RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Nostalgische column Hans Knot – 127 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Radio luisteren in 1967: zoeken en behelpen

Deze column en die van volgende week is andermaal een terugblik op het jaar 1967. Mijmeren over toen is altijd leuk en dus heb ik maar eens diep gegraven in het aanbod van de publieke omroepen. De tijd dat de Britse zeezenders actief waren, was voorbij na het in werking treden Marine Offences Act. Vanaf de MV Fredericia en de MV Mi Amigo was enkel nog Caroline International in de lucht, naast Radio Veronica voor Nederland. Het waren de enige ‘vrije stations’ die we nog konden beluisteren. 

Dus werd er meer op Radio Luxembourg en Hilversum 3 afgestemd. Vaste prik op de vroege zondagochtend was de VARA via Hilversum 1. Programma’s begonnen in de tijd om acht uur in de ochtend met ‘Weer of geen weer’. Bert Garthoff en Leo de Beer brachten zeven kwartier de mooiste items, uit de regio Groningen was wekelijks om zes minuten na negen ‘Fop I Brouwer’ te beluisteren met ‘Over al wat leeft en groeit en ons steeds weer boeit.’ 

Overschakelen naar Hilversum 3 bracht vervolgens ‘Pyamissimo’, een programma dat voornamelijk easy listening bracht. Om tien uur was het tijd voor ‘Juist op Zondag’, dat werd gevolgd door nog meer ‘slijmende’ easy listening in Willem Duys ‘Muziek Mozaiek.’ In de middag werd er wel eens geluisterd naar Ringo, een VARA-programma onder de noemer ‘Beat en Popfestival’, waarin Nederlandse en Belgische artiesten optraden met begeleiding van Charlie Nederpelt en het VARA Dansorkest.

Radio voor buitenlanders

Gastarbeiders waren er in Nederland vooral uit Italië, Spanje en Turkije. De eerste programma’s voor buitenlanders bij de publieke omroep werden op de zondagmiddag uitgezonden via Hilversum 3. ‘Rome – Ankara – Madrid’ was er om twee uur.  ‘Athene 0- Rabat – Belgrado’ werd wekelijks geprogrammeerd.

‘Belcanto Concert’ op de BRT was vaste prik in ons gezin en ook de voetbaluitslagen met Frits van Turenhout, of een bezoekje aan het Zuiderdiep in Groningen waar alle voetbaluitslagen, landelijk en de regio Groningen op schoolborden werden gepresenteerd, hoorde bij het zondagse vertier. Met de neuzen op de ramen stonden de fans te wachten op de uitslagen van hun favoriete ploeg. In mijn geval Amicitia VMC. Roomser dan rooms en dus mocht er ook niet voor half drie worden gevoetbald. 

Terug naar de radio en de 245,3 meter op de middengolf. Met laag vermogen was er die dag in het kader van ‘De Luther week’, een lezing onder de titel ‘Dr. Luther geeft ons in 1967 een injectie’. Een week eerder opgenomen op zondag 22 oktober 1967. De man die de lezing gaf was Ds. Geert Toornvliet, die niet veel later zou worden verbannen uit de gemeente Radio Bloemendaal, maar zijn woord vervolgens kwijt zou kunnen via de diverse zeezenders.

Zijn collega Johan Maasbach zou pas in 1970 via de golflengtes van Radio Noordzee Internationaal op een zeezender te beluisteren zijn. Maar in 1967 galmde hij om kwart voor acht op de zondagochtend al door de ether op de 208 meter, ofwel Radio Luxembourg. Een station waar later op de zondagochtend, om half elf precies, het programma ‘Favorieten Express’ werd uitgezonden. En altijd was er nog een uitweg op de zondag via Radio Veronica, hoewel de ‘Fant Brush Out Hairspray’ me af en toe wel te veel was. 

Zwartwit gekocht, kleur gewonnen

1967 was ook het jaar dat officieel de 2,5 miljoenste televisie werd geregistreerd in Nederland. Wat een pech voor de gelukkige. Hij had voor zijn gezin net een nieuwe zwart-wit televisie aangeschaft die hij meteen weer van de hand kon doen. Als gelukkige kreeg hij namelijk een kleurentelevisie cadeau. In Den Haag werd de jaarlijkse Katholieke Onderwijsdag gehouden waar ook het onderwerp televisie aan bod kwam. 

Filmcriticus  P. van den Ham kwam met een opmerkelijke uitspraak: “Televisie is kauwgum voor de ogen”. Maar er was ook een andere aanbeveling van dr. Vulpen van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij vond dat er tussen de diverse televisie- en radioprogramma’s lange pauzes dienden te komen waardoor de kijkers en luisteraars zouden nadenken of ze verder zouden blijven kijken en luisteren ofwel zouden stoppen. Ook toen had ieder toestel een ‘aan en uit knop’…  

De Leeuwarder Courant bracht een stukje over televisiereclame: ‘Het is een groots opgezet psychologisch offensief tegen de consument, wiens zwakke punten eerst door psychologen zijn blootgelegd en wiens gevoeligheden vervolgens door andere specialisten worden gestreeld. In Nederland is het echter nog een proberen want het zijn bewegende advertenties, die evenwel de feitelijke mededeling moeten ontberen, omdat in zo’n filmpje gewoon niet genoeg tijd en ruimte voor andere presentatiemogelijkheden zijn. Over enige jaren zijn de televisiereclamefilms even geraffineerd als nu in de VS.’

Eindelijk, een echte baan

De maandagen dan in 1967. Ik was al ruim een jaar aan het werk en mijn ‘jongste bediende periode’ was voorbij. Ik kon een keus maken van mijn werkgever, het Provinciale Elektriciteit Bedrijf voor Groningen. Het was of werken op de afdeling ‘Boekhouding’ of ‘Overplaatsing’. Ik verkoos het laatste met daarbij de gedachte dat ik zou gaan werken voor Gerrit Huizenga.

Toenmalig hoofd Archief en Bibliotheek, Piet Bolhuis, afdeling Boekhouding en Facilitaire Zaken, vond het echter beter dat ik overgeplaatst werd naar de Reitemakersrijge, om de inventarisatie bij te houden van alle elektriciteitsmeters. Dat heb ik, op de vijfde verdieping van het pakhuis in de binnenstad van Groningen, vervolgens vijf maanden volgehouden. Ook in oktober 1967 zat ik er de administratie bij te houden, luisterend naar Hilversum 3. De collega’s wilden niet anders. 

De maandag begon met het geluid van NCRV en het programma ‘Fit’, bedoeling was om klaar wakker te worden vanaf negen uur. Net of we dat nog niet waren op dat tijdstip, we begonnen immers al te werken om acht uur in de ochtend. Daarna kwam ‘Pop Station’, ook NCRV, een programma vol met plezierige popmuziek en samengesteld door de bekende Skip Voogd (foto – Wikipedia).

De TROS nam het programma om twaalf uur over met een aflevering van ‘Aktua’, daarna volgde ‘Als dat zou kunnen’, gepresenteerd door Annet de Langen. De TROS, een nieuwe loot aan het omroepbestel, had niet al te veel zendtijd en dus was het een uur later al tijd voor ‘Echo’, de actualiteitenrubriek van de KRO. Met om zeven minuten na één het programma ‘TNT’, ofwel knalmuziek tot twee uur. 

Verder was het allemaal niet zo bijzonder op de middag want ‘Kick’, met muziek en sportinfo, bracht ook niet echt iets bij aan het nationale popstation. Wel vond ik, maar dan was ik al thuis, het programma ‘Draaijijofik’ leuk. Ted de Braak bracht op een komische manier de verzoeken voor mevrouw en meneer en als het meezat ook nog voor de jeugd. En om zes uur in de middag ging het station alweer op slot. 


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx