RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Nostalgische column Hans Knot (68)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Laten we vandaag de populaire muziek tot 1958 eens onder loep nemen. Ik neem u mee naar de rubriek ‘Spits uw oren’ uit het Vlaams/Nederlands weekblad Piccolo. Er was onder meer te lezen dat de Engelse zanger Frankie Vaughn voor tien dagen naar de Verenigde Staten zou trekken. Hij trad er op in een televisieshow en nam vier songs op in de studio’s van Columbia. Nummers die later in Engeland en de Benelux werden uitgebracht op het Philips label. Opmerkelijk was dat Frankie Vaughn door het orkest van Mitch Miller werd begeleid. 

Vaughn was zeer geliefd, en scoorde alleen al in Engeland vijf hits in 1958, een ongehoord aantal voor één en dezelfde artiest. Dat jaar had hij ondermeer succes met de dubbelzijdige hitsingle ‘Can’t get along without you now/ We’re not alone now.’ Frankie was geboren als Frank Abelson in 1928 in Liverpool. Zijn artiestennaam Vaughn was een bijnaam voor zijn uit Rusland afkomstige grootmoeder. Hij startte als danser in het theater, maar ging al snel zingen waarbij hij in eerste instantie Amerikaanse hits vertolkte. 

In diezelfde periode werd in Nederland getracht om met veel allure en promotie een zangeres in de markt te zetten; de uit Polen afkomstige Monica Witkowna. Ze had een 45-toerenplaatje uitgebracht waarop liefst vier nummers stonden. Eén ervan was een oud Pools drankliedje ‘Piosneckzka’. Het promotieteam van de platenmaatschappij Philips had daarbij een passende release bedacht.

De Nederlandse vertegenwoordiging van ‘Confrérie des Vinophiles’, ofwel het ‘Broederschap der Wijnvrienden’ werd bereid gevonden om Monica te ontvangen, uiteraard in de aanwezigheid van de nodige persjongens en fotograven. Het gebeuren vond plaats in een wijnkelder uit de zeventiende eeuwse, die eigendom van het Broederschap was. En geloof het of niet, maar het zogenaamde eerste exemplaar werd gedoopt met een heerlijke Bourgogne. 

Na enkele glaasjes heeft de zangers nog ettelijke Oost Europese volksliedjes gezongen die allen gretig onthaald werden. De plaat is nooit wat geworden en over Monica is nog slechts bekend dat ze op het witte doek te zien was in de film ‘Spy in the Sky’, die eveneens in 1958 uitkwam. 

De komst van de ‘kijkkast’

Binnen ons gezin zijn er verschillende meningen over de komst van het vermaarde kijkkastje, de televisie. Ik zelf hou het op 1959, terwijl mijn oudere zus het heeft over 1958. Ze kan best gelijk hebben. Ikzelf knipte al rijkelijk vroeg allerlei dingen uit kranten en bladen in verband met radio en televisie en ik ben ze altijd blijven bewaren.

Zo kwam ik in mijn knipselmap ‘1958’ een verhaal tegen over de hersengymnastiek op de televisie. In Engeland had het programma een grote schare aanhangers, tenminste onder de mensen die een televisie bezaten. De zwart-wit kijkers kregen een versie voorgeschoteld van een zogenaamd ‘panel game’. Een naam bedacht en geïntroduceerd door de Britten op de radio. 

Het kwam er op neer dat een ‘omroeper’ op een handige en onderhoudende manier iemand of meerdere personen ondervroeg(en) over diverse onderwerpen. Dit al dan niet in een soort wedstrijdverband. Via de radio werden uitgebreid onderwerpen besproken waarna halverwege en op het einde vragen werden gesteld. Zo werd bepaald of de deelnemer al dan niet voldoende parate kennis over het onderwerp had en of er punten werden gescoord. 

Als luisteraar was het mogelijk om je helemaal in te leven in de ondervraagde personen. Bij de televisieversie werd in eerste instantie ook gebruik gemaakt van een zogenaamd ‘huiskamerdecor’ waarbij iedereen gezellig bijeen zat. Daarbij werd het hele gebeuren geregistreerd door slechts één enkele camera. Ondanks dit bijna stille plaatje werd deze vorm van hersengymnastiek snel populair.

Ook in andere landen, waaronder Duitsland, België, Nederland en Oostenrijk, werd het format in de programmering opgenomen. Wel vertoonden de kijkers, na ongeveer 33 afleveringen televisiehersengymnastiek, enige vermoeidheid. Maar de televisiemakers van het eerste uur, kenden de oplossing. Laat de deelnemers niet alleen hun parate kennis tonen maar laat ze ook hun handvaardigheid proberen over te brengen bij de kijkers.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx