RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Nostalgische column Hans Knot – 89 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Recentelijk luisterde ik weer eens naar één van de prachtige programma’s van de New Yorkse ochtendburgermeester, Harry Harrison. Dé reden om een eerdere ode opnieuw onder de aandacht te brengen. Vorige week kon je deel 1 lezen, vandaag sluit ik af met een tweede deel.

De ochtendburgemeester van de radio (2)

WABC werd de nieuwe werkgever van Harry Harrison, hij mocht er de ontbijtshow presenteren. Dat was vooral een gevolg van het feit dat ochtendjock Herb Oscar Anderson, andermaal een grote naam in de Amerikaanse radiowereld, was opgestapt. Programmaleider Rick Slar loste het probleem op door Harry Harrison in te huren. 

De vrouwelijke luisteraars waren er best tevreden mee. Zijn grappen en grollen waren populair ze mochten de dj persoonlijk bellen in de uitzending. Een vast item in zijn programma was op de doordeweekse dagen ‘Zipper Routine’. Liefst vier miljoen luisteraars waren het gevolg. Harrison bleef tot eind 1979 bij WABC. 

Ook aan de andere kant van de ‘Grote Plas’ bekend!

Het New Yorkse station beleefde zijn hoogtijdagen eind jaren 60, begin jaren 70. Had je het oen in. De Lage Landen over Amerikaanse Top 40 radio, dan viel de naam WABC gegarandeerd. Net als KFRC en KLIF. Niet evident in tijden zonder internet of een andere manier om wereld wij te luisteren ! 

Harrison was deels verantwoordelijk voor die bekendheid in West Europa. Hij wist in zijn programma de juiste balans te brengen, waarbij de jeugd aan het station werd gebonden als hét Top 40 station bij uitstek. Tegelijkertijd waren ook de ouders gecharmeerd door zijn krachtige presentatie. 

Eind jaren 70 veranderden de tijden en brak een moeilijke periode aan voor middengolfradio verzorgden. Tot verdriet van zijn luisteraars presenteerde Harrison in november 1979 zijn laatste show op WABC. Vier maanden bleef het vervolgens stil rond de ‘radioburgemeester van New York’.

Nieuwe werkgever, maar ouderwets populair

Vanaf maart 1980 was hij vijf dagen per week te horen op WCBS-FM. Samen met zijn speciaal samengesteld team was hij op maandagmorgen al om vijf uur in de weer. Op de andere dagen, tot en met vrijdag, vanaf half zes. In de show, die duurde tot negen uur in de ochtend, was er enkel aandacht voor oude muziek, die werd aangevuld met nieuws, sport, het weerbericht en verkeersinformatie. 

Al snel maakte Harrison voor veel gezinnen onderdeel uit van het ochtendritueel en zat hij als het ware mee aan bij de ontbijttafel.

Zoals veel collega’s uit die tijd, gebruikte hij vaste oneliners die een deel van zijn persoonlijkheid illustreerden. Bij sommigen is dit hoogst irritant, bij de meeste niet storend en bij anderen is het gewoon leuk. Harrison viel duidelijk in die laatste categorie. “Stay well, stay happy, stay right here,” was bijna een verplichting om te blijven luisteren. Verder verleidde hij zijn luisteraars regelmatig met “Harry Harrison wishing you the best… that’s exactly what you deserve.”

Maar wat is nu dé reden dat er vele decennia zo intens naar Harry Harrison werd geluisterd in New York? Zelf zei hij daar jaren geleden over: “Ik ben waarschijnlijk gewoon mezelf gebleven en ben gelijk de luisteraar een gemiddelde inwoner van New York. Ik breng een deel van mijn tijd door met mijn lieve familie. Ik ga naar de bioscoop, lees boeken en doe alles wat de gemiddelde mens ook doet. Bovendien praat ik daar ook vrijuit over in mijn programma’s.” 

Dat klopt want zijn interesse voor het doorsnee gezin was Harrison’s grote kracht. Hij kon daarbij putten uit zijn eigen ervaringen. ‘Morning Mayor Harrison’ heeft een vrouw, Pretty Patti en vier kinderen. Zijn grote hobby is het houden van honden, waarvan hij er vele exemplaren heeft.

Maar zo ‘gemiddeld’ was Harrison echter ook niet. In 1997 besloot Rudolph Guilani, toen de echte burgemeester van New York, om hem uit te nodigen. Op 25 april van dat jaar kreeg Harrison, de mooiste onderscheiding ooit. Hij kreeg zijn eigen… dag.  25 april werd The Harry Harrison Day. 

Hij is inmiddels wel gestopt als dj, maar miljoenen luisteraars behouden goede herinneringen aan deze uitstekende ‘Good Guy’.


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nostalgische column Hans Knot – 88 (audio)

De ochtendburgemeester van de radio (1) Recentelijk luisterde ik weer eens naar één van de Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 87 (audio)

Tijd voor Teenagers Co de Kloet en Leo Boudewijns doken ruim achttien jaar geleden in Lees verder

Nostalgische column Hans Knot (86)

Kappers- en kaper- avonturen van ene Mario Welman  Hij noemde zich de meest excentrieke persoonlijkheid Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 85 (audio)

Luisteren naar Radio Noordzee in 1971 ‘Luisteren naar Radio Noordzee’ was de naam van een Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 83 (audio & video)

Karel Prior is bron van irritatie Vorige week schonk ik ruim aandacht aan Karel Prior, Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 82 (audio)

Prioriteiten (1) In deze aflevering zet ik een presentator van weleer in de spotlight. Karel Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 81 (audio)

REM weg, reclame bij publieke omroep kwam Tijdens de zomermaanden gun ik je een blik Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 80 (video)

Toekomstige kabeltelevisie met of zonder REM? Vorige week eindigde ik met het gegeven dat de Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx