RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Hans Knot Column: de Amerikaanse radiomarkt begin jaren ’80 (deel 2)

Begin jaren 80 van de vorige eeuw was het format ‘Disco Radio’ tanende en onderging het een complete metamorfose in de hoofdstad van de disco, New York. WKTU-FM, het meest vooraanstaande station op dat vlak, gebruikte in 1979 nog slechts zelden de slogan ‘Disco 92’. En daar bleef het niet bij want vrijwel alle deejays waren er vervangen, van het oude team bleven er nog slechts twee over.

WBLS-FM gebruikte als slogan vaak ‘Disco and more’. Maar in 1980 was men ook daar afgestapt van het disco-format en werd er gekozen voor ‘The Sound of the 80’s’, met onder meer aandacht voor de nostalgie uit de jaren 50 en begin jaren 60. The Inkspots, Dinah Washington, Bing Crosby, Peggy Lee, Harry Belafonte, Louis Amstrong…

Frankie Crocker, de programmaleider van WBLS, verklaarde dat men minder disco wenste te gaan draaien en meer aandacht ging besteden aan de muziek die de laatste jaren in de verdrukking was gekomen. Hij noemde het format ‘Urban Contemporary’ en maakte van het station een groot succes. Zijn loopbaan zou tot 1985 duren waarna hij de overstap maakte naar de televisie en ging werken als veejay bij VH-1, onderdeel van MTV in de VS.

In 1980 werd er alweer een nieuw syndicate programma aangekondigd. ‘Clear Creek the music festival’ was daadwerkelijk een festival van, met en oever country muziek. Het was een 24 uur non stop programma dat door TM Productions in Dallas was ontwikkeld. Vijftig van de toenmalige grootste sterren waaronder namen als Dolly Parton, Willy Nelson, Larry Gattin en Crystal Gale passeerden de revue in deze continu uitzending. De shows werden voor alle stations in de States te koop aangeboden. Ron Nickel en Jack Allex stelden het programma samen. Heden ten dage wordt de naam van de show veel gebruikt bij de organisatie van allerlei openlucht muziekfestivals.

Begin 1980 was er ook de Weedeek Marketing Corp., een nieuwe syndicator die opereerde vanuit Los Angeles. Twee programma’s; ‘Inside Rock’ en ‘Country Report’ werden op de radiomarkt gebracht. Allemaal interviews van maximaal drie minuten met artiesten die in de programma’s van rock en country stations konden worden gebruikt. Een persbericht van de onderneming meldde dat ruim honderd radiostations in de Verenigde Staten zich hadden aangesloten op de service.

Charlie Tuna sprak de verbindende teksten in. Zoek voor de aardigheid eens via google naar Weedeek Marketing Corp. en je zult verbaasd zijn dat er van de onderneming zelf bijna niets is te vinden maar dat er aardig wat pagina’s van oude afleveringen van Freewave tevoorschijn komen.

Natuurlijk waren er ook de nodige radio-symposia en -seminariums. ‘Answer for the 80’s’ werd in 1980 het centrale hoofdonderwerp van het jaarlijkse Country Seminarium, dat toen voor de elfde keer in successie werd gehouden. Het ging door op 14 en 15 maart in Nashville, uiteraard de meeste geschikte plaats voor een dergelijk gebeuren. Ook werden de problemen voor de country-stations er behandeld, dit onder voorzitterschap van Don Boyles, destijds deejay op WSUN in St. Petersburg.

Verdere onderwerpen die van belang waren tijdens het tweedaagse samenzijn: Hoe uit te vinden wat de wensen van de luisteraar zijn? Hoe de marktwaarde van het station onderzoeken? Hoe te handelen bij economische en sociale veranderingen en hoe je staande houden als station in je regio?

Heynen

KTIB-AM in Thibodaux had in januari 1980 een algemene ban uitgesproken tegen alle platen die door CBS in Amerika werden uitgebracht. Dit betrof ook de nummers van andere labels die door CBS werden gedistribueerd. Reden was dat men niet voorkwam op de lijsten voor hun nieuwe releases. Jimmy Cole, destijds programmaleider van KTIB, liet zich zelfs niet omkopen toen een plugger met driehonderd EPIC elpees langs kwam. Volgens Cole schoof CBS het voorval af op een computerfout en had men al zes maanden beloofd het probleempje op te lossen.

° Klik hier om deze story te beluisteren.

Eind 1979 kwam een programma van producer en deejay Peter Bochan op de radiomarkt. Hij had speciaal voor AOR geprogrammeerde stations twee nieuwe series ontwikkeld. ‘Short cuts to the 80’5’ en ‘Short cuts through the 70’5’. De twee programma’s bestonden uit montages van interviews en muziek gemixt met onderwerpen over dagelijkse gebeurtenissen en politiek over 1979 en de 70’er jaren.


Amptec
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

8 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
claude Van Isterdael
claude Van Isterdael
24 mei 2019 - 11:01 11:01

Nu weten wij ook waar Guy De Pré zijn mosterd is gaan halen voor zijn reeks
over “De Pré Historie” met dank aan o.a DJ Peter Bochan ……

Haveve
25 mei 2019 - 09:02 09:02
Antwoord aan  claude Van Isterdael

Guy De Pré nam gewoon 25 years of Rock (het latere The Rock ’n Roll Years) van de BBC over. Vaak kon men de BRT in feite BBC Extra (of zo) noemen, met dit verschil dat de overheid de BRT hier ook nog veel geld gaf voor innovatie. Zo was Funkytown, destijds op Radio 2, ook een doorslag van Radio Cité, Canal 21. En hebben Deckers & Ornelis ‘Foute Muziek’ helemaal niet uitgevonden.

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
25 mei 2019 - 21:52 21:52
Antwoord aan  Haveve

Zonder op te scheppen 😉 op de lokale radio AVO ‘uit Affligem met al voorzitter Lucien Cooman(de oude AVO dus want die werd later verkocht) !) presenteerde ik in o.a.1986 ‘Terug in de Tijd’ op zaterdagmiddag tussen 12-13 en maakte gebruik van de (dikke met o.a.audio opnamen) dikke boeken uit de serie van de Jaren ’50 60′ en 70′ voor nieuws uit het platenjaar van plaatjes dat ik presenteerde.De Pré Historie bestond dan nog niet…Alleen kon ik uiteraard geen audiofragmenten uitzenden zoals Guy dat later én tot op de dag van vandaag doet.Een VRT archief had ik niet…Ik kan dat bewijzen want ik bezit nog verschillende audio opnamen op cassette van die programma’s. Van die uitzendingen via de BBC wist ik echt niks :-).

Maar ik doe mijn hoed af voor Guy die dat al jaren voortreffelijk doet en ik hoop nog vele jaren te genieten van zijn zondagmorgenprogramma!

Jan D.M.
Jan D.M.
26 mei 2019 - 12:12 12:12
Antwoord aan  Pieter Van Banden

Dat is niet opscheppen P.V.B. U deed en doet het nog steeds zeer goed. En nu: De Pré Historie: wat Vlaamse nummers betreft is Guy niet zo meteen een fan of het moet meestal Verminnen, V.h. Groenewoud of Peeters zijn (ik heb de playlists er ooit eens bijgenomen).

Haveve
26 mei 2019 - 18:33 18:33
Antwoord aan  Pieter Van Banden

De Pré Historie bestaat sedert 1984… Het was niet nieuw om in die tijd zoiets te doen, er waren de boeken van OOR, NME (New Musical Express), enz. Met wat fantasie werd dan wel wat samengeraapt. Good old Harry Van Hoof (van de HvH Megastores) zaliger had al een ‘Just Another Week’ (nieuws en muziek die week door de jaren) in 1980 bij Radio Noordzee (Hasselt).

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
27 mei 2019 - 10:47 10:47
Antwoord aan  Haveve

Hugo maar op Radio Saturnus (ook al Teralfene) presenteerde ik op zaterdagavond ook al ‘Terug in de Tijd’op zaterdagavond 20-21 …en haalde de mosterd ook al uit de dagboeken uit de geschiedenis hé 😉 als bindteksten.Die (dikke dure) reeksen uit 1940-1950-1960 en 1970 waren daarvoor pareltjes ! ;-).Maar nogmaals velen hebben het later ook nagedaan en…zeer waarschijnlijk mij ook al voorgedaan hoor.

Haveve
27 mei 2019 - 20:56 20:56
Antwoord aan  Pieter Van Banden

Pieter, het gaat er mij ook niet om wie het eerst op de Radiomaan was! Dat stelde ik al. In die tijd waren mensen creatief bezig. De Pré Historie was echter een blauwdruk van The Rock ’n Roll Years. Dat was niét creatief!

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
28 mei 2019 - 21:35 21:35
Antwoord aan  Haveve

Weet ik ook Hugo, neem u dat zeker niet kwalijk, integendeel….ik zal in die tijd ook wel mijn mosterd gaan halen hebben elders ;-)Misschien wel onbewust. Maar een feit is zeker, wie veel naar radio luisterde (ook in die tijd en nu nog leert veel bij!). .En dat is voor mij het belangrijkste.

Don`t copy text!
8
0
Deel hier gerust uw gedachtenx