fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Nostalgische column Hans Knot – 109 (video)

50 jaar terug in de tijd, is slechts een halve eeuw!

Het lijkt allemaal zo dichtbij maar in werkelijkheid vonden de gebeurtenissen die ik in deze column aanhaal alweer een halve eeuw geleden plaats. 1970, toen u zich nog jong voelde of misschien nog helemaal niet rondliep op deze aardbol…

Het jaar waarin West Europa kennis maakte met het geluid van een nieuwe zeezender; Radio Nordsee International (RNI). 1970 waarin voor het eerst in Nederland een gigantisch popfestival werd gehouden in het Kralingse Bos in Rotterdam.De stemplicht bij verkiezingen werd afgeschaft en de percentages van opkomst ingevoerd.

Op voetbalgebied was er een twee eenheid te beleven. Ajax uit Amsterdam werd kampioen van Nederland en Feyenoord uit Rotterdam beleefde haar topjaar met het winnen van de Europacup 1, zoals de beker destijds werd genoemd. Het meest verschrikkelijke nieuws haalde dagenlang de nieuwspagina’s van de kranten en de nieuwsrubrieken op radio en de televisie.

Een enorme aardbeving in Peru, met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter had diverse steden totaal verwoest. Plaatsen als Huarez, Chimbote en Yungay waren onherkenbaar geworden. In een gebied van 65.000 km2 was liefst 80% van de huizen verwoest. Het aantal slachtoffers was één van de grootste in de wereldgeschiedenis. Meer dan 700.000 mensen verloren het leven, 500.000 raakten gewond en 600.000 mensen werden dakloos. Er volgden liefst 37 naschokken die ook krachtig genoeg waren om de schade groter en het aantal slachtoffers nog te doen stijgen.

1970 was ook het jaar van de vele kleine en grote protestdemonstraties her en der in Nederland. In oktober werd onder initiatief van een groep huisartsen, een stichting opgericht met de naam Stimezo met als doel hulp te verlenen bij zwangerschapsonderbreking. De tegenstanders hadden het over kwade hulpverlening plegen, immers een leven werd beëindigd.

Het ondergaan van een abortus of het ongewenst afbreken van een zwangerschap was nog steeds wettelijk verboden. Ze wendden zich tot het illegale circuit en vele jonge, zwangere vrouwen weken uit naar bijvoorbeeld Engeland. De ‘Stichting Medisch Verantwoorde Zwangerschap onderbreking’ had als eerste doel het oprichten van een kleine abortuskliniek.

Het initiatief kreeg in de kranten de nodige aandacht en al vrij snel ontstonden in andere grote plaatsen soortgelijke plannen. Voor 150.000 gulden werd de eerste kliniek op poten gezet. Een bedrag dat we ons tegenwoordig niet meer kunnen voorstellen. Het kapitaal was bij elkaar gebracht door een televisieactie van de omroepvereniging VARA.

‘Baas in eigen buik’ was een veelgehoorde kreet. En die brengt me naar een andere groep van strijdsters en demonstranten, de Dolle Mina’s. Kleinschalig begonnen in 1969 als een soort protest, waarbij stelling werd genomen tegen de achterstelling van de vrouw. Deelnemers van het eerste uur kwamen vooral uit de Socialistische Jeugd.

Het idee voor het oprichten van de groep kwam doordat men onder de indruk was geraakt van de bezetting van het Maagdenhuis in Amsterdam, een paar maanden eerder. Plus de berichtgeving uit Amerika, waar soortgelijke groepen waren opgericht. Selma Leydesdorff bedacht de naam. Jarenlang was ze hoogleraar Oral History aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Op het eerste congres in april 1970 werd geprobeerd om een ‘algemene’ Dolle Mina verklaring op te stellen, waar iedereen zich in kon vinden.

“Ervan uitgaande dat een rolverdeling tussen man en vrouw niet te verdedigen is op grond van biologisch onderscheid, stelt Dolle Mina zich een maatschappijverandering ten doel, die gelijke ontplooiingskansen voor iedereen en onafhankelijk van sekse mogelijk maakt. Dit kan worden verwezenlijkt door middel van sociale strijd, bewustwording en mentaliteitsverandering en daardoor beëindiging van de sociaaleconomische ondergeschiktheid zowel van man als vrouw”.

En het bleef niet bij heen en weer gepraat, er werd ook volop gedemonstreerd door vrouwen die achter de standpunten stonden. Zo was er op 17 mei 1970 de actie: ‘Beter Brem dan Berm’. Dolle Mina Den Haag ging in het verweer tegen de aanleg van een verkeersweg dwars door een Zuid-Hollands duingebied.

In oktober was er een grote demonstratie in Amsterdam voor het gebruik van de anticonceptiepil en in de maand november 1970 ging men massaal de straat op om appels te verkopen, waarbij de opbrengst verdween in de kas van Stimezo. Vrijheid van abortus zou trouwens pas officieel in 1980, met een wetswijziging, worden bekrachtigd.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Nostalgische column Hans Knot – 108

Herinneringen aan 1955 Al was ik in 1955 pas zes jaar, toch steekt er aardig Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 107 (video)

Een briljant idee dankzij de... mist Bill Backer, Amerikaans creatief directeur voor de Coca-Cola account Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 106 (video)

Things go better with Coca Cola (1) Het was in 1964 dat het idee ontstond Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 105 (video & audio)

Populairste tv-reeks ooit was van Nederlandse makelij Vorige week mijmerde ik over 1972 en het Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 104 (video)

De 'onverklaarbare' fascinatie voor tv-reeksen Onlangs zaten we te kijken naar een verslag van de Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 103

Schrijfmachines met een bolletje en kapotte armpjes Het jaar 1977 lijkt nog redelijk dichtbij voor Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 102 (video)

Paul McCartney in opspraak Halverwege 1967 was heel Beatle minded Engeland in rep en roer Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 101 (audio & video)

De snelheid van het nieuws in 1958 De huidige snelheid van communicatie bracht me terug Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in archieven, nederland
Het is vandaag 7 februari… 1980 (audio)

2012: Qmusic start met Visual Radio

Het radiodagboek van 7 februari – 038 (audio)

Blad 404: Jan, Nieuw-Zeeland en Ierland (audio)

Vier FM-kavels geveild voor €496.700 in Nederland

Het is vandaag 6 februari… 1977 (audio)

Sluiten