fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Nostalgische column Hans Knot (66)

In elke stad of dorp had je ze wel, de speciale zalen gericht op het geloof en waar mits ontspanning en vermaak dé boodschap werd overgebracht. In Groningen was er bijvoorbeeld ‘Katholiek Leven’, een zaal gevestigd aan de Moesstraat, gelegen naast één van de kloosters en waarvan de exploitatie eerst gebeurde door de nonnen van dit klooster.

Diverse scholen gebruikten ‘Katholiek Leven’ tijdens de jaarlijkse optredens van de leerlingen voor hun ouders. Daarbij dient opgemerkt te worden dat eind jaren vijftig, begin jaren zestig, er een duidelijke scheiding was van jongens- en meisjesklassen en dus de optredens ook altijd op andere avonden, gescheiden van elkaar, werden georganiseerd.

Dat soort zalen werd ook verhuurd aan toneelgezelschappen, muziekverenigingen, klaverjasclubs en meer. Ook voor de christelijke verenigingen was er een dergelijk zalencomplex in Groningen. ‘Het Tehuis’ bevond zich aan de Lutkenieuwstraat. Het werd in de loop der jaren een begrip in Groningen. En ook daar was de exploitatie niet beperkt tot enkel bijeenkomsten van geloofsgenoten. De zalen werden op een bepaald moment volop verhuurd.

Ikzelf maakte in 1966 kennis met ‘Het Tehuis’ omdat de schriftelijke examens van de Cort van der Lindenschool er werden gehouden. Niet veel jaren later, toen ik in dienst kwam van de afdeling Orthopedagogiek van de Rijksuniversiteit Groningen, werden de schriftelijke tentamens van de studenten ook deels in het complex afgenomen. Door de medewerkers werd bij toerbeurt surveillance uitgevoerd.

De Plattelandsvrouwen waren er evenzeer jarenlang aanwezig. De ‘Afdeling Groningen en Omstreken van den Bond van Plattelandsvrouwen’ was op 16 januari 1947 opgericht en voornamelijk bedoeld als gezelschapsvereniging, om ontspannen over diverse onderwerpen te praten. Tot in het jaar 2000, toen de vereniging werd opgeheven, kwamen de leden bijeen in ‘Het Tehuis’. Ook is er gedurende een periode een afdeling van Mensa gevestigd geweest, waarbij het mogelijk was, via zelfbediening, een warme maaltijd te nuttigen.

Op zaterdag 5 juni 1971 werd er van 10:00 tot 22:00 uur muziek gemaakt in het gebouw door leerlingen van de muziekscholen van Groningen, Delfzijl, Leek, Veendam en Winschoten. Het treffen werd georganiseerd door het Provinciale Contactorgaan Muziekscholen waarbij voorzitter, mr. Th. P Zwart, die dag ‘Het Tehuis’ tot een tehuis van muziek’ kroonde.

Opnames werden gemaakt door zowel de RONO (Regionale Omroep Noord en Oost) als door de VPRO. Het Nieuwsblad van het Noorden kwam er de volgende maandag op terug: ‘Het hele gebouw trilde van het gezang, gestrijk, gedrum, getoeter en getokkel. Op vijf manieren beoefende de, in een rijkdom aan minirokjes, hot pants en Wrangler pakken gestoken menigte de muziek.’ Dixieland, jazz, klassiek en popmuziek, alles werd die zaterdag ten gehore gebracht’.

Ook de politiek wist het gebouw en de mogelijkheden te vinden. Zo was de toenmalige Communistische Partij Nederland, afdeling Groningen, een regelmatige huurder van één of meerdere zalen. Het COC huurde er ruimte, hoewel dit in eerste instantie werd geweigerd omdat andere huurders zich aan de aanwezigheid van deze club zouden kunnen storen. Popmuziek was er ook, zo trad de toen bekende lp-groep Alquin (foto) er in februari 1975 op.

Een kaartje kostte maar f 6,50. Het concert werd georganiseerd door de Stichting Revendel, die in eerste instantie bijeenkomsten organiseerde met een toegangsprijs van f 5,00. Een optreden van Barend Servet en Sjef van Oekel was echter flink verlieslatend geweest (f 400,–), waardoor de prijzen omhoog gingen.

Zo maar een paar voorbeelden van een ontspanningsruimte, waarvan er in elke grote gemeente wel een aantal waren in de sixties en seventies. ‘Het Tehuis’ werd in 2005 gesloopt. Op de plek staan nu al een paar jaren appartementen.


TVV Sound
TVV Sound
Yesterdayland
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
In het jaar dat in Nederland gevierd wordt dat het medium radio er een eeuw
Veel televisie en veel onzekerheid voor één draadje (2) Vorige week eindigde ik deze column
Veel televisie en maar één draadje Juli is een zomermaand, een maand om vakantie te
Meer dan 55 jaar geleden, in maart 1964, begonnen de uitzendingen van Radio Caroline vanaf
Blije bende in Kralingen, doffe ellende in het UK Mijmeren over het jaar 1971 doen
Cliff Richard in Nederland in 1962 Bladerend door allerlei mappen besef ik dat ik reeds
1959: Ontwikkelingen in tv-land Een blik tv-nostalgie vandaag. Als we heden ten dage het grote
Begin jaren 80 van de vorige eeuw was het format ‘Disco Radio’ tanende en onderging

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
Dick is (nog steeds) radio actief (30)

Johan Vanhee versus BB – 4 (video)

Groen Licht – 3 (video)

Kolder en Klodder – 70 (video)

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 8 (video)

Nostalgische column Hans Knot (65)

Sluiten