RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Nostalgische column Hans Knot – 147 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

TT, dure telefoon en het naakt van de NOS

Laten we eens kijken wat ik zoal aan aantekeningen heb bewaard over de maand juni 1971 en dan niet alleen op het gebied van mijn geliefde radio maar ook over andere onderwerpen. Allereerst is er deze korte notitie van 30 juni over de Amerikaanse Senaat die met algemene stemmen, dus met hamerslag, had besloten dat in de toekomst de financiering van Radio Liberty en Radio Free Europe zou gebeuren via directe overheidsgelden. Voorheen gebeurde dit door de CIA. Beide stations richtten zich vooral op de toenmalige Oostbloklanden en de Sovjet Unie. In Nederland werden de stations als Radio Vrij Europa bekend.

Op de laatste dag van juni was de VPRO actief met het programma ‘Pik-Nik’, gelijk aan de zomer van 1970. Op televisie was er die avond aandacht voor een live uitzending vanuit Noord Holland onder de noemer ‘VPRO Campus’. Zo kregen we onder meer te zien wat de functie van water was voor veel inwoners. Tevens kon er een aflevering worden gevolgd van de serie ‘Bettie Boop’ en trad een aantal popgroepen live op. Eén van hen was het al vijf jaar actieve bandje ‘Slade’ uit Engeland dat net op punt van doorbreken stond en vele hits zou gaan scoren.

Een paar dagen eerder, op zondag 27 juni, was er via de RONO, de Regionale Omroep Noord en Oost, in het sportprogramma het nodige te horen over de behandeling van de pers door de bewaking tijdens de TT in Assen.  Die wedstrijden werden voor 130.000 razend enthousiaste toeschouwers verreden. Ver voor aanvang van de races waren er voor de journalisten van de schrijvende pers, de radio en de televisie voorzieningen getroffen. Iedereen kreeg een luxe persmap waarin tal van gegevens over de deelnemers in de diverse categorieën, maar ook de meest recente gegevens inzake de kwalificatie en gereden trainingstijden, waren opgenomen. Zoals steeds, leek dit zeer goed georganiseerd.

Starre suppoosten

Maar voorafgaand aan de wedstrijddag wensten technici van de NOS een en ander voor te bereiden in de commentaarcellen, zoals het aanleggen van lijnen en het plaatsen van microfoons. Overijverige medewerkers van de TT vonden echter dat de heren technici geen toegang mochten krijgen omdat ze geen perskaart hadden en slechts een NOS Dienstkaart konden tonen.

Weken van tevoren was er door de NOS een lijst van medewerkers ingediend voor het verkrijgen van toegang tot de faciliteiten waarbij ook de technici waren opgenomen. De starre houding van suppoosten leidde er die vrijdag toe dat er grote onrust ontstond onder het technische team of alles wel op tijd gereed zou zijn. In de avond werd er spoedoverleg gepleegd met de organisatie van de TT en kregen de technici alsnog de nodige perskaarten die toegang tot de perstribune en cabines mogelijk maakten. 

Ook de volgende dag, zo bleek uit het commentaar op de RONO, waren er ongeregeldheden omdat suppoosten bepaalde verslaggevers geen toegang wensten te geven. Onder meer TT-topverslaggever Frans Henrichs kon pas in het rennerskwartier na uitgebreid overleg met de leiding van het circuit.

Vernielzucht aan vooravond

Assen stond vooral bekend – naast de TT – om de vele ongeregeldheden die in de nacht voorafgaand aan de races in het hartje van de Drentse hoofdstad plaats vonden. In de ‘Nacht van Assen’ van 1971 vielen er vijf gewonden en de politieautoriteiten spraken van een rustigere nacht als die van 1970. Naast de gewonden waren ook vernielingen te melden, waarbij onder meer grote schade werd aangericht aan een meubelzaak van de firma Zandbergen. Een onderneming die het jaar ervoor ook al een schade van 25.000 gulden had geleden. 

Ook bleek de volgende ochtend een pand van de Algemene Bank Nederland dichtgetimmerd, nadat alle ruiten waren vernield. Op verzoek van de burgemeester van Assen waren ME ploegen uit Den Bosch, Nijmegen en Dordrecht ingehuurd ter ondersteuning van de politie. Na afloop werd vooral gesteld dat de betere radioverbindingen tussen de ME-ploegen een voordeel was geweest ten opzichte van 1970.

Telefoneren is een dure ‘grap’

Zijn de kosten van de telefoon zeer laag anno 2020, voorheen kwam met regelmaat het dure kostenaspect in de media voor, zoals ook eind juni 1971. Let wel, we hebben het over bijna een halve eeuw geleden. De P.T.T., exclusief verantwoordelijk voor het telefoonverkeer, had van de regering toestemming gekregen de prijzen voor abonnementen flink te verhogen, alsook de prijzen voor gesprekken die vanuit de telefooncellen werden gevoerd. 

Lang niet iedereen was blij met deze toestemming, hetgeen onder meer leidde tot het zenden van een protesttelegram vanuit de burelen van de Consumentenbond. Toen ook al volop actief in de strijd voor meer eerlijkheid. In het telegram werd vermeld dat de tariefverhoging dermate hoog was dat ze  nooit toegelaten zou worden aan welke andere ondernemer dan ook. Per 1 juli 1971 werden de tarieven van kracht: Het telefoonabonnement werd f 19,50 per maand. Voor het eerst aansluiten leverde een kostenplaatje van f 200,– op, terwijl bij verhuizing van een aansluiting f 50,00 diende te worden betaald. 

Maar er was meer onrust in de laatste dagen van juni 1971. De redactie van het NOS Journaal had besloten flitsen te vertonen van de nieuwe musical ‘Oh, Calcutta’, waarin onder meer beelden waren te zien van overwegend naakte personen. Direct na de uitzending waren er tientallen verontwaardigde telefoontjes gepleegd naar de studio in Hilversum. Honderden klachten zouden in de daarop volgende dagen per brief volgen. Het bestuur van de NOS riep vervolgens de staf van de programmadienst op het matje en kwam tot de conclusie dat de manier waarop het item was uitgezonden ontoelaatbaar en onjuist was. 

Het was niet de enige keer dat de redactie van het Journaal op de vingers werd getikt. Zo was het bestuur tot de conclusie gekomen dat in een item over het afscheid in Eindhoven van directeur Philips teveel reclame zou zijn gemaakt voor een nieuw product dat de onderneming spoedig op de markt wenste te brengen: de videorecorder. 


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nostalgische column Hans Knot – 146 (audio)

British radio-invasion from... France In januari 1979 maakten de toenmalige omroepverenigingen, zoals gebruikelijk aan het Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 145 (video)

'Eén miljoen Nederlanders in de weer met zendapparatuur' Terugdenkend aan januari 1979 komt direct in Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 144

De 'moeilijke' verhouding deejay en platenindustrie Het is weer tijd om in de archieven te Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 143 (video)

The sound van Herb Alpert in de Katholieke Kerk? Ik ga nog eens terug naar Lees verder

Zo keken we televisie in 1987 (video)

In de periode tussen 9 tot en met 22 maart 1987 hield de dienst Kijk- Lees verder

Caroline North: verzegeld pakket, in geval van nood openen (video & audio)

In 1965 praatte de Nederlandse correspondent van de GPD met kapitein Kooger van de MV Lees verder

Radio Caroline North: één jaar later (audio & video)

Sinds de kerstperiode 2021 scant Hans Knot een enorme collectie krantenknipsels verzameld door één van Lees verder

1965: Ben leerde huisvrouw roeren in de potten

Nederland had in 1965 twee tv-kanalen, met beperkte uitzenduren. Maar met Ben Kuyper was er Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx