RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Nostalgische column Hans Knot – 83 (audio & video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Karel Prior is bron van irritatie

Vorige week schonk ik ruim aandacht aan Karel Prior, een man die zo bepalend was voor de Nederlandse radio en televisie, dat er een vervolg noodzakelijk is om hem helemaal juist te plaatsen in de geschiedenis. Hij stak vol ideeën, maar was bijlange na niet bij iedereen geliefd. Sommige bestuurders hadden een uitgesproken hekel aan de man. 

Zo werd Prior in 1960, hij werkte toen al zo’n drie jaar bij de AVRO, namens de gezamenlijke omroepen gevraagd om het ‘Bevrijdingsprogramma’ op de televisie te regisseren. In die tijd werd vooraf nog uitgebreid gediscuteerd of een bepaald item wel of niet in een uitzending mocht komen. Ook voor de uitzending die op 5 mei 1960 zou doorgaan, zaten vertegenwoordigers van diverse zendgemachtigden rond de tafel om de invulling van het feestprogramma rond te krijgen. 

Op dat moment stond de succesvolle zangeres Corry Brokken hoog in de hitparade met haar versie van ‘Milord’, een Nederlandse bewerking van een heel indringend chanson van de Franse zangeres Edith Piaf. Een nummer waarvoor ze later een gouden plaat zou krijgen. Brokken had in 1957 ook al het Eurovisiesongfestival gewonnen. Prior had het lied, dat overigens liefst zestien weken – nog steeds een nationaal record – de eerste plaats op de hitparade wist te behouden, voorzien. De wrange tekst, die handelde over een prostituee, werd evenwel – vooral in christelijke kring – als aanstootgevend ervaren. 

“En als je eenzaam wordt,
Moe van ’t gelukkig zijn,
Kom dan bij mij, Milord,
Dan sluit ik het gordijn …”

Een vertegenwoordiger van de NCRV gaf te kennen dat een lied met een dergelijke tekst beslist niet in het programma paste. Prior was woedend en gaf zijn opdracht terug. Met het schrappen van ‘Milord’, zo zei hij, werd het werken als producer hem onmogelijk werd gemaakt. Zijn beslissing veroorzaakte nogal wat opschudding. Veel artiesten, met als woordvoerder de regisseur en tekstschrijver Wim Ibo, verklaarden zich solidair met Prior. Het was één van de eerste tekenen van de omslag van de jaren vijftig naar de jaren zestig.

Voor Prior zelf volgde nog een financieel staartje. Eerst waren het nog voornamelijk geruchten die achter de schermen de ronde deden. Maar begin juni 1960, meer dan een maand nadat Prior besloten had zijn taken aan de gezamenlijke omroepen terug te geven, werd duidelijk dat het bestuur van de AVRO consequenties had verbonden aan zijn weigering. 

Prior, die tot op dat moment een aanstelling had als hoofd amusement, werd gedegradeerd tot gewoon omroepmedewerker. Dit stond gelijk aan degradatie, vanuit schaal 13 tot aan de bodem van schaal 12. Deze gebeurtenis werd uitgebreid in de pers naar voren gehaald. In de kranten viel zelfs te lezen dat het Prior minimaal tweeduizend gulden op jaarbasis zou schelen… in het jaar 1960.

De AVRO was echter niet tot het uiterste gegaan. Zowel de NCRV als de VARA, beide eerdere werkgevers van Prior, hadden er bij de directie van de AVRO op aangedrongen dat de man op staande voet zou worden ontslagen. Dat ook de NCRV het ontslag had geëist, had puur te maken met de tekst van het liedje ‘Milord’. 

Bij de VARA speelden ook andere overwegingen een rol. Voor deze omroep was de gebeurtenis een prachtige gelegenheid om Prior terug te pakken voor wat ze nog steeds zagen als een geval van overlopen. Een salarisverlaging was een tweede optie. Men vond in VARA-kringen namelijk al dat zijn nieuwe werkgever hem veel te hoog had ingeschaald. 

Dit probleem werd zelfs uitgevochten tot bij de toenmalige omroepcommissaris, professor Beel, toe. Die liet uiteindelijk weten dat de AVRO goed zat op het punt van Prior’s aanstelling in salarisklasse 13. Naar huidige maatstaven gemeten, stond de maatregel van de AVRO in geen enkele verhouding met het principiële standpunt van Prior. 

De hele gebeurtenis werpt tegelijkertijd een schril licht op de toestanden die toen binnen de omroepen heersten. Hoewel de bestuurders er niet tegenop zagen om hun visie op de conflicten openbaar te maken aan journalisten, werd er binnenshuis besmuikter mee omgegaan. Ook dat riep weer de nodige irritatie op. 

Wordt vervolgd


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nostalgische column Hans Knot – 82 (audio)

Prioriteiten (1) In deze aflevering zet ik een presentator van weleer in de spotlight. Karel Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 81 (audio)

REM weg, reclame bij publieke omroep kwam Tijdens de zomermaanden gun ik je een blik Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 80 (video)

Toekomstige kabeltelevisie met of zonder REM? Vorige week eindigde ik met het gegeven dat de Lees verder

Nostalgische column Hans Knot (79)

Veel televisie en veel onzekerheid voor één draadje (2) Vorige week eindigde ik deze column Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 78 (video)

Veel televisie en maar één draadje Juli is een zomermaand, een maand om vakantie te Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 77 (audio)

Meer dan 55 jaar geleden, in maart 1964, begonnen de uitzendingen van Radio Caroline vanaf Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 76 (video)

Blije bende in Kralingen, doffe ellende in het UK Mijmeren over het jaar 1971 doen Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 75 (video)

Cliff Richard in Nederland in 1962 Bladerend door allerlei mappen besef ik dat ik reeds Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx