RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Nostalgische column Hans Knot – 129 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Een vaste, getimmerde bank vol met bladen

Ook vandaag blik ik terug op 1967 met in deze aflevering aandacht voor het nationale popstation. De donderdag op Hilversum 3 werd om 09:00 uur andermaal geopend door de NCRV met ‘Onder de hoogtezon’. Een programma speciaal voor zieken en gehandicapten, met een vast item. ‘Op de tast’ was een verwijzing naar het ‘Gesproken Weekblad voor Visueel Gehandicapten’. Rien van Scheen was verantwoordelijk voor presentatie en productie van dit half uurtje. Het werd gevolgd door ‘Strictly Instrumental’, met vooral muziek van orkesten zoals Orkest Frans Mijts, Kwartet Ad van der Hoed, Orkest Rudolf  Karsemeijer en Anthony Wood en zijn orkest. 

Om 10:00 uur was er ‘Muziek bij de koffie’ met Nico Barentsz. Na het nieuws van 12:00 uur, zoals altijd verzorgd door de Nederlandse Radio Unie, kwam het programma ‘Platenkeus’, waarin telkens mensen uit de klassieke hoek populaire muziek mochten kiezen. De KRO volgde om 13:00 uur, allereerst met een korte aflevering van de actualiteitenrubriek ‘Echo’, waarna ‘TNT’ knalmuziek voor de jeugd, volgde. Om 14:00 uur mocht Netty Rosenfeld (foto) een uur lang de luisteraars entertainen. Niet veel later zou ze naar de VARA zou vertrekken. De rest van de middag werd ingenomen door de programma’s ‘Where the action is’ , 10RRRR en ‘Draaijijofdraaiik’ met Ted de Braak. 

Het aanbod popmuziek was enorm in 1967, de bladen verblijdden ons met informatie en fotoposters van de nieuwe popgroepen. Vader Knot had een kapsalon aan de Korreweg in Groningen, en een prachtig mooie getimmerde bank, waarin niet alleen het oud papier maar ook de blikken met was- en verfresten waren te vinden, naast diverse tijdschriften. Hij had voor de klanten een abonnement op de leesportefeuille. De bladen waren zes weken oud en dus moesten we die de volgende week niet terug geven. Gelukkig heb ik in de loop der jaren het een en ander gered uit die bankkluis en is het dankzij dit materiaal mogelijk om zoveel herinneringen op te halen. 

In een aflevering van de Katholieke Illustratie van maart 1967 was het volgende over de Troggs te lezen: ‘Hun naam is ontleend aan het woord troglodiet oftewel, als u dat liever hebt, holbewoner. Die naam is niet eens zo vreemd. Ze repeteren van tijd tot tijd in de historische grotten in de buurt van Andover, een klein stadje in het westen van Engeland. Of dat is om hun buren te gerieven, of alleen omwille van de publiciteit en de fraaie foto’s kunnen we helaas niet achterhalen”. 

https://youtu.be/3Pxu3LbEWQE

“Ze hebben hun naam trouwens om een heel andere reden gekozen want hij ligt zo lekker in het gehoor. Eerlijk gezegd vinden wij hun liedjes lekker in het gehoor liggen. Nummers als ‘With a girl like you’, ‘Wild thing’ en ‘Anyway that you want me’ hebben dan ook niet voor niets de toppen van de diverse hitladders bereikt.”

“Hoe? Reg Presley, leider van de groep en de man met de nasale stem en auteur van de meeste nummers zegt: ‘De mensen kregen langzamerhand genoeg van allerlei ingewikkelde liedjes, die voortdurend werden voorgezet. Toen zijn wij gekomen met de woorden die iedereen kon begrijpen op melodieën die bij iedereen aanslaan en dat is ons geheim.’ 

In Duitsland werd de groep zelfs al groots aangekondigd als ‘Die Neue Beatles’ en het zou tot in 1975 duren alvorens in Engeland en Nederland een groep als zodanig zou worden gepresenteerd: Loving Awareness…   


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx