fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Nostalgische column Hans Knot – 85 (audio)

Luisteren naar Radio Noordzee in 1971

‘Luisteren naar Radio Noordzee’ was de naam van een report opgemaakt door het Nederlands Centrum voor Marketing Analyses NV, gevestigd aan het Sarphatipark in Amsterdam. Het werd opgesteld ten behoeve van de N.V. Exploitatie Maatschappij Radio Noordzee Internationaal i.o. te Hilversum. I.O. stond voor In Oprichting. Het rapport kwam uit op 21 juli 1971. Deze organisatie had voorheen al twee keer eerder een onderzoek uitgevoerd naar het luisterbereik in Nederland van Radio Veronica, Radio Luxembourg, Hilversum III en Radio Noordzee Interationaal.

Als maatstaf was geopteerd voor personen van vijftien jaar en ouder die in zeven dagen voorafgaand aan de enquêtedatum naar de betreffende stations hadden geluisterd. De enquêteperiode van het eerste onderzoek liep van 13 tot en met 19 maart 1971, dus vlak nadat Radio Noordzee Internationaal met een Nederlandstalige service in de ether was gekomen.

In die periode werden duizend personen ondervraagd. De tweede periode was van 6 tot en met 10 april 1971, waarna het derde onderzoek werd gedaan tussen 19 en 25 juni om de ontwikkeling in het luisterbereik te kunnen volgen. Mede was men benieuwd wat de aanslag op het zendschip van RNI in opdracht van medewerkers van Radio Veronica tot gevolg had op de luistercijfers.

° RNI: Joost den Draaijer – Top 50 (06/03/1971 : 12:00-13:00 uur)

Ik zal geen een uitgebreide analyse uit het rapport aanhalen, maar een korte samenvatting geven van de resultaten. Begin april 1971 lag het percentage van luisteraars op 36%. De cijfers voor de andere radiostations lagen respectievelijk op 48% voor Veronica, 17% voor Radio Luxembourg en 63% voor Hilversum III. Eind juni bleek uit het onderzoek dat luisteren naar Noordzee was gestegen naar 41% en Veronica enigszins terugliep naar 45%. Beide andere stations bleven constant. 

Het onderzoeksbureau had ook een berekening gemaakt, geprojecteerd op de totale bevolking boven de vijftien jaar en kwam tot de conclusie dat eind juni 1971 er een bereik was van vier miljoen regelmatige luisteraars. Na de aanslag op de Mebo II  steeg het aantal luisteraars tussen de 25 en 34 jaar extreem van 35% begin april tot 52% eind juni. In de leeftijdsgroep 15 tot en met 24 jaar werd Radio Veronica in juni voorbijgestreefd. RNI haalde 71%, Veronica  kwam uit op 64%.

Men had tevens berekend waar in Nederland de grootste stijging was gehaald. Grote winnaars waren de regio Oost en Zuid respectievelijk van 33 naar 46% en Zuid van 22 tot 38%. Ook kwam uit het onderzoek naar voren dat de Noordzee-luisteraars gemiddeld 4,9 van de 7 dagen per week wel eens op het station afstemde. Begin april stond dit percentage op 4,6 dagen.

De Mebo II, het zendschip van RNI (foto: Rob Olthof)

Hoe ging het dan met de ontvangst in de regio Oost destijds?  Ik heb Herbert Visser bereid gevonden zijn ervaringen van destijds te noteren. “Bij daglicht waren zowel Radio Veronica als Radio Noordzee prima te ontvangen in Zevenaar. Wel was Radio Noordzee sterker, maar dat was ook logisch. Zij draaiden op zo’n 20 kilowatt en bij Radio Veronica kwam er hooguit een halve kilowatt uit de antenne (Veronica stopte zo’n 7 à 8 kilowatt in de antenne maar er kwam nog geen halve kilowatt uit).  Zodra het donker werd waren beide stations verdwenen op het kleine Nordmende-transistorradiootje dat ik destijds had”. 

“Ik kon op dat simpele transistorradiootje vier jaar later ook naar Radio Delmare luisteren. Wel diende ik destijds allerlei toeren uit te halen, zoals mijn ene hand op de radio houden en de andere op de verwarmingsradiator. Maar dan kon ik de uitzendingen van Radio Delmare redelijk hoorbaar volgen. Radio Caroline op 192 meter kwam ook overdag goed beluisterbaar door. Ondanks dat het zendvermogen in de jaren zeventig van de vorige eeuw maar twee kilowatt was (bron: Peter Chicago). De multiplexer aan boord van de Mi Amigo kon meer vermogen niet aan terwijl ook Radio Mi Amigo in de lucht was”. 

“Aan boord van de Ross Revenge stond een betere multiplexer. In de periode dat ik daar aan boord was (foto), stond Radio Monique te draaien op 23 kiloWatt op 963 kHz en Radio Caroline met een kilowattje of 8 op de 558 kHz. Overigens is Radio Caroline sinds september 1974 nooit zo goed te ontvangen geweest als nu op de 648 kHz. Weliswaar waren de signalen overdag vanaf de Mi Amigo en zeker vanaf de Ross Revenge met de hoge zendmast sterker”. 

“Maar zodra het donker was kwamen de signalen door van de buitenlandse rechtmatige gebruikers van de frequenties en werden op bijvoorbeeld de 259 meter de signalen vanaf zee doorspekt met die van de Hongaarse Staatsradio.  Nu echter is het signaal op 648 kHz ook in de avonduren nog goed beluisterbaar. Dus heeft over de hele dag beschouwd Radio Caroline anno nu in de Benelux een betere AM-ontvangst dan toen Radio Caroline nog een zeezender was.”


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Nostalgische column Hans Knot – 134 (audio)

De eerste nacht van Hilversum 3 Gedurende de zomerperiode blikte ik terug op verschillende luisteronderzoeken Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 132

Bronnen van eerlijkheid en van heerlijkheid In mijn vorige column blikte ik terug op het Lees verder

Column Hans Knot – 130 (audio & video)

Reclamespot inclusief ploppende microfoon en schurende tape De vakantie zit er op, tijd voor een Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 129 (video)

Een vaste, getimmerde bank vol met bladen Ook vandaag blik ik terug op 1967 met Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 128 (video)

NCRV had er niks van begrepen, de AVRO wel Vandaag blik ik andermaal terug op Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 127 (audio)

Radio luisteren in 1967: zoeken en behelpen Deze column en die van volgende week is Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 126 (audio)

Twee verbrande broodjes met sardienen Op zaterdag 10 augustus 2002 vond de 35ste 'Anniversary Offshore Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 125 (video)

Lasser werd wereldvedette. Wereldvedetten in opspraak. Deze nostalgische column is weggelegd voor het jaar 1965, Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Rink
Rink
14 januari 2020 - 00:28 00:28

Beste RadioVisie,

De in dit artikel aangeboden top 50 van RNI (waarvoor hartelijk dank!!) is van 6 maart 1971, de eerste dag dat er in het Nederlands werd gepresenteerd. Joost noemt deze datum op tijdstip 1:11 van de mp3.

Met vriendelijke groet,
Rink

Meer in archieven, nederland, offshore
Het is vandaag 23 augustus… 1974 (audio)

Blad 243: Babyboomers, YDL, Joris en StuBru (video)

Dick is (nog steeds) radio actief – 49 (video)

De laatste vanaf zee, maakte het wel erg bont – 3 (video)

Het is vandaag 22 augustus… 1974 (audio)

Blad 242: Rob, VBRO, Lambada, oortjes (audio & video)

Sluiten