fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Nostalgische column Hans Knot (66)

In elke stad of dorp had je ze wel, de speciale zalen gericht op het geloof en waar mits ontspanning en vermaak dé boodschap werd overgebracht. In Groningen was er bijvoorbeeld ‘Katholiek Leven’, een zaal gevestigd aan de Moesstraat, gelegen naast één van de kloosters en waarvan de exploitatie eerst gebeurde door de nonnen van dit klooster.

Diverse scholen gebruikten ‘Katholiek Leven’ tijdens de jaarlijkse optredens van de leerlingen voor hun ouders. Daarbij dient opgemerkt te worden dat eind jaren vijftig, begin jaren zestig, er een duidelijke scheiding was van jongens- en meisjesklassen en dus de optredens ook altijd op andere avonden, gescheiden van elkaar, werden georganiseerd.

Dat soort zalen werd ook verhuurd aan toneelgezelschappen, muziekverenigingen, klaverjasclubs en meer. Ook voor de christelijke verenigingen was er een dergelijk zalencomplex in Groningen. ‘Het Tehuis’ bevond zich aan de Lutkenieuwstraat. Het werd in de loop der jaren een begrip in Groningen. En ook daar was de exploitatie niet beperkt tot enkel bijeenkomsten van geloofsgenoten. De zalen werden op een bepaald moment volop verhuurd.

Ikzelf maakte in 1966 kennis met ‘Het Tehuis’ omdat de schriftelijke examens van de Cort van der Lindenschool er werden gehouden. Niet veel jaren later, toen ik in dienst kwam van de afdeling Orthopedagogiek van de Rijksuniversiteit Groningen, werden de schriftelijke tentamens van de studenten ook deels in het complex afgenomen. Door de medewerkers werd bij toerbeurt surveillance uitgevoerd.

De Plattelandsvrouwen waren er evenzeer jarenlang aanwezig. De ‘Afdeling Groningen en Omstreken van den Bond van Plattelandsvrouwen’ was op 16 januari 1947 opgericht en voornamelijk bedoeld als gezelschapsvereniging, om ontspannen over diverse onderwerpen te praten. Tot in het jaar 2000, toen de vereniging werd opgeheven, kwamen de leden bijeen in ‘Het Tehuis’. Ook is er gedurende een periode een afdeling van Mensa gevestigd geweest, waarbij het mogelijk was, via zelfbediening, een warme maaltijd te nuttigen.

Op zaterdag 5 juni 1971 werd er van 10:00 tot 22:00 uur muziek gemaakt in het gebouw door leerlingen van de muziekscholen van Groningen, Delfzijl, Leek, Veendam en Winschoten. Het treffen werd georganiseerd door het Provinciale Contactorgaan Muziekscholen waarbij voorzitter, mr. Th. P Zwart, die dag ‘Het Tehuis’ tot een tehuis van muziek’ kroonde.

Opnames werden gemaakt door zowel de RONO (Regionale Omroep Noord en Oost) als door de VPRO. Het Nieuwsblad van het Noorden kwam er de volgende maandag op terug: ‘Het hele gebouw trilde van het gezang, gestrijk, gedrum, getoeter en getokkel. Op vijf manieren beoefende de, in een rijkdom aan minirokjes, hot pants en Wrangler pakken gestoken menigte de muziek.’ Dixieland, jazz, klassiek en popmuziek, alles werd die zaterdag ten gehore gebracht’.

Ook de politiek wist het gebouw en de mogelijkheden te vinden. Zo was de toenmalige Communistische Partij Nederland, afdeling Groningen, een regelmatige huurder van één of meerdere zalen. Het COC huurde er ruimte, hoewel dit in eerste instantie werd geweigerd omdat andere huurders zich aan de aanwezigheid van deze club zouden kunnen storen. Popmuziek was er ook, zo trad de toen bekende lp-groep Alquin (foto) er in februari 1975 op.

Een kaartje kostte maar f 6,50. Het concert werd georganiseerd door de Stichting Revendel, die in eerste instantie bijeenkomsten organiseerde met een toegangsprijs van f 5,00. Een optreden van Barend Servet en Sjef van Oekel was echter flink verlieslatend geweest (f 400,–), waardoor de prijzen omhoog gingen.

Zo maar een paar voorbeelden van een ontspanningsruimte, waarvan er in elke grote gemeente wel een aantal waren in de sixties en seventies. ‘Het Tehuis’ werd in 2005 gesloopt. Op de plek staan nu al een paar jaren appartementen.


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Column Hans Knot – 142 (audio & video)

"Ik doe niet meer mee!" Recent was er nogal wat ophef toen bleek dat ene Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 138 (video)

Het 'Bartje-effect' bleef uit Ik neem je nog één keer mee naar 1974 en we Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 135

De rocker in Rob Diegene die sinds dit jaar lid zijn geworden van de SMC’s Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 134 (audio)

De eerste nacht van Hilversum 3 Gedurende de zomerperiode blikte ik terug op verschillende luisteronderzoeken Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 132

Bronnen van eerlijkheid en van heerlijkheid In mijn vorige column blikte ik terug op het Lees verder

Column Hans Knot – 130 (audio & video)

Reclamespot inclusief ploppende microfoon en schurende tape De vakantie zit er op, tijd voor een Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 129 (video)

Een vaste, getimmerde bank vol met bladen Ook vandaag blik ik terug op 1967 met Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 128 (video)

NCRV had er niks van begrepen, de AVRO wel Vandaag blik ik andermaal terug op Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Radioblad 107: Max van Weezel, Ruud de Wild, Paul Severs (audio)

Luistercijfers Wallonië: Nostalgie bevestigt, RTBF op ramkoers met CIM

Radiovisie’s DAB+ weekrapport (11)

Sluiten