RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Nostalgische column Hans Knot – 54 (video)

In het voorjaar van 1966 werd Maats-Popstudio van Herman Stok en Cees van Maasdam op slot gedaan. Het initiatief was pas gestart medio 1965 . Een klein jaar later was het alweer voorbij. Initiatiefnemers Stok en Van Maasdam, beiden destijds eveneens werkzaam bij de VARA, stelden vrij snel vast dat het financieel runnen van het bedrijf, niet mogelijk was. In principe had men een groep artiesten onder de hoede om optimaal te begeleiden en te managen, waarbij 10% van de gages werd ingehouden voor de financiële stabiliteit van de onderneming.

Toen het nieuws van het stopzetten bekend werd, stelde Herman Stok in een interview dat eigenlijk minimaal 30 tot 40% van de verdiende gages een redelijk percentage was geweest om het bedrijf van de ondergang te redden, maar dat hem dit een gevoel van diefstal had gegeven. Stok: “Tóch is het de enige oplossing als je een bedrijf als het onze niet financieel kapot wil laten gaan. De zaken staan er op het ogenblik in Nederland gewoon zó voor: de artiesten verdienen veel te weinig om er een behoorlijke manager op na te houden.”

Een soort ‘opleidingsinstituut’

Het duo, bijgestaan door een secretaresse en ander ondersteunend personeel, had negen maanden lang geprobeerd of men met 10% van de gage rond kon komen, wat niet was gelukt. Waarschuwingen waren al eerder geuit door een account, waarbij erop werd gewezen dat de onderneming nog steeds zwaar verlies leed. Het idee was op zich goed te noemen. Men bracht bekende en minder bekende artiesten, waarmee men al in contact was via programma’s op de VARA Radio, onder in de Maats Pop-Studio in Amsterdam. Het was een soort van opleidingsinstituut waar men een aantal vakken kreeg aangeboden die carrière-bewijs van nut konden zijn.

Denk daarbij aan ‘Hoe gedraag je je het beste op het toneel en hoe is je houding?’, ‘Stel een goed repertoire samen’, ‘Kleding adviezen’… Tevens regelde de onderneming de zakelijke belangen van de onder contract staande artiesten. Bekende namen waren onder meer Conny van Bergen, Karin Kent, The New Orleans Syncopators, The Torero’s en The Lords. Toch ging de deur in het voorjaar van 1966 op slot. Herman Stok die een behoorlijke bekendheid had dankzij onder meer het tv-programma ‘Top of Flop’ en het radioprogramma ‘Tijd voor Teenagers’, werd om een verklaring gevraagd.

“We hebben de zaak gesloten. Het had geen enkele zin meer om er mee door te gaan. Ik heb al het geld, dat ik met de onderneming verdiende, in deze zaak gestoken. Dat kan natuurlijk niet langer. Ik ben van mening dat managers het alleen kunnen volhouden als de artiesten meer dan dertig procent van hun gage afstaan. Dat is in Nederland niet mogelijk, omdat die gages veel te laag zijn”, vertelde hij aan de Gemeenschappelijke Persdienst.

Een kwestie van procenten

Stok gaf vervolgens een financieel plaatje van een veel gevraagde zangeres, die tot twintig keer per maand een optreden had en voor elk optreden 125 gulden vroeg. Het leek een leuk bedrag in 1966. Maar zoals Herman Stok het vervolgens ontleedde bleef er niet zoveel over. Immers diende er eerst 20 procent inkomstenbelasting te worden betaald. Hij ging er vanuit dat men 30 procent aan het management kwijt was. Maar van de pakweg 1200 gulden, die er nog overbleven, dienden vele kosten te worden betaald. Het onderhouden en aanschaffen van een dure garderobe, vele bezoeken aan de kapper, make-up, auto-onderhoud en vervoer.

In die tijd kwam er nog vaak een orkest bij kijken, waardoor er per deelnemende persoon nog veel minder overbleef. Stok stelde ook dat er maanden bij waren dat de ondernemers zelf er nog eens ruim 600 gulden bij moesten doen om het zaakje draaiende te houden en dus werd besloten de dure liefhebberij te sluiten. Elders op internet is een verhaal, door Arno Weltens en mij geschreven, te vinden omtrent de eerste stappen in de radiowereld door de nu 91-jarige Herman Stok.

‘Top of Flop’ was maandelijks op de televisie in presentatie van Herman Stok. De VARA scoorde dus dubbel want ‘Tijd voor Teenagers’ was het meest populaire programma op de radio, waarmee hij ‘Arbeidsvitaminen’ was gepasseerd. De uitzending was in handen van Dick Duster, wiens echte naam Dick van ’t Sant was. Dick was van origine in dienst bij de NRU en later bij de VARA als medewerker bij de hoorspelkern.

Heynen

Stokje overgenomen

Op een bepaald moment, eind jaren vijftig, werd hij gevraagd een stemtest te doen en vooraleer hij het wist was een nieuw programma, ‘Tijd voor Teenagers’, geboren met hemzelf als presentator. Op 11 september 1959 werd door de VARA de allereerste aflevering van uitgezonden. De eerste plaat was de versie van ‘Kansas City’ van Pim Maas. In oktober 1963 verliet Dick van ’t Sant de VARA om in dienst bij de NCRV te treden als televisieregisseur. Herman Stok nam vervolgens de presentatie over. Co de Kloet sr. was de bekende producer van ‘Tijd Voor Teenagers’.

Het archief van het omroepmuseum, al jarenlang onderdeel van het Nederlands Audiovisueel Archief, herbergt talloze plakboeken. Ze zijn ooit als geschenk, vaak uit de nalatenschap van een voormalige omroepmedewerker, aan het museum afgestaan. In die plakboeken duiken de meest merkwaardige onderwerpen op, zoals ingeplakte telexberichten, interne mededelingen vanuit de omroep, maar ook uit de krant geknipte berichten die gerelateerd zijn aan radio en/of televisie. We vonden zo’n bericht dat ging over de JARO, de Jeugd Amateurs Radio Omroep. De beide voortrekkers waren Kees van Maasdam en Herman Stok. Samen met Arno Weltens vertel ik er hier meer over.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx