RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Nostalgische column Hans Knot – 137 (video)

Als radio- en tv-makers gaan zingen

Vandaag en volgende week neem ik je mee naar 1974. Op 9 februari van dat jaar bleek dat de AVRO had besloten een een nieuwe presentator te kiezen voor het populaire weekendprogramma: ‘Wie-kent-kwis’. Velen zullen het jammer hebben gevonden dat het Fred Oster was geworden. Maar deze beslissing werd in slechts een paar minuten genomen. Oster was de producer van het programma. De show, die al zeven afleveringen telde, werd uit genoodzaakt overgenomen. 

Peter Knegjens, van huis uit leraar Nederlands en na de Tweede Wereldoorlog de radiowereld binnengekomen als sportverslaggever, werd door de AVRO-directie op staande voet ontslagen wegens vermeende dronkenschap tijdens de uitzending. Niet dat hij daarna van het scherm verdween. Kees Buurman vroeg hem immers voor ‘Met het Oog op Morgen’.

Knegjens had als tekstschrijver in de reclamewereld prachtige uitdrukkingen bedacht. Zo was bijvoorbeeld ‘Heerlijk ‘Helder Heineken’, van hem. Hij nam in 1974 ook de single ‘Dat ziet er gezond uit’ op. Al kwam het nummer niet verder dan een notering in de tipparade. 

In 1989 besteedde de VPRO in het programma ‘De Radiovereniging’ aandacht aan zijn loopbaan, waarbij ook zijn werk als sportverslaggever goed werd belicht. Zeker de moeite waard dit prachtige radiodocument te beluisteren. 

Ondertussen was er een golf van ontevredenheid binnen de journalistieke wereld ontstaan omdat binnen het NOS-bestuur meer en meer werd vergaderd zonder toelating van journalisten. Besloten vergaderingen werkten beter volgens het bestuur. Op de zogenaamde vragenuurtjes was er al een aantal maal over gesproken met de voorzitter Schüttenhelm. En ondanks zijn verontschuldigingen en de belofte op beterschap, werd er bijna niets veranderd. Volgens bepaalde journalisten was de situatie alleen maar erger geworden.

Leden van de Ondernemingsraad van de NOS mochten wel aanwezig zijn bij de vergaderingen maar de pers en eventueel publiek dienden weg te blijven. Er was een foefje dat het mogelijk maakte dat de vergaderingen een besloten item werden. In het reglement van orde was immers opgenomen dat wanneer de voorzitter drie medestanders vond om een besloten vergadering te houden, de deuren voor anderen gesloten moesten blijven.

Hadden we het net over Knegjens en zijn muzikaal uitstapje, in dezelfde periode verscheen ook een singel van Rob Out, voorman van Radio Veronica. Samen met zijn toen vijfjarige dochter Birgit nam hij het nummer ‘Pappie wat gebeurt er’ op. Een compositie van Dimitri van Tooren. Helaas, ook deze song haalde hitlijsten niet en verdween na drie weken uit de Tipparade. Dochter Out vroeg aan vader Out onder andere wat er allemaal kon gebeuren als hij zou overlijden. Een liefderijk liedje dat toch wel meer hitpotentie had dan ‘Dat ziet er gezond uit’. 


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Veronica
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx