fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Nostalgische column Hans Knot (58)

Een dubbele blik in de keuken van lokale radio in Groningen tussen 1985 en 1993. Vandaag deel 1.

Het leek allemaal zo mooi. Lokale radio in Groningen vanaf 12 november 1984, via een televisiekanaal op het lokale kabelnet. Het was gesegmenteerde radio, waarbij diverse groeperingen een kans kregen. Het ochtendprogramma tot 09:00 uur was toebedeeld aan een groep die zich voornamelijk als Radio Groningen illegaal in de kijker had gezet.

‘Laat maar zien wat je kunt’. Dat zou geen probleem zijn geweest als de faciliteiten optimaal waren geweest, maar telefoneren in de uitzending kon je in de eerste periode vergeten. Dus werden nieuwsitems thuis, een dag ervoor, al opgenomen en gemonteerd. Nieuws was dus geen nieuws meer bij uitzending. 

Ikzelf mocht het lokale radiostation officieel openen en om 07:00 uur, twaalf minuten later bleek dat de conciërge van oude schoolgebouw aan de Donderslaan in Groningen vergeten had het signaal van de studio door te schakelen op het kabelnet van de stad Groningen. Gelukkig had ik een bandopname gemaakt zodat de officiële opening wel bewaard bleef.

Het bleek het begin van een zeer moeilijke periode waarbij wel gezegd dient te worden dat allerlei groeperingen zich volop inzetten tot het slagen van Stadse radio. Er konden verzoekplaten worden aangevraagd, maar er waren ook praatprogramma’s, onder meer voor de studenten in Groningen. 

De vergaderingen die er (niet) waren

Velen draaiden de knop van de radio maar weer op een ander kabelkanaal wanneer volgens hen de linkse rakkers weer een programma hadden. In de periode dat ik voor de Stad Radio actief ben geweest zijn er alleen vergaderingen van het ochtendteam geweest ten huize van mijzelf. Meestal om de muziek voor de komende week te bepalen en andere zaken door te spreken. Nooit is er een algemene vergadering geweest van de diverse secties binnen de lokale omroep in Groningen.

De winter van 1984-1985 bracht wel bijzondere momenten. Op een vroege ochtend bleek Koning Winter plotsklaps te hebben toegeslagen. Het lukte me niet om binnen het half uur, dat ik normaal nodig had, van de wijk Selwerd naar de Donderslaan in het zuiden van de stad Groningen te gaan. Dus besloot ik een uur eerder te vertrekken na eerst een stevig ontbijt te hebben verorberd, wetende dat er aan de Donderslaan alleen slappe koffie of thee (eventueel) aanwezig was. 

Opvallend gesprek werd historisch

Aangekomen in de Donderslaan, waar inmiddels de technische faciliteiten enigszins waren verbeterd, nam ik eerst contact op met de meteo van het vliegveld Eelde om de verwachtingen voor de komende dag op te nemen om later in het programma aan de luisteraars te laten horen. 

Een tweede telefoongesprek liep minder voorspoedig dan verwacht. Ik belde, voor de uitzending, met de wachtpost van de Rijkspolitie met de vraag wat er te verwachten was voor de weggebruikers in de omgeving van Groningen. Een juffrouw op de desbetreffende centrale vroeg aan de dienstdoende commandant mij te woord te staan en noemde de naam van ‘Radio Stad’. Hij stelde duidelijk niet te willen praten met een medewerker van een piratenstation. 

Ik deelde mede dat het ging om een van de eerste legale lokale radioprojecten, toegewezen vanuit het ministerie van WVC, maar de man bleef volharden. Ik liet de Uher recorder meelopen en zo is zijn opmerking niet alleen in de uitzending van Radio Stad te horen geweest maar verscheen het nodige aan commentaar in de lokale krant. Het is een historisch moment geworden.

Doorgaan met vallen en opstaan

Waarna het tijd werd om andere dingen voor de radio te gaan doen. OOG Radio vertrok naar de binnenstad van Groningen ik hoorde nog wel over de strubbelingen via radiovrienden die er wel nog werkzaam waren, zoals Theo van Halsema en Jan Fré Vos. Ook in de media verschenen met een bepaalde regelmaat berichten over de slechte situatie binnen de lokale omroep. 

Dit mede door financiële tekorten en het terugtrekken van de subsidie door de gemeente Haren, die mee profiteerde door speciale programma’s gericht op de eigen gemeente. Zowel bij de verhuizing vanuit het centrum (Oude Boteringestraat) als ook het 25-jarig bestaan, werd ik nogmaals uitgenodigd om over het prille begin van de lokale radio herinneringen op te halen.

Wordt vervolgd


TVV Sound
Yesterdayland
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Toekomstige kabeltelevisie met of zonder REM? Vorige week eindigde ik met het gegeven dat de
In het jaar dat in Nederland gevierd wordt dat het medium radio er een eeuw
Veel televisie en veel onzekerheid voor één draadje (2) Vorige week eindigde ik deze column
Veel televisie en maar één draadje Juli is een zomermaand, een maand om vakantie te
Meer dan 55 jaar geleden, in maart 1964, begonnen de uitzendingen van Radio Caroline vanaf
Blije bende in Kralingen, doffe ellende in het UK Mijmeren over het jaar 1971 doen
Cliff Richard in Nederland in 1962 Bladerend door allerlei mappen besef ik dat ik reeds
1959: Ontwikkelingen in tv-land Een blik tv-nostalgie vandaag. Als we heden ten dage het grote

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
Dick is (nog steeds) radio actief – 22 (video)

Plaatje maar weer – 47

Kicken op radio en zo (35)

Kolder en Klodder – 62 (video)

JLB gaat (soms) naar zee – 36 (audio)

Nostalgische column Hans Knot – 57 (video)

Sluiten