RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Nostalgische column Hans Knot – 82 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Prioriteiten (1)

In deze aflevering zet ik een presentator van weleer in de spotlight. Karel Prior was een van de bekende stemmen uit de naoorlogse jaren van de Nederlandse radio. Daarnaast was hij als producer verantwoordelijk voor tal van succesvolle programma’s op radio en televisie. 

Veel oudere radioluisteraars zullen zich nog de stem herinneren die bijna vijftig jaar geleden, om precies te zijn in februari 1971, de eerste woorden uitsprak op Radio Noordzee Internationaal. Bij herhaling klonk, gedragen door zijn prachtige stemgeluid, steeds maar weer dezelfde tekst: “Dit is Radio Noordzee met een proefuitzending… U zult in de toekomst meer van ons horen. U gaat nu luisteren naar een non-stop muziekuitzending van Radio Noordzee.” De stem van Karel Prior op een zogenaamde loop-tape. 

In maart 1971 kreeg hij er zijn eigen zondagse programma. ‘Prioriteiten’, dat zich vooral op het oudere luisterpubliek richtte. Voor de gemiddelde tiener en twen was Prior’s mooie stem een nieuw geluid. Voor de meeste ouderen was er evenwel een herkenning. De man had namelijk al een lang radioverleden achter de rug.

Voordat hij, via zijn productiebedrijf Karel Prior Producties, dat overigens net als de RNI-organisatie op de terreinen van het Strengholt-concern in Naarden was gevestigd, betrokken werd bij de uitzendingen van de Nederlandstalige uitzendingen van de zeezender, had hij al tal van werkgevers versleten. 

° Hilversum 1 en RNI (31/03/1971) – Jan van Veen en Karel Prior

De in 1924 geboren Prior begon na de Tweede Wereldoorlog zijn radioloopbaan in Hilversum. In eerste instantie probeerde hij het als acteur en cabaretier, maar in 1947 stapte hij de radiowereld binnen als nieuwslezer en omroeper. Vanaf die tijd kende hij tal van successen bij haast even zovele werkgevers, waaronder de VARA, de NRU (de Nederlandse Radio Unie), de AVRO, de TROS en de NOS.

In 1952 werd hij door de leiding van de VARA gevraagd om het grote radio-amusement voor de zaterdagavond te produceren. Hij toonde zich daarbij als iemand met een goede neus voor talent. Vooraleer de televisie er was, werden de avonden gevuld met aantrekkelijke radioprogramma’s voor het hele gezin. Geliefd waren daarbij de zogeheten ‘volkse typetjes’. 

Eén daarvan was de draaiorgelman ‘Willem Parel’, die oorspronkelijk slechts één keer acte de présence zou geven in het programma ‘VARA’s Showboat’. Prior was echter zo slim om deze act van Wim Sonneveld een vaste plek te bezorgen. Terecht zo bleek, want het figuurtje werd enorm populair.

Prior was daarnaast verantwoordelijk voor nog een ander kassucces voor de VARA. Op 11 februari 1956 bracht hij het duo Tom Manders – in diens vaste rol van de zwerver Dorus – en de organist ‘meneer’ Cor Steijn samen in een aflevering van het programma ‘Showboat’. Gevolg was dat dit duo zowel via radio en later op televisie, enorme successen zou boeken.

In 1957 maakte Prior een opmerkelijke overstap. Hij trok van de VARA naar de AVRO. In de absolute hoogtijdagen van de verzuiling was het wisselen van omroepvereniging nog hoogst ongebruikelijk. De diverse omroepen profileerden zich immers op hun ‘overtuiging’.

Luisteraars en kijkers werden geacht een keuze te maken en die overtuiging te volgen. Prior’s daad werd daarom ook bijna ervaren als een vorm van geloofsafval. Er volgde dan ook heel wat… publiciteit. Maar Karel Prior trok er zich weinig van aan en maakte ook voor zijn nieuwe werkgever tal van succesvolle programma’s. 

Hij was bij de AVRO onder meer verantwoordelijk voor ‘Koek en Ei’ met Conny Stuart, Ko van Dijk, Joep Doderer en Johan Kaart. Dat bekende viertal was een extra reden waarom de overstap zoveel publiciteit opriep. Prior had de acteurs gewoon overgehaald om uit het VARA-programma ‘Mimoza’ te stappen om vervolgens bij de AVRO onder een andere programmanaam de successen voort te zetten.

Prior verwierf daarnaast bekendheid als televisieproducer. Absolute toppers uit het zwart-wit tijdperk van de Nederlandse televisie zijn ‘De Weekend-Show’ met Rijk de Gooyer en Johnnie Kraaykamp en ‘Hou Je Aan Het Woord’, een taalkundig spelprogramma met onder meer Karel Jonckheere en Godfried Bomans, beide producten van Prior.

Jarenlang hield hij het vol bij de AVRO en de TROS, totdat het tijdperk van de grote shows verleden tijd werd. Zijn liefde ging daarna weer uit naar de radio, waarvoor hij in de late jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw andermaal programma’s ging maken voor de AVRO.

Graag had hij, na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, dit werk voortgezet. De leiding van de AVRO was het er echter niet mee eens en daarmee verdween vervolgens een van de prachtigste stemmen van de Nederlandse radio.

Wordt vervolgd


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nostalgische column Hans Knot – 81 (audio)

REM weg, reclame bij publieke omroep kwam Tijdens de zomermaanden gun ik je een blik Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 80 (video)

Toekomstige kabeltelevisie met of zonder REM? Vorige week eindigde ik met het gegeven dat de Lees verder

Nostalgische column Hans Knot (79)

Veel televisie en veel onzekerheid voor één draadje (2) Vorige week eindigde ik deze column Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 78 (video)

Veel televisie en maar één draadje Juli is een zomermaand, een maand om vakantie te Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 77 (audio)

Meer dan 55 jaar geleden, in maart 1964, begonnen de uitzendingen van Radio Caroline vanaf Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 76 (video)

Blije bende in Kralingen, doffe ellende in het UK Mijmeren over het jaar 1971 doen Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 75 (video)

Cliff Richard in Nederland in 1962 Bladerend door allerlei mappen besef ik dat ik reeds Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 74 (video)

1959: Ontwikkelingen in tv-land Een blik tv-nostalgie vandaag. Als we heden ten dage het grote Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx