RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
Heynen

Hans Knot Column: Bouillon-quiz, Klink-klaar, de Carrells en een uurtje USSR

Andermaal neem ik je mee naar 1967. Een jaar waarin er heel wat veranderde in het media- en muziek-landschap. Reclame was pas sinds 2 januari te zien op de Nederlandse televisie, via de STER (Stichting Televisie Ether Reclame). De blokken duurden maximaal vijf minuten en elk blok mocht niet meer dan zeven commercials bevatten. 

Op de zondagen was er geen reclame. Pas vele jaren later, in 1991, kwam hier verandering in. De blokken mochten in de tijd alleen voor en na de nieuwsbulletins worden uitgezonden. We werden voorzichtig, naast de incidentele tv-quiz via de omroepen, ook via de reclameblokken van de STER gewend gemaakt met de mogelijkheid geld te verdienen. 

De bouillon quiz

Bepaalde bedrijven hadden gekozen voor het houden van korte prijsvragen. Deelnemers werd vooraf duidelijk gemaakt welke vragen zouden worden gesteld en wanneer de reclameblokken via Nederland 1 werden uitgezonden. Zo had soepfabrikant Knorr met regelmaat ‘de Bouillon T.V. Kwis’, waarbij een hoofdprijs van 1000 gulden te winnen was, naast  liefst 1300 andere prijzen. 

Wat moest een deelnemer doen? In elke spot zag de kijker een verpakking Knorr bouillonblokjes, waarbij één woord ontbrak. Wist men het dan diende men een deelnemerskaart in te vullen en in 25 woorden uit te leggen waarom de soep krachtiger en voller van smaak werd met de Knorr blokjes. Een product van Cosmondo NV, destijds.

In de maand februari trokken de Nederlanders naar de stembus. Er waren landelijke verkiezingen voor de leden van de Tweede Kamer, waarna uiteraard een nieuw kabinet diende te worden samengesteld. Op 15 februari 1967 ging men dus naar de stembus. 

Opmerkelijk was dat tijdens de verkiezingsperiode er niet alleen door politici lezingen werden gehouden in allerlei lokale en regionale zaaltjes maar dat voor de eerste keer in de geschiedenis van de Nederlandse televisie er debatten waren te zien tussen politici. Ze werden niet gehouden in de studio in Bussum, maar vonden plaats op locatie in Haarlem en Zwolle. Via straalzenders ging het signaal richting Bussum. 

Hilversum 3 ontdekken

Dinsdag 21 oktober 1967 stond de Philips recorder klaar, alleen Radio Caroline was als zeezender voor de Britse kust nog in de lucht en dus werd er thuis meer naar Radio Veronica en vooral naar Hilversum 3 geluisterd. Bij de VARA had ik op de dinsdagen toch een aantal favoriete programma’s, dat ik niet wilde missen. 

Bij V en D kocht je recorderbanden die flinterdun waren en per spoor op de laagste snelheid liefst zes uur achtereen konden worden opgenomen. Dit betekende dat moeder de band om 10:00 uur aanzette en de registratie was verzekerd tot 16:00 uur. 

Heynen

De VARA startte in 1967 met ‘Klink-klaar’, gepresenteerd door Elles Berger en de uit Groningen afkomstige Joop Smits. Het was een vrolijk, licht muzikaal programma waar vaak de nieuwe muziek van Nederlandse artiesten te horen was. Het vaste item ‘geen ja, en geen nee’ was zeer populair. Trouwens, alles was verteerbaar die dag. 

Een ander programma begon na het nieuws van 16:00 uur. Wie herinnert het zich niet: ‘Mix, 120 minuten rijp en groen op alle toeren.’ Wat heb ik een enorme schat aan muziek gekocht door dit programma, dat werd gepresenteerd door de nu 92-jarige Herman Stok. Pas in 1975 werd het door de VARA stopgezet. 

In de ban van de Carrells

Op maandag 30 oktober 1967 keek ik naar een twintig minuten durende special van Stevie Wonder. Zijn enige optreden in Nederland, overigens. De TROS zond ‘Twintig minuten in wonderland’ uit.

De regie was in handen van Dick Harris, die in 1964 voor RTV Noordzee werkte, toen in de ether vanaf het REM-eiland. Later ging hij voor Rudi Carrell werken als regisseur en was hij mede verantwoordelijk voor zijn enorme successen in Duitsland.

Over de familie Carrell gesproken, vader André, die eerder bij Radio Veronica enkele programma’s presenteerde, had wekelijks bij de TROS zijn eigen uitzending via Hilversum 2;  ‘Goeiemorgen….is u al wakker? Hoe het ook zij, André Carell houdt u even bezig.’ Om het helemaal compleet te maken was er op de zaterdagavond via Nederland 1 ‘De Rudi Carrell-show’ . Drie kwartier lang amusement bij de VARA vanaf een locatie waar een huwelijksfeest werd gevierd. En wie traden er onder meer op in het programma? Juist: André van Duin en André Carrell. 

In de maand oktober 1967 waren ook de eerste uitzendingen te zien via de VARA van een tv-programma dat ieder seizoen nadien, een vervolg kreeg. ‘Per Seconde Wijzer’ werd twaalf jaar lang gepresenteerd door Berend Boudewijn, waarna Driehuis het stokje overnam. Waarschijnlijk is het daarmee het langstlopende programma van de publieke omroepen in Nederland. 

Een uurtje naar de USSR

1 november 1967. Het was nog hoogst ongewoon om overdag, uitgezonderd in de namiddag, televisie te kunnen kijken. Maar op die bewuste woensdag was dit wel het geval. Tussen 10:00 en 11:00 uur was via Nederland 1 een gezamenlijk programma te zien van de NTS, Eurovisie en Intervisie. Deze laatste organisatie was een samenwerkingsverband van omroepen uit het toenmalige Oostblok.

‘Één uur in de Sovjet Unie nu’ werd rechtstreekse uitgezonden. De Nederlandse kijker werd een blik gegund in de USSR. De uitzending liet steden en onderwerpen zien, waarbij de Grote Revolutie werd herdacht, die vijftig jaar eerder plaatsvond. Het land wilde in een uur tijd een zo gevarieerd mogelijk beeld geven onder het thema: ‘Alles voor het welzijn van het volk’. 

Naast beelden uit liefst 25 Sovjet-steden werd de kijkers een blik gegund op de aarde, gezien vanuit een Spoetnik – een Sovjet Russische ruimtesonde. Verdere items waren onder meer een oogoperatie en een bruiloft in Eén van de vele andere, zeer korte, onderwerpen was een verslag over de ontwikkeling van de wetenschap op het gebied van kankeronderzoek. 


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx