RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Nostalgische column Hans Knot – 73 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Vandaag de laatste aflevering van mijn terugblik op de Amerikaanse radio van de jaren 70 en 80.  Het succes van de discomuziek was tanende. Sommige programmaleiders wilden het format nog niet veranderen en in november 1979 besloot men bij KITT een dansgroep in te zetten die op allerlei bijeenkomsten de discosound nogmaals onder de aandacht kon brengen. 

Het idee kwam van stationmanager Wally Reid. Tijdens een presentatie stelde hij dat de groep ook was samengesteld om de hele geschiedenis van de dansmuziek onder de aandacht te brengen. Uiteraard gebeurde dit tegelijk met een groots opgezette campagne voor het station zelf. 

David Hurlbut, in 1979 directeur van WYER-AM (50 kW) en WYER-FM (500 watt), schreef aan de Tamla Motown-directie dat men het vertikte om nog langer enig product van deze platenmaatschappij te draaien. Gevolg was dat er onmiddellijk tien singles van dit label uit de playlist verdwenen. David besloot tot de boycot omdat hij sinds de switch in mei 1978 van automatic station naar live contemporary, diverse malen bij Tamla Motown had aangeklopt voor promotieplaten, helaas telkens zonder succes.

WMAL-AM in Washington vierde in november 1979 het feit dat deejay Felix Grant zijn jazz georiënteerde albumshow 25 jaar onafgebroken presenteerde. Er kwam een groots opgezet concert in het John F. Kennedy Centrum waar onder meer Dizzy Gillespie en de New Port Jazz All Stars optraden. Uiteraard was het concert live via de middengolf te beluisteren in groot Washington. 

KWHO-FM in Salt Lake City, dat sinds lange tijd het automatische rock- en disco format uitzond, stapte in 1979 over naar het Big Band format. Dit werd trouwens  grotendeels toegeleverd aan KWHO-FM door syndicator Drake and Chenault. Maar ook in de VS waren veranderingen van elke dag. De call letters KWHO worden nu gebruikt door een FM station in Lovell, een plaats in de staat Wyoming. Het oude KWHO heet sinds 1995 KUBL FM en zendt via de 93.3 FM een country format uitzendt.

Tom Clay, de zanger/deejay van onder meer ‘What the world needs now, Abraham, Martin and John’, een versie waarin hij de moorden op Martin Luther King en de broers Kennedy belicht, keerde in 1979, na een lange afwezigheid terug bij KZLA-FM in Los Angeles. Hij presenteerde er tussen 10:00 en 14:00 uur. Clay, die in 1995 overleed, had een lange loopbaan binnen de Amerikaanse radio-industrie. Hij kende er zowel ups als downs. Hij werd onder meer verdacht van payola en had een verhouding met Marilyn Monroe, waar verder zwijgzaam over werd gedaan. 

Shamrock Broadcasting, een groep van radio en televisiestations, in mei 1979 door Rob Disney van Star Productions opgericht, was eind dat jaar eigenaar van tien radiostations, waaronder WUTU-FM in New York. De totale aanschafkosten bedroegen zo’n  $70.000.000. Men had al acht stations en aangezien de FCC in Amerika niet iedere organisatie toestond om meer dan veertien stations te bezitten, moesten er vier verkocht worden. KMGC in Dallas en KYOK in Houston werden afgeschoven. 

In november 1979 werd ook bekend dat de grote platenmaatschappijen zeer spoedig rond de tafel wensten te gaan zitten met de programmaleiders van een 150 tal radiostations, waarvan de deejays het iedere week weer presteerden om elpees die net of nog net niet op waren verschenen, integraal in hun shows te laten horen. Hierdoor namen vele luisteraars de muziek al op en werden ze niet meer gekocht. 

De gevolgen waren duidelijk; grote verliezen voor de platenmaatschappijen. Indien men niet tot een duidelijke overeenkomst zou komen dan overwoog de platenindustrie de FCC in te schakelen om tot een wettelijke regeling te komen. Uiteraard was er toen nog lang geen sprake was van internet, Spotify en andere mogelijkheden om muziek op een goedkope manier binnen te halen.

Niet alleen Radio Caroline besteedde in 1979 bij herhaling aandacht aan Greenpeace. Ook KEZY-AM en FM in Anaheim (California) droeg zijn steentje bij. Ruim 550.000 gulden werd er opgehaald gedurende een negen uur durend programma waarin artiesten als Bonnie Rait, Melissa Manchester en vele anderen optraden. 

Samen met zakenman David Joseph, richtte Ron Jacobs medio december 1979 een eigen maatschappij ‘West Broadcasting Corporation.’ op. Men kreeg van de FCC toestemming een radiostation te starten op 940 kHz met een vermogen van 10 kW. Als call sign kreeg men KWAl-AM toegewezen. Het radiostation bevond zich op Hawaii. 

Jacobs die zijn carrière op het eiland begon en later voornamelijk in Californië ging werken, was de grootste aandeelhouder. Hijzelf werd deejay in de ochtenduren, naast zijn taak als program-director. Ik hoor je denken; ‘Waar heb ik de naam van Ron Jacobs eerder gehoord?’ Hij was in de jaren 60 onder meer een aantal jaren programmaleider van KHJ in Los Angeles en bovendien was hij één van de creatieve geesten achter de prachtige serie ‘The History of Rock and Roll’. Hij overleed in 2016 op 79-jarige leeftijd.

Men hoopte destijds KWAl-AM zeer populair te maken op geheel Hawaï. Indien het financieel aantrekkelijk genoeg was zou men midden van de tachtiger jaren het vermogen opvoeren tot 50 kW. Men richtte zich specifiek op de groep van 18 tot 49 jaar met vooral datgene wat de luisteraar graag wilde horen.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx