fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Nostalgische column Hans Knot – 77 (audio)

Meer dan 55 jaar geleden, in maart 1964, begonnen de uitzendingen van Radio Caroline vanaf het zendschip de MV Fredericia dat voor anker lag voor de kust van Engeland. Caroline verliet de ether in maart 1968, toen financiële problemen een einde maakten aan de uitzendingen. Daarna volgde nog een aantal pogingen om het station nieuw leven in te blazen. 

Het vijfde en redelijk serieuze initiatief startte op zaterdag 26 januari 2002 toen men via de kabel in de huiskamers van Noord- en Oost-Nederland te horen viel. De opening werd feestelijk gevierd op het party schip Regina Andrea in Harlingen. Ik schreef de volgende dag een stuk over mijn belevenissen toen. 

Voor Engeland was het de Ier Ronan O’Rahilly (foto) die als eerste met plannen kwam om serieus commerciële radio te beginnen vanaf een zendschip. Hij werd daarbij geïnspireerd door het succes van Radio Veronica voor de Nederlandse kust. Nadien volgden vele andere succesvolle en minder geslaagde zeezenders die wel allemaal, op hun manier, een stukje radiogeschiedenis schreven. Het maakte allemaal deel uit van een opstand tegen overheden, die in zowel Engeland als in Nederland – om maar twee duidelijke voorbeelden te noemen – het publieke omroepbestel niks in de weg wilden leggen. 

In beide landen werd de opstand uiteindelijk onderdrukt. In Engeland werd in augustus 1967 een wet van kracht waarbij de zeezenders als het ware werden verboden. Radio Caroline ging echter nog door tot maart 1968, toen financiële problemen een einde maakten aan wat achteraf de eerste periode van het station kan worden genoemd. Daarna slaagde men er namelijk in om diverse keren terug te komen.

RNI werd een weekje Caroline

In 1970 nam Radio Northsea International (RNI) een week lang de naam aan van Radio Caroline om een campagne van de Conservatieve Partij, tijdens de Brits verkiezingen te steunen. Al kunnen we dat moeilijk meerekenen als een officiële nieuwe start. Dat is wel het geval in september 1972 als Caroline opnieuw van zich liet horen. Het was het begin van een tweede periode die zou doorlopen tot maart 1980, toen het zendschip, de MV Mi Amigo, voor de Britse kust zonk. 

In 1983 was Radio Caroline weer terug en daarmee werd de derde periode een feit. Uitzendend vanaf een nieuw schip, de MV Ross Revenge, met sterke zenders, was het men heel ver te beluisteren. Net als in de jaren zeventig werd het station ondersteund door Nederlanders en Vlamingen, die geld wilden investeren in ruil voor een tweede station op het zendschip. Ondanks dat de autoriteiten in augustus 1989 illegaal ingrepen en een tijdelijk einde maakten aan de uitzendingen, kwam het station nog enige tijd terug in de ether totdat een stranding andermaal voor het einde zorgde van een tijdperk.

Radio Caroline per 28 dagen

De vierde start wil ik toewijzen aan de pogingen van Peter Moore, de station manager sinds 1987, bij het runnen van de diverse kortstondige uitzendingen vanaf verschillende locaties in Engeland. Hierbij werden zogenaamde Restricted Licences afgegeven door de Britse Radio Authority, waarmee men telkens gedurende 28 dagen uitzendingen kon verzorgen. Ook via diverse satellietprojecten heeft Moore aangetoond dat er nog een toekomst was voor een dergelijke opzet. Hoewel zeer kleinschalig en met een team van louter vrijwilligers en een beperkt luisterpubliek.

De vijfde start was op 26 januari 2002 en ook legaal in Nederland. Vanuit een studio in Harlingen werden de programma’s doorgestuurd naar de kabelnetten van Essent in Noord- en Oost-Nederland. Terwijl ook bij UPC, op haar deel van het Friese kabelnet, de programma’s te beluisteren waren. 

Een grote schare zakelijke relaties, medewerkers en persvertegenwoordigers waren om elf uur in de ochtend van 26 januari 2002 aanwezig bij de officiële opening. Een aantal duikers kwam rond die tijd aan bij het party schip dat voor de festiviteiten was ingehuurd. Hun taak was om iets, dat blijkbaar vermist was, op te halen. 

Politiebegeleiding en veel liefde

Nadat ook nog eens een politiemotor en een politieauto met loeiende sirenes bij het schip waren gearriveerd, als escorte van een soort onderwereldfiguur in een Rolls Royce, werd het opgedoken object overgedragen. Het bleek om een oude stereo-set te gaan, die vervolgens werd aangesloten aan een ‘kabel’. Met deze act was Radio Caroline Nederland destijds een feit.

Kort daarop, om twaalf uur in de middag, namen de uitzendingen een aanvang met Sietse Brouwer (foto), de initiator van Caroline Nederland. Tijdens een toespraak stelde hij dat het niet om een aparte organisatie ging, maar dat de Nederlandse activiteiten en die van de Engelse organisatie – satelliet en internetuitzendingen – gezien dienden te worden als één geheel. Caroline Nederland was juridisch wel een aparte onderneming, aangezien voor dit doel een BV was opgericht. 

De eerste twee platen die werden gedraaid, benadrukten de continuïteit. Het waren twee typische Caroline songs: ’All You Need Is Love’ van The Beatles en – heel toepasselijk – ‘Fool If You Think It’s Over’ van Chris Rea.

Ik stelde me vragen bij de toekomst van Caroline Nederland. Kabelradio beperkt het luisterpubliek. Men kan immers niet afstemmen op het werk of in de auto. Slechts de huiskamer en andere plekken binnenshuis komen in aanmerking. In de eerste programma’s was al te merken dat men vooraf gezorgd had voor enige financiële ondersteuning middels bedrijven die sponsorden en zorgden voor advertenties. Een goede zaak, aangezien dit bij diverse eerdere pogingen node werd gemist. 

Ook met de deejays zat het die keer goed. Onder hen die de moeite hadden genomen uit diverse landen over te komen, troffen we onder meer Andy Brookes en Chris Kennedy aan. Al hadden beiden eerst de boot naar Nederland  gemist. Verder waren er Graham Gill, Steve Gordon, Graham L. Hall, Dave Forster, Rob Ashard en Barry James. 

Zij en anderen werden verantwoordelijk voor de presentatie van de Caroline-shows. Niet enkel LP-tracks maar ook muziek uit de pophistorie en rockmuziek. Alles met de bekende boodschap van ‘Loving Awareness’. Want daar, aldus Sietse Brouwer, had Ronan O’Rahilly andermaal op aangedrongen. Inmiddels zijn we meer dan zeventien jaren verder en is er veel meer te doen geweest rond Radio Caroline, maar daarover een andere keer meer. 


Meer over Radio Caroline

Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Nostalgische column Hans Knot – 76 (video)

Blije bende in Kralingen, doffe ellende in het UK Mijmeren over het jaar 1971 doen Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 75 (video)

Cliff Richard in Nederland in 1962 Bladerend door allerlei mappen besef ik dat ik reeds Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 74 (video)

1959: Ontwikkelingen in tv-land Een blik tv-nostalgie vandaag. Als we heden ten dage het grote Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 73 (video)

Vandaag de laatste aflevering van mijn terugblik op de Amerikaanse radio van de jaren 70 Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 72 (audio)

Begin jaren 80 van de vorige eeuw was het format ‘Disco Radio’ tanende en onderging Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 71 (audio)

Begin jaren 80 van de vorige eeuw was het format ‘Disco Radio’ tanende en onderging Lees verder

Nostalgische column Hans Knot (70)

In deze column neem ik je mee naar de jaren 70 en 80 van de Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 69 (video)

Recent kwam er een verzamel-cd uit de collectie tevoorschijn. Ik heb namelijk de gewoonte uit Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, deejays, kabelradio, nederland
Nieuwe eigenaar voor WABC (audio)

Zo klonk de Mi Amigo Top 50 op 28/08/1976 (audio)

Het is vandaag 28 juni… 1987 (audio)

Blad 189: NRJ, Steve England en de toekomst (video’s)

Blad 188: Caroline, Radionomy en Klara (audio)

Het is vandaag 26 juni… 1976 (audio)

Sluiten