RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Nostalgische column Hans Knot (65)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Een kwarteeuw jaar zeezenderdiscografie 

Het zal eind maart 1994 geweest zijn dat in Groningen de drukproef op de deurmat viel met het verzoek er nog eens goed doorheen te gaan en de correcties door te geven. Het ging om de latere publicatie ‘Stemmen van de Noordzee’, een boek dat mede gefinancierd werd door Radio Veronica en onder redactie van Robert Briel was samengesteld.

Zeezenders tussen 1960 en 1989 waren één van de meest tot de verbeelding sprekende fenomenen uit de Nederlandse radiogeschiedenis. Het betrof de eerste commerciële stations, naast Radio Luxemburg, die actief waren vanaf schepen in internationale wateren. Zo konden ze de nationale wetgeving(en) omzeilen. 

De diverse regeringen uit de periode 1960 – 1974, hebben er alles aangedaan om hen de nek om te draaien, maar het waren volhouders als Radio Veronica en Radio Noordzee Internationaal die pas in 1974 het onderspit moesten delven, waarna enkel nog Radio Caroline en Radio Mi Amigo overbleven. Later zouden anderen het ook nog eens proberen. 

In 1994 vond een tentoonstelling over zeezenders plaats in het Omroepmuseum aan de Oude Amersfoortseweg in Hilversum, tegelijk werd een boek uitgegeven. Want wie kende ze niet ‘De Stemmen van de Noordzee’? Reeds eind 1992 voerde ik de eerste gesprekken aan de Oude Amersfoortseweg met Jan Vos en Arno Weltens. We besloten de tentoonstelling ‘Nederlandstalige Zeezenders’ te gaan inrichten.

Toen men bij Veronica hoorde van de plannen, kwam men op het idee om er een boek aan te koppelen. Immers een tentoonstelling is vergankelijk, maar een boek gaat jaren mee. Naast Robert Briel en ikzelf waren er binnen de omroep nog enkele mensen die hun licht liet schijnen over deelonderwerpen. 

Een groot aantal hoofdstukken in ‘Stemmen van de Noordzee’, was afkomstig van leerlingen van de Hogere School voor Journalistiek, destijds gevestigd in Utrecht. Het was mij een genoegen om er een tweetal gastcolleges te mogen geven en de groep studenten in te wijden in de wereld van de zeezenders. Tal van thema’s en vooral namen kwamen voorbij. 

Aan het einde van de tweede sessie werd – in overleg – , bepaald welke taken de studenten de daarop volgende maanden kregen. Het werden interviews met personen die betrokken waren (geweest) bij de zeezenders. Van deejays tot directieleden en van nieuwslezer tot bevoorader. Een kwarteeuw later springt de naam van één student daar nog steeds uit. Arjan Snijders, die in 1995 afstudeerde en voor het bewuste boek Hans Hoogendoorn interviewde.

Het begin van de ‘discografielijst’

In 1993 en begin 1994 reisde ik regelmatig naar Hilversum voor overleg met Arno Weltens. Wat konden we laten zien? Zowel wat betrof de grotere objecten als die in de vitrinekasten. Vele namen van verzamelaars kwamen voorbij die mogelijk spullen in bruikleen konden afstaan. 

Ook heel wat lp’s en singles die op de een of andere manier betrekking hadden op de zeezenders, passeerden de revue. We verdeelden ze in diverse categorieën wat leidde tot een gedegen overzicht dat dan weer werd gepubliceerd in ‘De stemmen van de Noordzee’.

De volgende indeling werd gemaakt:

• Platen met in de titel de naam van stations, medewerkers of andere verwijzingen
• Singles met in de tekst de naam van stations of medewerkers
• Documentaires over zeezenders op lp’s en cd’s
• Songs die werden opgenomen door deejays
• Songs die werden gebruikt als deejay- en programma-tune of voor de productie van jingles
• Videoclips met beelden van zeezenders

Deze indeling is 25 jaar lang behouden gebleven. Maar de dertien pagina’s waren slechts het begin van de ‘discografielijst’ die nog steeds wordt aangevuld. Bij de start kon iedereen mijn inmiddels al lang niet meer gebruikte postbusnummer, contacteren. Eenieder kon nieuwe vondsten sturen die in de lijst werden opgenomen. 

Een aantal personen die in de loop der jaren intens mee hebben geholpen zijn Henk Verhaag, Martin van der Ven, Ger Tillekens, Chris Cortez, Jelle Boonstra, Chris Edwards, Pieter Jan Vink en Jan Hendrik Kruidenier. En dan zijn er nog de tientallen fans die één of twee keer aanvullingen stuurden.

We zijn een kwarteeuw verder en nog immer werken Martin van der Ven en Henk Verhaag met mij samen aan de uitbreiding van de lijst. Vrijwel dagelijks is er een nieuwe vondst, mede mogelijk gemaakt door allerlei nieuw technisch vernuft. De hele lange lijst is terug te vinden in deze database, die twee keer per jaar wordt bijgewerkt door Ger Tillekens.

De regelmatige aanvullingen zijn terug te vinden op dit forum en voor wie meent informatie te hebben, staat mijn mailbox ter beschikking via HKnot@home.nl .


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Zoeken naar de vlag van Veronica (audio)

Bladerend in mijn archieven van het jaar 1962 botste ik op berichten over de toen Lees verder

1974: Philips introduceert de computerterminal

Hans Knot blikt in zijn wekelijkse retro-column terug op de lotgevallen van de Nederlandse Postgiro.

Spanje: radio moest Nederlandstaligen hart onder de riem steken

Op 1 maart 1980 startte in Spanje een commercieel radioprogramma dat gericht was op de Lees verder

Realisten 81: de zeezender die nooit van start ging

In 1981 probeerde ene Hans Knoop met veel blufpoker over een zogenaamde zeezender aandacht te Lees verder

Zo keken we televisie in 1987 – 2 (video)

In 1987 stelden de kijk- en luisteronderzoeken nog niet echt veel voor.

Zo keken we televisie in 1987 (video)

In de periode tussen 9 tot en met 22 maart 1987 hield de dienst Kijk- Lees verder

Caroline North: verzegeld pakket, in geval van nood openen (video & audio)

In 1965 praatte de Nederlandse correspondent van de GPD met kapitein Kooger van de MV Lees verder

Radio Caroline North: één jaar later (audio & video)

Sinds de kerstperiode 2021 scant Hans Knot een enorme collectie krantenknipsels verzameld door één van Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx