fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Nostalgische column Hans Knot (59)

In de geschiedenis van OOG Radio, – Omroep Organisatie Groningen – dat de oude naam van Radio Stad naar het verleden verwees, is er een serieuze breuk geweest. In 1993 was de financiële situatie dermate slecht dat het einde in zicht was . In dat jaar schreef ik er over in het mediablad Freewave Magazine, ik haal het artikel graag nog eens terug.

Het idee voorn een lokale radio was ontstaan bij een lokale… piraat, waar een groot aantal visueel-gehandicapten werkzaam was. Het doel was een lokaal radiostation te beginnen voor de eigen doelgroep. Helaas was dit niet te realiseren gezien de piraat een aantal malen uit de ether was geplukt. Ik ging er vanuit dat in september 1993 een unieke samenwerking tot stand was gekomen tussen de initiatiefnemers, verenigd binnen VISION de Stichting tot Integratie en Opleiding in Nederland Van visueel gehandicapten aan de ene kant, en de lokale omroep organisatie 00G uit Groningen aan de andere kant. 

Op deze manier zouden de visueel gehandicapten, waarvan een groot deel afhankelijk was van het medium radio, de kans krijgen zelf programma’s te maken via de lokale omroep, waarbij ze tevens de gelegenheid zouden krijgen een gedegen opleiding te volgen op zowel het vlak van presentatie als technisch. De plannen waren nog maar nauwelijks in de pers gebracht of ze waren al uitgewerkt.

De komst van Peter Teekamp

Op 1 oktober 1993 werd de naam OOG Radio veranderd in VISION FM. Geldgebrek bij de eerste leidde tot deze samenwerking. Stichting VISION, maakte zich sterk meer inkomsten uit reclame te kunnen halen. Het doel van de stichting was namelijk om na Groningen nog meerdere steden te betrekken bij het lokale gebeuren voor visueel gehandicapten, waarbij aan een soort van ketenvorming, dan wel een raamprogrammering werd gedacht. 

De lokale omroep in Groningen bracht overdag al geruime tijd muziek vanaf een cd-computer, aangevuld met nieuws op het hele uur.  Vanaf 4 oktober 1993 werd dit veranderd. Er kwamen gepresenteerde programma’s die op een hoger niveau stonden dan voorheen. Tenminste dat was de doelstelling van de nieuw benoemde directeur, Peter Teekamp (foto), die roots had bij onder meer Radio Caroline en de TROS. 

Hij hoopte op een voorspoedige toekomst waarbij niet alleen meerdere lokale omroepen betrokken moesten worden, tegelijk werd een aanvraag ingediend bij het ministerie voor WVC voor het bekomen van een etherfrequentie. Tenslotte stelde Teekamp in een interview in onderhandeling te zijn geweest voor het huren van een geluidskanaal op één van de ASTRA-satellieten. 

Aangepast format

In de vroege ochtenduren al werd gestart met de muziek; ‘drie om drie’. Tussen 07:00-09:00 uur en 16:00-18:00 uur werd er kort nieuws gebracht terwijl op het hele uur het ANP en op het halve uur lokaal nieuws kon worden beluisterd. Tevens was er ieder uur, om kwart over en kwart voor, ruimte voor informatie. Teekamp was op de doordeweekse dagen zelf te horen tussen 11:00 en 13:00 uur. Andere presentatoren waren onder meer Luc Sijbring, Eddie, Pauta Mens en Ingrid Knijnenburg. 

Niet erg origineel was het programma met de naam ‘Jukebox’, dat elke doordeweekse dag tussen 18:00 en 19:00 uur werd uitgezonden. ’s Nachts nam de automatisatie het over, met als voorbeeld de satellietstations Sky Radio en Radio 10. Duidelijk hoorbaar was dat er met een cd-wisselaar werd gewerkt, waarbij er vaak pauzes waren in de uitzending.

Peter Teekamp gaat weer

Nadat op vrijdag 1 oktober 1993 OOG Radio in Groningen uit de ether verdween om ‘voorgoed’ te worden vervangen door VISION FM, werd er enkele dagen uitsluitend non-stop muziek uitgezonden. Op woensdag 6 oktober volgden testuitzendingen van het nieuwe station met directeur Teekamp. De medewerkers werden enkele dagen voor de officiële uitzendingen verrast met een memo van Teekamp waarin hij meldde dat hij zich terugtrok uit het lokale project in Groningen om zich meer bezig te kunnen houden met het oprichten van een gelijknamig, landelijk initiatief. 

In interviews in de noordelijke pers bleek trouwens bij herhaling dat Teekamp slecht was geïnformeerd. Medio oktober 1993 ging hij er nog steeds vanuit dat vijftien verschillende organisaties een zendvergunning zouden krijgen, terwijl het slechts een zeer gering aantal ook zou lukken, in januari 1994 . 

Hierover schreef ik in november 1993: ‘Dat Teekamp, ten eigen glorie blufte, mag blijken uit de opmerkingen in de kranten dat hij tevens opteerde voor één van de geluidstransponders van de ASTRA. Wel het verkrijgen van een licentie voor een landelijk commercieel bereik houdt onder meer in dat een tonnen kostende zender gehuurd dient te worden van de NOZEMA. Ten tweede kost het huren van een satellietgeluidskanaal enorm veel geld. Daarbij gevoegd het gegeven dat Teekamp in de artikelen stelde dat de financiering van de stichting achter VISION FM nog niet rond was, maakt dit alles tot een zeer smakelijk papje waarin de bitterheid vooral voor Teekamp hard moet zijn geweest. Want waar haal je in vredesnaam dergelijke brokken fantasie tot een dermate loshangend verhaal bijeen?’

Beetje harder werken moet

In de lokale kranten verscheen het bericht dat Teekamp zich ook niet meer bezig mocht houden met het presenteren van een eigen programma en ook niet met het opstarten van het landelijke project. ‘Dat men bij VISION FM in Groningen misschien wakker is geworden van de ongepaste blufpoker van Teekamp is niet duidelijk maar het zou onder meer gaan om een niet passende karakters binnen de organisatie.’ 

Susanne Lemstra, één van de initiatiefnemers van VISION FM, heeft daarna de functie van Teekamp overgenomen, hetgeen volgens haar probleemloos was verlopen gezien de directeursfunctie niet veel inhield. Bovendien, zo stelde zij destijds, was het de bedoeling dat Teekamp slechts tijdelijk bij het station zou werken waarna hij zich zou storten op het eventueel landelijk te starten station voor visueel gehandicapten. Reeds in de ochtenduren na het ontslag van Teekamp wisten medewerkers van VISION al te melden dat hij enkele dagen later een gesprek zou hebben met Ton Lathouwers van Sky Radio voor eventuele werkzaam heden binnen de Sky- organisatie.


Op 15 oktober 1993 memoreerde ik: ‘Terugkijkend op de eerste weken van VISION FM moet gesteld worden dat een deel van de programmamakers, die eerder wilden vertrekken, toch bij de nieuwe opzet van de lokale radio in Groningen betrokken bleef. Anderen zijn dan wel vertrokken maar houden van de zijlijn de boel goed in de gaten. Over Teekamp wordt alleen nog lacherig gedaan en men probeert de ingeslagen weg met succes te bewandelen. Alleen zou er wat harder gewerkt moeten worden aan de inrichting van het nieuwe studiocomplex aan de Akkerstraat in Groningen’.

‘Een studiotafel, die alleen al twaalfduizend gulden heeft gekost zonder daarbij de kosten van apparatuur te tellen, heeft trouwens slechts twee gaten voor de drie benodigde Revoxen!’, was het eerste dat ik hoorde toen ik een bezoekje bracht. En wat te denken van de beloofde achtduizend cd’s waarmee men zou starten om een zo’n breed mogelijk muziekaanbod te hebben. De eerste twee weken heb ik alleen maar lawaai op de lokale frequentie gehoord en wat bleek… er was slechts een heel kleine voorraad, van zo’n vijftig cd’s.’


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Nostalgische column Hans Knot – 107 (video)

Een briljant idee dankzij de... mist Bill Backer, Amerikaans creatief directeur voor de Coca-Cola account Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 106 (video)

Things go better with Coca Cola (1) Het was in 1964 dat het idee ontstond Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 105 (video & audio)

Populairste tv-reeks ooit was van Nederlandse makelij Vorige week mijmerde ik over 1972 en het Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 104 (video)

De 'onverklaarbare' fascinatie voor tv-reeksen Onlangs zaten we te kijken naar een verslag van de Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 103

Schrijfmachines met een bolletje en kapotte armpjes Het jaar 1977 lijkt nog redelijk dichtbij voor Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 102 (video)

Paul McCartney in opspraak Halverwege 1967 was heel Beatle minded Engeland in rep en roer Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 101 (audio & video)

De snelheid van het nieuws in 1958 De huidige snelheid van communicatie bracht me terug Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 100

Hans is er vandaag niet, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door gastcolumnist René van den Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
Dick is (nog steeds) radio actief – 23 (video)

Plaatje maar weer – 48 (video)

Kicken op radio en zo (36)

Kolder en Klodder – 63 (video)

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 1 (video)

JLB gaat een laatste keer naar zee (37)

Sluiten