RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Nostalgische column Hans Knot – 75 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Cliff Richard in Nederland in 1962

Bladerend door allerlei mappen besef ik dat ik reeds in 1962, dertien jaar jong, bewust begon met het uitknippen van allerlei onderwerpen uit kranten en magazines. Toen al kregen radio en muziek een heel belangrijke rol. In de maand april van dat jaar heb ik menig knipsel toegevoegd betreffende Cliff Richard. Mijn broer Jelle, bijna tien jaar ouder, was een geduchte fan van de Britse zanger. Een gevoel dat snel gedeeld werd door de rest van het gezin. Mijn zussen deden hetzelfde door hun adoratie voor Vico Torriani.

Begin april 1962 kwam Cliff Richard, uiteraard in het gezelschap van zijn begeleidingsgroep The Shadows, naar Nederland gevlogen. Ze werden op de luchthaven van Schiphol enthousiast begroet door een ontvangstcomité dat voornamelijk uit mannen bestond. Tenminste, dit maken de de filmbeelden van het toenmalige Polygoon Journaal ons toch duidelijk.

Het was 6 april 1962, toen Cliff en z’n begeleiders omstreeks 12:15 uur per vliegtuig uit Londen aankwamen en op de trappen van het vliegtuig reeds enkele minuten vrijmaakten om de fotografen en de pers hun gebruikelijke werk te laten doen. De kranten meldden de volgende dag dat de Brit zich als 21-jarige enorm zelfverzekerd en geroutineerd opstelde. Hij zou optreden in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag en enkele liedjes zingen in de Rudi Carellshow op televisie.

Eén van de kranten schreef: ‘En overal zal het tienervolk hem toejuichen en bespringen en indien mogelijk de kledij van zijn lichaam scheuren’. Cliff, tijdens de persconferentie in de ruimte die gereserveerd was voor belangrijke mensen die destijds op Schiphol aankwamen: “Tieners zijn overal bijna hetzelfde behalve in Engeland want daar zijn ze rumoeriger.”

Een veertigtal vrouwelijke fans waren naar Schiphol gekomen om zo dicht mogelijk in de buurt van de geadoreerde zanger te kunnen komen. Enkelen waren zelfs doorgedrongen tot het ontvangstplatform waar een jeugdige fan het uitschreeuwde van de zenuwen omdat Cliff tegen haar ‘Oh how silly’ had gezegd. 

Het zal de jonge fans goed hebben gedaan dat de Britse zanger tijdens de persconferentie vertelde dat hij geen trouwplannen had, er zelfs geen verloofde was en dat hij alle meisjes leuk vond. De woorden sprak hij uit te midden van een groot aantal bloemstukken dat hij van diverse mensen kreeg aangeboden. Achteraf bleven ze gewoon achter in de persruimte. 

Over de hobby’s die hij, waar mogelijk, nog kon beoefenen, noemde hij autorijden, badminton en het verzamelen van grammofoonplaatjes met Elvis Presley, Ricky Nelson, Connie Francis als grote favorieten. Vol trots verhaalde hij dat Prinses Margaret naar een optreden van hem in Londen was geweest. De kunstredactie van de Telegraaf wist destijds te melden dat 21-jarige Cliff niet alleen grote bewondering had onder de Britse tieners maar onder de jeugd van het volledige westelijke halfrond. 

Harry Rodger Webb werd op 14 oktober 1940 geboren in de Indiase plaats Lucknow, toen nog onderdeel van het grote Britse Rijk. In de vijftiger jaren nam hij twee songs op met zijn begeleidingsgroep The Drifters, die later de Shadows werden omdat er reeds een Amerikaanse formatie met dezelfde naam was. De nummers ‘Lawdy Miss Clawdy’ en ‘Breathless’ werden echter niet uitgebracht en bestaan enkel als een proefpersing.

Successen volgden snel en waren talrijk. Een handvol titels dat voor april 1962 hits werd: ‘Movin’, ‘Dynamite’, ‘The Young Ones’, ‘Living Doll’ en ‘Where is my heart’. Beschrijvingen in de kranten maakten gewag van details die je heden ten dagen gewoon kunt vergeten: ‘De Engelse rock and roll koning met zijn zwarte haar en bruine ogen heeft ook reeds in drie films gespeeld. Het waren rollen in ‘Serious Charge’, ‘Expresso Bongo’ en ‘The Young Ones’. 

https://youtu.be/tBuiTyIYpA8

Er volgden nog meer details. Zo leerden de fans ook nog dat; ‘De platen en filmrollen hebben hem geen windeieren gelegd. Cliff Richard bezit twee auto’s van grote allure. Een Cadillac en een Thunderbird. Hij loopt in London vrijwel nooit over straat, hoogstens met een donkere bril op, omdat er anders vrijwel zeker verkeersopstoppingen ontstaan als de Britse tieners hem in de gaten krijgen.’

Het was voor die tijd ook hoogst ongebruikelijk dat er op voorhand, in de pers, reeds bekend werd gemaakt welke liedjes Cliff Richard ’s avonds op de televisie ging zingen in ‘De Rudi Carrell Show’. Het lijstje maakte melding van ‘The Young Ones’, ‘The girl in your arms’ en ‘Do you want to dance’. Maar ook de populaire begeleidingsband The Shadows werd niet vergeten in de show. Zij waren solo te horen en te zien met het nummer ‘Wonderful land’. 

Het optreden zou plaats vinden in zaal Concordia in Bussum en zou worden bijgewoond door tweehonderd teenagers uit alle delen van het land. Met bussen werden ze voor die keer feestelijk naar Bussum gereden. Het programma dat een soort van warenhuisshow was, werd geregisseerd door Piet ten Nuyl. (Foto onderaan)

Na de uitzending verlieten Cliff Richard en The Shadows Bussum om te overnachtten op een onbekende plek. De volgende dagen gaven ze een aantal concerten in Nederland. Dat het daarbij uit de hand zou lopen had niemand bij voorbaat verwacht. Maar daarover een andere keer meer. 

Cliff Richard in de Rudi Carrell Show (credits: Nationaal Archief Harry Pot/Anefo)

Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nostalgische column Hans Knot – 74 (video)

1959: Ontwikkelingen in tv-land Een blik tv-nostalgie vandaag. Als we heden ten dage het grote Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 73 (video)

Vandaag de laatste aflevering van mijn terugblik op de Amerikaanse radio van de jaren 70 Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 72 (audio)

Begin jaren 80 van de vorige eeuw was het format ‘Disco Radio’ tanende en onderging Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 71 (audio)

Begin jaren 80 van de vorige eeuw was het format ‘Disco Radio’ tanende en onderging Lees verder

Nostalgische column Hans Knot (70)

In deze column neem ik je mee naar de jaren 70 en 80 van de Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 69 (video)

Recent kwam er een verzamel-cd uit de collectie tevoorschijn. Ik heb namelijk de gewoonte uit Lees verder

Nostalgische column Hans Knot (68)

Laten we vandaag de populaire muziek tot 1958 eens onder loep nemen. Ik neem u Lees verder

Nostalgische column Hans Knot (67)

Het jaar 1958In 1958 werd ik negen. Het jaar waarin ik bewust de krant ben Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx