RadioVisie

  • .
    .

Nostalgische column Hans Knot (67)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het jaar 1958

In 1958 werd ik negen. Het jaar waarin ik bewust de krant ben gaan lezen en tevens de schaar heb ontdekt om allerlei weetjes uit te knippen. Het was een jaar met veel interessante onderwerpen. Waaraan denk je bij het woord ‘hoelahoep’? Plastic buizen, die je in elkaar kon schuiven om mee te spelen. Een nevenaspect uit de jaren vijftig van de vorige eeuw toen plastic overwaaide vanuit de VS naar Europa en leidde tot de totale modernisering van het huishouden. 

Het waren twee Amerikaanse studenten, Richard Knerr en Arthur Melin die in 1948 de ‘Wham-O Campany’ oprichtten om nieuw speelgoed op de markt te brengen. Van een bevriende landgenoot hadden ze gehoord dat de jeugd in Australië zich amuseerde met een hoepel gemaakt van bamboe. Het duo verving de bamboe door plastic omdat het lichter en soepeler zou zijn. Het idee sloeg aan en in de volgende twee jaar werden er wereldwijd ruim honderd miljoen exemplaren op de markt gebracht. 

Ook tijdschriften hadden aandacht voor de rage. In de december-editie van 1958 van het tijdschrift Piccolo, werd gemeld dat er nog lang geen einde kwam aan het fenomeen. Een Nederlandse speelgoedfabrikant had na de Sinterklaasviering het tegendeel beweerd. De beste eigenaar wilde waarschijnlijk voor het Heilige Feest op 5 december 1958 zoveel mogelijk hoelahoeps verkopen. Wel werd in het artikel gewaarschuwd dat, net zoals in Tokio, het spel op straat in Nederland en België zou worden verboden omdat het ’s winters sneller donker werd en de kans op ongelukken in het verkeer dan groter werd.

Radio Luxembourg deed via de 208 meter ook z’n duit in het zakje. ‘The Hoela Hoep Song’, van Teresa Brewer, zweepte de jeugd nog meer op om te gaan bewegen met de heupen. Het West-Duitse parlement in Bonn had een groot aantal hoelahoeps aangeschaft voor de vele zwaarlijvige leden van het parlement. En in het Engeland werd een dief betrapt die, met een halve hoelahoepbuis, benzine uit een auto stal. 

De bouwindustrie mopperde af en toe over het tekort aan plastic buizen omdat de speelgoedindustrie voorrang kreeg. Men vroeg zich af of er toch niet teruggeschakeld diende te worden naar koperen buizen voor het leggen van leidingen. Huisvrouwen uit Belgisch Limburg gingen opvallend massaal de grens over om in Nederlands Limburg hoepels te kopen, die er goedkoper bleken te zijn. Bij de Belgische grens werd streng gecontroleerd en moest vijf cent omzetbelasting per ingevoerd exemplaar worden betaald. 

Ook achter het toenmalige IJzeren Gordijn was de rage doorgebroken. In Polen maakte de regering bekend dat het Ministerie voor Lichte Industrie en Ambachten niet genoeg achter de productie van het spelmateriaal aan zat, waardoor de ontwikkeling van de communistische jeugd, qua beweging, zou stagneren. 

In datzelfde jaar 1958 kreeg in West-Duitsland een soldaat… twee  lijfwachten. Een gewone dienstplichtige die ingedeeld werd bij de Amerikaanse 3e divisie pantsertroepen Spearhead, gelegerd in Friedberg bij Frankfurt am Main. Zijn naam…Elvis Presley. Het waren Lamar Fike en Bobby West die aan ‘The Pelvis’ waren toegewezen. En er was zeker sprake van… zwaargewichten want ze wogen respectievelijk 100 en 120 kilo.

Het waren trouwens niet de enige personen die in de directe omgeving van Elvis vertoefden. Zijn vader woonde in Friedberg, terwijl oma Presley eveneens naar West Duitsland was gekomen om zijn ‘innerlijke’ veiligheid te bewaken. Oma zorgde dus voor het bakken en braden. Uitzonderlijk dat hij niet in de kazerne at. Dagelijks stonden honderden jonge meiden en jongens aan de poort om hem de kazerne in en uit te zien gaan. 

Geruchten deden de ronde dat Elvis naar Chris Howland en zijn ‘Fraulein’ had geluisterd want er werd gemeld dat hij een Duitse vriendin had, de zeventienjarige Margrit Bürgin uit Bad Homburg (foto). Hij hoefde zich trouwens niet te vervelen want er waren steeds genoeg journalisten in de buurt. En anders had hij nog steeds de beschikking over vijf auto’s, die hij uit de VS had laten overkomen. 

Volgende week meer uit 1958.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx