RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Nostalgische column Hans Knot – 135

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De rocker in Rob

Diegene die sinds dit jaar lid zijn geworden van de SMC’s Facebook Spot hebben de introductie van deze groep kunnen lezen. Onder andere dat bij de oprichting van de Stichting Media Communicatie, in juli 1978, onder meer Rob Olthof en ikzelf betrokken waren. Tegenwoordig ben ik er nog steeds adviseur.

Rob Olthof overleed op 23 september 2013, na een slopende ziekte, op 67-jarige leeftijd. In de voorafgaande 47 jaar was ik goed bevriend met hem. Hij heeft veel voor de radiowereld betekend. Het in de markt zetten van allerlei producten gericht op radio en muziek – grammofoonplaten, video’s, dvd’s -, was zijn specialiteit. In al die jaren stimuleerde Rob anderen. Bij mezelf om research te doen en boeken te schrijven. Iets waar hij pas zelf mee begon in zijn laatste levensjaren. Ook stond hij decennia lang garant voor het mede organiseren van de RadioDays.

In de 47 jaar van onze vriendschap hebben we gezamenlijk tientallen reizen ondernomen en heel veel beleefd. En vaak in de avonduren teruggeblikt op ‘vroeger’. Een wijds begrip, maar er was altijd wel een onderwerp dat door Rob werd opgeworpen. “Waarom worden er op de televisie geen toneelstukken meer gebracht zoals we vroeger voorbij zagen komen? Dit in de tijd dat we slechts één televisienet hadden, waarbij de zendtijd beperkt was tot enkele uitzenduren per dag”.

Rob hield van het toneelspel, zoals het ook in de schouwburg of theater werd vertoond. Daarbij ging het niet alleen om stukken waarin humor de boventoon voerde maar ook drama. Ze werden in de beginjaren van de televisie, in zwart wit, uitgezonden. Vaak met slechts een enkele televisiecamera.

Nadat Rob was gestorven kwam het SMC- en zijn persoonlijk archief in mijn bezit. Tussen de vele tijdschriften, knipsels en plakboeken staken vele verwijzingen naar toneelstukken die ooit op de Nederlandse televisie waren geweest. Met een tweetal opmerkelijke documenten uit dit archief wil ik deze deze week stilstaan bij het overlijden van een grote vriend.

Op 16-jarige leeftijd had Rob al een brief gestuurd naar de NTS, de Nederlandse Televisiestichting. Hierin had hij deels zijn ongeduld uitgesproken over het uitblijven van afleveringen van de Bezetting, een voor die tijd uitstekende serie over Nederland en de Tweede Wereldoorlog. Ook was hem ter ore gekomen dat er bij de omroepen en de NTS een uitbreiding in zendtijd was te verwachten. Hij wilde er meer over weten.

Het antwoord, dat bewaard is gebleven, werd op 17 mei 1962 geschreven door de adjunct Secretaris Bureau Programmazaken van de NTS. Een schrijven dat begon met: ‘Je vraagt nogal wat zeg!’

Een andere brief die ik terug vond, was gedateerd op 13 november 1962. Ondertekend door het toenmalige hoofd van de afdeling televisie van de AVRO, S.K. (Siebe) van der Zee. Rob was ook een groot liefhebber van rock and roll in de jaren 60. Hij liep altijd netjes in een pantalon, met een overhemd en strik. Hij trok ook op jeugdige leeftijd naar concerten en was onder meer aanwezig bij het beruchte, zeer korte concert van de Rolling Stones in het Kurhaus in Scheveningen.

Het liep er op 8 augustus 1964 snel uit de hand en de zaal werd ontruimd. Rob kon daar lyrisch over vertellen. Johnny Hallyday, die ook de nodige rock and roll-nummers opnam, had ook zijn volle aandacht. Hij verzamelde alles van de zanger. Een derde rocker die Rob volgde was Vince Taylor. Toen hij hoorde dat de man in Nederland zou optreden hoopte hij dat zijn toenmalige favoriete omroep de AVRO, er aandacht aan zou besteden. Onder meer daarover kwam het antwoord van Siebe van der Zee.


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nostalgische column Hans Knot – 134 (audio)

De eerste nacht van Hilversum 3 Gedurende de zomerperiode blikte ik terug op verschillende luisteronderzoeken Lees verder

Column Hans Knot – 133 (audio & video)

Het gevecht om de cijfers en de adverteerders Ik ga deze week nog even door Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 132

Bronnen van eerlijkheid en van heerlijkheid In mijn vorige column blikte ik terug op het Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 131 (audio)

Zomertijd in de pers = tijd om berichten te 'verzinnen' In de maanden juli en Lees verder

Column Hans Knot – 130 (audio & video)

Reclamespot inclusief ploppende microfoon en schurende tape De vakantie zit er op, tijd voor een Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 129 (video)

Een vaste, getimmerde bank vol met bladen Ook vandaag blik ik terug op 1967 met Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 128 (video)

NCRV had er niks van begrepen, de AVRO wel Vandaag blik ik andermaal terug op Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 127 (audio)

Radio luisteren in 1967: zoeken en behelpen Deze column en die van volgende week is Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx