RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Nostalgische column Hans Knot – 99 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Emotelevisie van weleer (deel 2)

Met de hele familie geschaard rond de Erres-televisie, een glaasje ranja in de hand en een paar froufroutjes op schoot, zo zag ik in de jaren 50 de eerste Nederlandse televisie. Vorige week bekeek ik de spelletjes van toen nog eens van dichterbij, vandaag wil ik het hebben over een ander categorie.

Een categorie die doorgaans met het laatste decennium wordt geassocieerd: emotie-televisie. Denk maar aan programma’s als het succesvolle ‘All you need is love’ (1993) dat Robert ten Brink voor Veronica presenteerde en het KRO-programma ‘Memories’ (1997) dat aan de man werd gebracht door Anita Witzier. Exemplarisch voor deze categorie is natuurlijk het KRO-programma ‘Spoorloos’, dat in februari 1990 voor het eerst op het scherm verscheen en door Han van der Meer werd gepresenteerd.

In de loop van de tijd evolueerde het tot een uitzending voor adoptiekinderen die op zoek zijn naar hun biologische ouders. Tegenover het recht van de volwassene op een kind, plaatst men doelbewust hun recht om te weten wie vader en moeder zijn. Geadopteerde kinderen worden geholpen om hun biologische vader, moeder, broertjes en zusjes terug te vinden. De complete speurtocht wordt gevolgd en op het eind, als alles goed gaat, is er een emotionele hereniging in de studio.

Ook dit soort uitzendingen wordt vaak kenmerkend geacht voor de hedendaagse televisie. Toch zijn er ook vroege voorlopers aan te wijzen. De meest voor de hand liggende is ongetwijfeld ‘Anders dan anderen’ het programma van Bert Garthoff (foto) dat in het najaar van 1957 voor het eerst op de beeldbuis te zien was. Het ging om een televisiebewerking van het succesvolle programma ‘Dit is uw leven’, dat vanaf januari 1957 op de VARA-radio was gestart

Mosterd bij de radio gehaald

Garthoff ging door op de televisie, terwijl Letty Kosterman de presentatie van het oorspronkelijke radioprogramma overnam. Vier jaar lang waren beide te zien, respectievelijk te horen. Daarna stopte het, om in 1973 evenwel terug te keren bij de AVRO, onder de titel ‘Een leven in beeld’. Deze versie werd gepresenteerd door Sonja Barend, die na twee seizoenen de kap aan de wilgen hing. In 1984 verscheen, opnieuw bij de AVRO, een volgende variant: ‘In de hoofdrol’, dat tot 1993 met Mies Bouwman als presentatrice.

https://youtu.be/HQHSs1KzKdU

Origineel was de uitzending allerminst. Het was afgekeken van ‘This is your life’ van de Britse BBC, die op haar beurt weer leentjebuur had gespeeld bij het Amerikaanse NBC. ‘This is your life’ was oorspronkelijk een Amerikaanse radioprogramma dat in 1948 voor het eerst te horen was.

Twee jaar eerder, in 1946, had Ralph Edwards, de presentator van de razend populaire radioshow ‘Truth or consequences’ een uitzending verzorgd waarin werd terug geblikt op het leven van een veteraan die had deelgenomen aan de Tweede Wereldoorlog. Als gevolg daarvan was de man invalide geworden en had hij te kampen met zware aanpassingsproblemen. Daarop volgde een enorme stroom aan positieve reacties, waarop Edwards op het idee kwam om de formule verder te ontwikkelen tot een afzonderlijk succesvol radioprogramma.

Het werd een succes, waarna het concept in 1952 omgezet werd in een live uitgezonden televisieprogramma bij NBC. Tot 1961. Het basisidee draaide om een min of meer prominente landgenoot bij verrassing te confronteren met uit het oog verloren vrienden, kennissen en familieleden en op die manier met het verleden.

De persoon in kwestie kon bekend zijn of totaal onbekend. Voorwaarde was wel dat hij of zij een bewogen leven achter de rug moest hebben, waaruit kon worden geput voor de confrontaties. Het programma was een echte ‘tear-jerker’ en daarmee emo televisie avant la lettre. Volgende week geef ik enkele voorbeelden van klassieke emo-televisie.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nostalgische column Hans Knot – 98 (audio)

Emotelevisie van weleer (deel 1)  Met de hele familie geschaard rond de Erres-televisie, een glaasje Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 97 (audio)

Zaandam knapt 'Dofijn' op Het was in de maand maart 1967 dat een flink aantal Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 96 (audio)

De giftige pen van een slecht geïnformeerde journalist Terwijl ik deze column schrijf, luister ik Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 95 (audio)

Zonnestraal Radio in moeilijkheden We hebben het niet over de vele ziekenomroepen, online stations en Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 94 (video)

Het Nederlandse Planta-schandaal en een Zweeds veto tegen Bonanza Omdat ik al een halve eeuw Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 93 (video)

Toen de radio nog 'symfonische muziek' programmeerde In de 60-er jaren van de vorige eeuw Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 92 (video)

Het echte Eurovisie Songfestival Massa’s mensen in de zaal, de één nog uitbundiger dan de Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 91 (audio & video)

Hoe Rob Out The Beatles vond (en vice versa) Recentelijk verscheen een biografie over Rob Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx