RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Nostalgische column Hans Knot – 91 (audio & video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Hoe Rob Out The Beatles vond (en vice versa)

Recentelijk verscheen een biografie over Rob Out, geschreven door Bert van der Veer. Naar mijn mening te fragmentarisch, het ontbreekt aan verbindende teksten tussen de diverse onderwerpen, waardoor het onprettig lezen is. Wel worden tal van activiteiten waarbij Out was betrokken, flink opgefrist. Eén aspect vond ik helemaal niet terug, in deze column deel ik het graag.

Van zondag 14 tot zaterdag 20 maart 1965, namen de Beatles in het Oostenrijkse plaatsje Obertauern een aantal scenes op voor hun tweede speelfilm ‘Help!’ Met onder meer de bekende ski-sessies. De zondag daarop werd er nog gefilmd in Radstadt en Salzburg. Bij een deel van die sessies was een bijzondere gast aanwezig: de Nederlandse deejay en de latere programmadirecteur en meer, Rob Out. Maar hoe belandde hij daar? 

Een dag lang non-stop Beatles. Op 29 februari 1972 – een schrikkeldag – maakte Radio Veronica op de 192 meter wereldnieuws door continu Beatles-platen te draaien. Rob Out was een echte fan. Hij was het die vol enthousiasme de hitsingles en LP-tracks presenteerde, afgewisseld met interviews en herinneringen. Out was toen al programmaleider bij Radio Veronica.

De opnames van Help! 

Voor zover ik me herinner vertelde Rob Out één iets niet tijdens die bewuste marathonuitzending in 1972. Het feit dat hij tijdens de door Richard Lester geregisseerde tweede Beatles-film, een vijftal dagen van dichtbij mee maakte. In mijn archief heb ik, mede dankzij Bert Bossink, een groot aantal knipsels dat betrekking heeft op het leven van de Fab Four, een stukje terug gevonden uit de rubriek ‘Alleen voor Tieners’, van de pen van Skip Voogd. 

Daarin legde de auteur de connectie tussen John, Paul, George en Ringo aan de ene en Rob Out aan de andere kant bloot. Skip sprak hem zo’n week na zijn terugkeer uit Oostenrijk. Robert Out, zoals Voogd hem volhardend bleef noemen, was een van de weinigen die achter de schermen mocht meegluren. ‘Hoe hij in contact was gekomen met de Beatles?’

Waarop Out verrassend antwoordde: “Ik weet het echt niet. Wel ben ik altijd een enorme Beatles-fan geweest en mijn vriendschap met John Lennon dateert uit de tijd waarin The Beatles nog volledig onbekend waren en speelden in ‘The Star Club’ in Hamburg. Ik was daar met vakantie en mijn vriendinnetje vertelde me dat er Engelse jongens waren, die zo enorm goed speelden en zongen.”

In Hamburg traden ze op als ‘The Moondogs’ of de ‘Silver Beatles’. Er bestaan nog opnames van de single die in 1961 werd geproduceerd door Bert Kaempfert: ‘My Bonnie/The Saints’ (Polydor NH 24-673). Daarop zijn ze te horen als ‘The Beat Brothers’, als begeleiding van Tony Sheridan. 

Willen de echte Beatles nu opstaan?

Op 5 januari 1962 werd de single ook in Engeland uitgebracht, ditmaal met de correcte vermelding van de groepsnaam (Polydor NH 66-833). Van die sessies werden in 1964 nog andere singles, alsmede een album uitgebracht die nog steeds in omloop zijn en die ten onrechte verkocht worden onder de naam ‘Beatles’, want er staan doorgaans maar een paar songs van de groep zelf op.

De Beatles speelden overigens — en onder hun eigen groepsnaam — in de ‘Star Club’ van 13 april tot 31 mei 1962. Daarna ook nog enkele weken in november en december van hetzelfde jaar. Dat plaatst de eerste ontmoeting van Out met de Beatles dus in 1962, en waarschijnlijk in het voorjaar. 

Het was John Lennon zelf die na het optreden op Out afstapte en een gesprek aanknoopte. Hij gaf grif toe dat hij het enorm leuk vond iemand van een andere nationaliteit tegen te komen dan alleen maar dié Duitsers. Lennon merkte op: “Robert, geld om je iets aan te bieden heb ik niet, want we werken hier bijna voor niets. Maar als ik ooit nog eens beroemd wordt, dan klop je maar bij ons aan!” Wel, dat bleek niet nodig. Niet alleen Lennon, maar ook Out zelf boerden bijzonder goed.

De groep maakte vanaf de prille jaren 60 langzaam maar zeker furore in Engeland, al duurde het nog bijna twee jaar voordat met de rest van de wereld werd wakker geschud door het geluid uit Liverpool. Jankende gitaren, hysterische meiden en ouders die hun kinderen verboden zo gekapt te gaan als ‘de vier’ die niet meer weg waren te slaan uit de hitlijsten. 

Iedereen had het over John, Paul, George en Ringo. De Britse zeezenders hielpen daar driftig aan mee door hun platen veelvuldig te draaien. Rob Out had inmiddels Radio Noordzee, vanaf het REM-eiland, opnieuw verwisseld voor een plaats achter de microfoon van Radio Veronica.

Op naar Liverpool! 

Hij presenteerde er onder meer het programma ‘Muziek Express’ waarin ook de Beatles voorbij kwamen. Mede door hun succes kwamen de herinneringen aan Hamburg weer boven en Out besloot — wie weet op briefpapier van Radio Veronica — de Beatles te schrijven. Dit met de gedachte waarschijnlijk nooit meer antwoord te krijgen. Maar het viel anders uit. 

Heel snel kreeg hij een brief van John Lennon, waarin Rob Out werd uitgenodigd naar Liverpool. Waarna hij constateerde dat de vier doodgewone jongens waren gebleven en dat de roem hen niet boven het hoofd was gestegen. Out later over de periode na die ontmoeting in Liverpool: “Ik ben ze na die ontmoeting in Engeland blijven schrijven en de antwoorden bleven komen, hoewel dit soms wel heel lang duurde.”

Overigens, niet alleen John Lennon bleef contact houden met Rob Out. Ook Paul McCartney wist hem te vinden. Het bezoek aan Oostenrijk dankte Rob Out aan hem. Andermaal Rob Out: “Hij haalde me van het station en loodste met door de enorme haag van schreeuwende teenagers, Paul zei dat hij me niet was vergeten van de ontmoetingen in Hamburg en Liverpool”. 

“Over de film vertelde hij me ook dat ze in het begin van de opnamen niet wisten waar ze aan toe waren. Ze wisten niets van skiën, maar moesten het van de regisseur leren om de film zo echt mogelijk te laten overkomen. Inmiddels skiën ze alsof ze het hun hele leven niet anders hebben gedaan.”

De absolute wereldprimeur? 

Rob Out, die na Oostenrijk weer rustig aan de slag ging als part-time-presentator bij Radio Veronica en tevens zijn platenproductiemaatschappij ‘Stibbe-Basart’, runde in Amsterdam, vertelde in het interview met Skip Voogd, dat hij aan John Lennon had beloofd aan niemand iets te vertellen over de inhoud van de film. Lennon had hem nog meegegeven dat de titelsong pakkender zou zijn dan ‘Ticket To Ride’, het nummer dat tijdens de filmopnamen wereldwijd hoog in de hitlijsten stond. 

Als cadeau voor de geheimhouding werd Rob Out een proefpersing van Help! beloofd, zodat hij het als wereldprimeur zou kunnen draaien op Radio Veronica. Met hoeveel andere deejays John Lennon eenzelfde afspraak had gemaakt, is nooit duidelijk geworden. Rob Out lijkt zijn afspraak wel heel letterlijk te hebben genomen. Afgezien van zijn gesprek met Skip Voogd, heeft hij verder nooit in het openbaar iets over zijn Oostenrijkse bezoek aan de Beatles in 1965 verteld.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nostalgische column Hans Knot – 90

'Muziek uit zee' (en een beetje vanaf de kade) In de negentiger jaren van de Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 89 (audio)

Recentelijk luisterde ik weer eens naar één van de prachtige programma’s van de New Yorkse Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 88 (audio)

De ochtendburgemeester van de radio (1) Recentelijk luisterde ik weer eens naar één van de Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 87 (audio)

Tijd voor Teenagers Co de Kloet en Leo Boudewijns doken ruim achttien jaar geleden in Lees verder

Nostalgische column Hans Knot (86)

Kappers- en kaper- avonturen van ene Mario Welman  Hij noemde zich de meest excentrieke persoonlijkheid Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 85 (audio)

Luisteren naar Radio Noordzee in 1971 ‘Luisteren naar Radio Noordzee’ was de naam van een Lees verder

Nostalgische column Hans Knot (84)

Toen de pier van Scheveningen dreigde in te storten Vandaag deel 3 van ‘Prioriteiten’ rond Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 83 (audio & video)

Karel Prior is bron van irritatie Vorige week schonk ik ruim aandacht aan Karel Prior, Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx