RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Hans Knot Column: de onzekere tweede verjaardag van Radio Mi Amigo

Eerder beschreef ik in een column de illegale doorstart van Radio Mi Amigo. Ook nu ga ik opnieuw exact drieënveertig jaar terug in de historie van deze zeezender. Ik vertel wat er om en rond Radio Mi Amigo plaatsvond in de dagen tussen 1 december 1975 en 31 januari 1976: dit waren de lotgevallen van de deejays aan boord van de MV Mi Amigo.

Kerstmis werd er gevierd met onder meer veel aandacht aan de voormalige zeezenders en hun medewerkers. Volop kerstgroeten werden er gedaan aan vele personen uit de radiowereld. Bovenal dient er melding te worden gemaakt van het prachtige, eigen geschreven, Kerstverhaal dat Stan Haag op Eerste Kerstdag in zijn programma voorlas. Verder waren er de speciale voor Radio Mi Amigo ingezongen kerstjingles, gemaakt door de Belgische formatie The Garnets.

Peter van Dam over de band met zijn collega’s: “Sylvain deed alle mogelijke moeite om eendracht te houden, maar toch op de een of andere manier was er een België tégen Nederland houding, of misschien andersom. In de zomers maakte dat niet veel uit, je had dan genoeg aanloop, maar in de winters kon dit zeer irritant zijn. Je zag dan alleen elkaar en dat kon vaak tot de nodige fricties leiden. Ik zocht dan afleiding en ik ging maar met mijn auto de nodige kilometers maken. Daar heb ik echt geleerd wat rijden is.”

“Verder heb ik me grenzeloos geërgerd aan de hebzucht van de Nederlanders. Wanneer Stan Haag door toeristen andermaal een drankje kreeg aangeboden, en hij had er al een stuk of vijf gehad, dan was hij zo brutaal om de mensen om geld te vragen, zodat hij de volgende dag nog gratis drinken kon. Op een bepaald moment promoveerde Tack me tot programmaleider en Joop Verhoof, die dat al een tijdje was geweest, was ontzettend boos. Hij probeerde me dan ook te overheersen door te stellen dat hij direct een baan in Hilversum kon krijgen. Hij zei dan gewoon dat hij al aanbiedingen van zes omroepen had gehad en de zevende er al aan zat te komen. En je weet dat hij er nooit aan de bak is gekomen en ik gelukkig wel.”

“En dan waren er de bezoeken, begin 1975 van de Veronica-medewerkers. Ik kan je vertellen dat Rob Out, waarvan altijd ontkend werd dat hij er ooit is geweest, wél in Playa de Aro was. Ik heb hem op handen en voeten de kroeg uit zien komen. Ze kwamen voor besprekingen tot eventuele overname van de organisatie. Erg aardige mensen waren het, Karel van der Woerd, Ad Bouman, Lex Harding en Tom Collins, maar ze kwamen hoofdzakelijk voor Stan Haag en zijn vrouw omdat ze elkaar al jaren kenden”. 

“En dan de toeristen, daar werd je soms ook niet goed van. Ze hadden totaal geen besef waar je mee bezig was. Zo nam ik in de ochtenduren soms het programma voor een middaguitzending op en noemde dan de tijd, waarna direct je op je schouders werd getikt met de mededeling dat je een verkeerde tijdmelding had gemaakt. Toen we nog op de berg de programma’s in één van de villa’s van Tack opnamen was er op het dak een simpele televisieantenne en ik herinner me dat op een dag iemand geloofde dat via de antenne de uitzendingen richting het schip werden uitgestraald. Simpeler kun je het niet voorstellen.”

Het jaar 1976 begon met het vieren van de tweede verjaardag van Radio Mi Amigo, waarbij zowel in het programma van Michelle als Joop Verhoof via verhalen en fragmenten werd stil gestaan bij de stranding van de Mi Amigo, twee maanden eerder. In de nacht van 2 op 3 januari heerste er in West-Europa een storm die orkaan trekjes had. De kranten vermeldden dat zoiets zich in tientallen jaren niet had voorgedaan in ons deel van de wereld. Gevolg was dan ook dat praktisch iedere zeezenderfan aan de radio gekluisterd zat, met in gedachten de eventuele gevolgen voor de MV Mi Amigo en haar bemanning.

Met een snelheid van meer dan 170 kilometer per uur, zo meldde het KNMI, lag het hoogtepunt van de storm rond half één in de nacht. Metershoge golven sloegen over het zendschip heen, hetgeen regelmatig kortsluiting tussen zender en zendmast tot gevolg had. Gedurende enkele seconden viel het signaal telkens uit, maar tot goed half twee die nacht waren de deejays van Radio Caroline in staat de programma’s live te presenteren. Daarna lukte dat niet meer. Maar gelukkig voor hen aan boord bleef het bij de storingen en kwam men de volgende dag, nadat men gedurende enkele uren non-stop muziek had gedraaid, weer terug met de normale programmering.

Heynen

Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
claude Van Isterdael
claude Van Isterdael
25 januari 2019 - 15:10 15:10

Dat er problemen waren tussen de Vlaamse en Nederlandse DJ’S in Playa of op het schip
was in die tijd niet zo bekend , Joop Verhoof en mensen zoals Bert Bennet of Norbert waren nu ook geen toppers vergeleken met in volgorde Marc Jacobs, Frank Van Der Mast, Peter Van Dam of Rob Hudson…..
Dat Stan Haag een kettingroker, ook aardig overweg kon met pilsjes heb ikzelf ooit tijdens een drive-in-show met Veronica in de jaren 70 in Londerzeel(België) zelf kunnen ervaren !

Haveve
25 januari 2019 - 21:22 21:22
Antwoord aan  claude Van Isterdael

Er speelden ook wel andere redenen mee. Stan is in 1983 naar België gekomen, ik werkte graag met hem samen en we hebben veel gepraat. Ik denk echter dat nu best de mooie herinnering bewaard blijft, zowel aan Stan als aan Peter.

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx