RadioVisie

  • .
    .

Nostalgische column Hans Knot (58)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Een dubbele blik in de keuken van lokale radio in Groningen tussen 1985 en 1993. Vandaag deel 1.

Het leek allemaal zo mooi. Lokale radio in Groningen vanaf 12 november 1984, via een televisiekanaal op het lokale kabelnet. Het was gesegmenteerde radio, waarbij diverse groeperingen een kans kregen. Het ochtendprogramma tot 09:00 uur was toebedeeld aan een groep die zich voornamelijk als Radio Groningen illegaal in de kijker had gezet.

‘Laat maar zien wat je kunt’. Dat zou geen probleem zijn geweest als de faciliteiten optimaal waren geweest, maar telefoneren in de uitzending kon je in de eerste periode vergeten. Dus werden nieuwsitems thuis, een dag ervoor, al opgenomen en gemonteerd. Nieuws was dus geen nieuws meer bij uitzending. 

Ikzelf mocht het lokale radiostation officieel openen en om 07:00 uur, twaalf minuten later bleek dat de conciërge van oude schoolgebouw aan de Donderslaan in Groningen vergeten had het signaal van de studio door te schakelen op het kabelnet van de stad Groningen. Gelukkig had ik een bandopname gemaakt zodat de officiële opening wel bewaard bleef.

Het bleek het begin van een zeer moeilijke periode waarbij wel gezegd dient te worden dat allerlei groeperingen zich volop inzetten tot het slagen van Stadse radio. Er konden verzoekplaten worden aangevraagd, maar er waren ook praatprogramma’s, onder meer voor de studenten in Groningen. 

De vergaderingen die er (niet) waren

Velen draaiden de knop van de radio maar weer op een ander kabelkanaal wanneer volgens hen de linkse rakkers weer een programma hadden. In de periode dat ik voor de Stad Radio actief ben geweest zijn er alleen vergaderingen van het ochtendteam geweest ten huize van mijzelf. Meestal om de muziek voor de komende week te bepalen en andere zaken door te spreken. Nooit is er een algemene vergadering geweest van de diverse secties binnen de lokale omroep in Groningen.

De winter van 1984-1985 bracht wel bijzondere momenten. Op een vroege ochtend bleek Koning Winter plotsklaps te hebben toegeslagen. Het lukte me niet om binnen het half uur, dat ik normaal nodig had, van de wijk Selwerd naar de Donderslaan in het zuiden van de stad Groningen te gaan. Dus besloot ik een uur eerder te vertrekken na eerst een stevig ontbijt te hebben verorberd, wetende dat er aan de Donderslaan alleen slappe koffie of thee (eventueel) aanwezig was. 

Opvallend gesprek werd historisch

Aangekomen in de Donderslaan, waar inmiddels de technische faciliteiten enigszins waren verbeterd, nam ik eerst contact op met de meteo van het vliegveld Eelde om de verwachtingen voor de komende dag op te nemen om later in het programma aan de luisteraars te laten horen. 

Een tweede telefoongesprek liep minder voorspoedig dan verwacht. Ik belde, voor de uitzending, met de wachtpost van de Rijkspolitie met de vraag wat er te verwachten was voor de weggebruikers in de omgeving van Groningen. Een juffrouw op de desbetreffende centrale vroeg aan de dienstdoende commandant mij te woord te staan en noemde de naam van ‘Radio Stad’. Hij stelde duidelijk niet te willen praten met een medewerker van een piratenstation. 

Ik deelde mede dat het ging om een van de eerste legale lokale radioprojecten, toegewezen vanuit het ministerie van WVC, maar de man bleef volharden. Ik liet de Uher recorder meelopen en zo is zijn opmerking niet alleen in de uitzending van Radio Stad te horen geweest maar verscheen het nodige aan commentaar in de lokale krant. Het is een historisch moment geworden.

Doorgaan met vallen en opstaan

Waarna het tijd werd om andere dingen voor de radio te gaan doen. OOG Radio vertrok naar de binnenstad van Groningen ik hoorde nog wel over de strubbelingen via radiovrienden die er wel nog werkzaam waren, zoals Theo van Halsema en Jan Fré Vos. Ook in de media verschenen met een bepaalde regelmaat berichten over de slechte situatie binnen de lokale omroep. 

Dit mede door financiële tekorten en het terugtrekken van de subsidie door de gemeente Haren, die mee profiteerde door speciale programma’s gericht op de eigen gemeente. Zowel bij de verhuizing vanuit het centrum (Oude Boteringestraat) als ook het 25-jarig bestaan, werd ik nogmaals uitgenodigd om over het prille begin van de lokale radio herinneringen op te halen.

Wordt vervolgd


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Zoeken naar de vlag van Veronica (audio)

Bladerend in mijn archieven van het jaar 1962 botste ik op berichten over de toen Lees verder

1974: Philips introduceert de computerterminal

Hans Knot blikt in zijn wekelijkse retro-column terug op de lotgevallen van de Nederlandse Postgiro.

Spanje: radio moest Nederlandstaligen hart onder de riem steken

Op 1 maart 1980 startte in Spanje een commercieel radioprogramma dat gericht was op de Lees verder

Realisten 81: de zeezender die nooit van start ging

In 1981 probeerde ene Hans Knoop met veel blufpoker over een zogenaamde zeezender aandacht te Lees verder

Zo keken we televisie in 1987 – 2 (video)

In 1987 stelden de kijk- en luisteronderzoeken nog niet echt veel voor.

Zo keken we televisie in 1987 (video)

In de periode tussen 9 tot en met 22 maart 1987 hield de dienst Kijk- Lees verder

Caroline North: verzegeld pakket, in geval van nood openen (video & audio)

In 1965 praatte de Nederlandse correspondent van de GPD met kapitein Kooger van de MV Lees verder

Radio Caroline North: één jaar later (audio & video)

Sinds de kerstperiode 2021 scant Hans Knot een enorme collectie krantenknipsels verzameld door één van Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx