de kop in Engeland. Tijdens zogenaamde RSL uitzendingen, gedurende een korte periode mocht een radiostation een frequentie gebruiken, gebeurde dit vooral om één bepaald station  te herdenken. Nadien vonden Nederland en België. 

In 2001 werd van deze formule afgestapt tijdens ‘Muziek uit Zee’. Vanaf een schip, voor de kust van IJmuiden  werden herinneringen opgehaald aan stations die eerder vanuit internationale wateren opereerden. Er werd andermaal uitgezonden vanaf de Willem Beukelszoon. Voor het laatst weliswaar, aangezien het schip uit de vaart werd genomen. 

Op 11 en 12 augustus hadden de medewerkers van Radio Monique, een regionaal commercieel station in Noord-Holland, zijdelings bijgestaan door hun collega’s van Radio 192, een regionaal commercieel station in Hilversum, dit voor de vierde keer georganiseerd. Een groot aantal voormalige medewerkers van de zeezenders trok erop uit om opnieuw radio te maken vanaf de woelige baren.

Feest voor oud-gedienden

Op 9 augustus was het onguur weer met hevige stormen aan de kust van IJmuiden. Toch werd er die dag — net als eerder in 1994, 1999 en 2000 — een tijdelijke zendschip voor de kust verankerd. Aanleiding waren ditmaal de festiviteiten rond het 125-jarig bestaan van het Noordzeekanaal, dat IJmuiden met Amsterdam verbindt. 

Op 11 en 12 augustus werd er uitgezonden op FM, AM en internet (met een uitstekend signaal). Daarnaast werden de programma’s gerelayeerd op de middengolf door Radio 192. Helaas slechts tot 20:00 uur, waarna een eigen programma werd uitgezonden.Elk half uur vertrok er een tender vanuit de haven om belangstellende luisteraars naar het zendschip te brengen.

Een feestje voor oud-medewerkers bij de zeezenders. En ze hadden de eerste dag het weer mee. Zelf voel ik de zon nog in mijn nek. Om 10:00 uur werd er afgetrapt door de helaas te vroeg overleden Eric Beekman (voormalig Radio Monique), die het vak niet verleerd bleek te zijn.  

Opmerkelijk veel oud-medewerkers van zeezenders waren komen opdagen. Om te zien en gezien worden, maar ook om lekker bij te praten. Er heerste een heerlijke ongedwongen sfeer. Een opsomming van zij die de eerste dag langskwamen en echt iets met de zeezenders te maken hadden. Sorry, als ik je over het hoofd heb  gezien.

Marc Jacobs (foto), Will Luikinga, Look Boden, Krijn Torringa, Arie Swets, Ellie van Amstel, Peter Chicago, Erik Beekman, Walter Simons, de technicus van Capital Radio (even de naam kwijt), René van Elst, Jurg van Beem, Hugo Meulenhoff, Johan Visser, Kees Borrell, Edo Peters, Fred Bolland, Herbert Visser en Peter Chicago. 

De dag dat Rob Caroline elimineerde

Rob Olthof stond op een bepaald moment achter hem, zonder dat Peter hem eerder had gezien, en zei: “The man behind you put your transmitter off air,” waarop Peter antwoordde: “Oh it can only be Rob.” In 1985 moet het geweest zijn dat Rob aan boord van de Ross Revenge één van de zenderkasten opentrok om er even in te kijken, zonder dat hij door had dat bij het openen van een deur, de zender van Radio Caroline automatisch uit de ether ging.

Ook de pers, onder andere de Volkskrant, het NRC, een verslaggever van Radio 1 en een onbekende televisieploeg, was behoorlijk aanwezig om deze tweedaagse te verslaan. Een samenloop van omstandigheden leverde een oude foto van Krijn Torringa op (foto: Krijn wordt geïnterviewd voor Radio 1). Genomen – dag op dag – 28 jaar eerder, lag die in de studio aan boord. Torringa was destijds de officiële gast tijdens de opening van de nieuwe studio van de ziekenomroep Studio 73. 

Ikzelf was er programmaleider en die dag, 11 augustus 1973,  deed Marc Jacobs er zijn eerste programma. Net dit trio was voor het eerst weer op één en hetzelfde radiostation te beluisteren. Krijn stak de foto in zijn zak en na zijn programma liet hij iedereen, die hij sprak, de foto zien. Stardom of nostalgie? Ik denk het laatste.

’s Anderendaags zat het weer niet echt mee maar de tweede ‘Muziek uit Zee’-dag was er beslist niet minder geslaagd om. Wel moest het tijdelijke zendschip aan de kade blijven liggen. De zondagmorgen begon met generatorproblemen, maar ook dat hoort bij de zeezendernostalgie. Tegen tien uur was alles opgelost en konden de uitzendingen worden vervolgd.  

Alweer achttien jaar geleden!

Bert Bennett was verhinderd, zijn programma werd overgenomen door Edo Peters (Radio 558 en Radio 819), tesamen met Ad Roland (bekend op Radio Mi Amigo als Ad Petersen). Daarin zat onder andere een indrukwekkend verhaal van Wim de Valk (in gesprek met Walter Simons — beiden voormalig Radio Monique) over het naar beneden komen van de grote zendmast van de Ross Revenge.  

Vanaf vier uur was er opnieuw een hele leuke combinatie: Marc van Amstel (voormalig Radio Noordzee) tezamen met oud Veronica medewerker Jurg van Beem. Belangstelling van de pers was er ook weer genoeg. Vertegenwoordigers van diverse kranten waren aanwezig en RTL 5 heeft maakte opnamen voor het programma ‘5 in het land.’ 

De programmamakers waren die zondag: René van Elst, Johan Visser (foto midden), Nico Stevens, Ted Bouwens, Edo Peters, Ad Roland, Marc van Amstel en Jurg van Beem. Walter Simons presenteerde het laatste uur van ‘Muziek uit Zee’. Als laatste plaat draaide hij ‘Peace’ van Peter. En dan te bedenken dat dit alweer achttien jaar geleden was…  


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nostalgische column Hans Knot – 89 (audio)

Recentelijk luisterde ik weer eens naar één van de prachtige programma’s van de New Yorkse Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 88 (audio)

De ochtendburgemeester van de radio (1) Recentelijk luisterde ik weer eens naar één van de Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 87 (audio)

Tijd voor Teenagers Co de Kloet en Leo Boudewijns doken ruim achttien jaar geleden in Lees verder

Nostalgische column Hans Knot (86)

Kappers- en kaper- avonturen van ene Mario Welman  Hij noemde zich de meest excentrieke persoonlijkheid Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 85 (audio)

Luisteren naar Radio Noordzee in 1971 ‘Luisteren naar Radio Noordzee’ was de naam van een Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 83 (audio & video)

Karel Prior is bron van irritatie Vorige week schonk ik ruim aandacht aan Karel Prior, Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 82 (audio)

Prioriteiten (1) In deze aflevering zet ik een presentator van weleer in de spotlight. Karel Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 81 (audio)

REM weg, reclame bij publieke omroep kwam Tijdens de zomermaanden gun ik je een blik Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx