RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Nostalgische column Hans Knot – 53 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In deze eerste column van 2019 uiteraard weer tijd voor een nostalgische terugblik. Het lijkt me leuk eens terug te kijken naar wat er zoal in de eerste dagen van de maand januari in de zestiger jaren gebeurde en welke de reacties waren.

Op 2 januari 1967 werd in de Britse pers volop aandacht besteed aan de terugkeer van Radio 390 op oudejaarsavond om 23:30 uur, nadat men weken daarvoor, in november 1966, na een gerechtelijke beslissing, uit de ether was verbannen. De Red Sands Towers, vanwaar de programma’s werden uitgezonden, bevond zich – volgens berekeningen in opdracht van de autoriteiten – tijdens laag water in nationale wateren waardoor men de wetgeving overtrad.

De come back werd ingezet met ‘This could be the start of something big’. Managing directeur Ted Allbeury, destijds 49 jaar, zei in het openingsprogramma onder meer: “We zijn terug met als doel in de ether te blijven. We hebben het bewijs gevonden dat het fort minimaal anderhalve mijl buiten territoriale wateren staat. De GPO (destijds verantwoordelijk voor transmissiezaken) zal inderdaad met een beter bewijs dienen te komen. Als men dat heeft zal men ons opnieuw voor het gerecht dienen te dagen.” In ieder geval waren de luisteraars opnieuw, voorlopig verzekerd van de nodige ‘sweet music’.

Een paar jaren daarvoor, op 2 januari 1961, bracht het Gereformeerde Gezinsblad het nieuws dat een particulier radiostation zich ging richten op de Zweedse bevolking. Radio Nord zou eindelijk gaan beginnen, vijf maanden later dan oorspronkelijk gepland. Er werd aan toegevoegd dat de programma’s afkomstig waren vanaf een schip verankerd in internationale wateren bezuiden de Zweedse kust. 

Er waren ook meer details: ‘Dit schip heeft een zender van twintig kilowatt aan boord, een 38 meter lange antenne met een tegengewicht van 160 ton beton dat gestort is in de kiel.’ Vroeger lazen we over de fouten heen want het was natuurlijk een zendmast en geen antenne en het beton was gestort in het ruim van het schip en niet alleen maar in de kiel.

Verder wist de journalist te melden dat de technische apparatuur afkomstig was uit zowel West-Duitsland en de Verenigde Staten, en dat alle programma’s vooraf zouden worden opgenomen in een studiocomplex in Stockholm. Foto’s bewezen later dat een ander gegeven in het artikel juist was: ‘De programmabanden gaan per boot of per vliegtuig naar het zendschip waar ze, verpakt in waterdichte zakken, zullen worden gedropt waarna ze door de bemanning van de Bon Jour kunnen worden binnengehaald voor uitzending op Radio Nord.’ 

Weer een ander krantenbericht meldde dat nieuwberichten via morsecode vanaf de wal naar het schip zouden worden gestuurd zodat men degelijke nieuwbulletins kon verzorgen. Dit moest op die manier gebeuren omdat het onderhouden van een normale radioverbinding tussen kust en schip wettelijk verboden was. Na Radio Mercur, in de lucht vanaf een zendschip verankerd voor de zuidwestkust van Zweden, was dit een nieuw succes voor de commerciële radio in Noord Europa.

De Gemeenschappelijke Persdienst, die voor een groot aantal regionale kranten werkte, schreef op 2 januari 1964 dat een bekende regisseur van de AVRO, Theo Ordeman, zijn ontslag had ingediend. Hij had grote bekendheid verworven in Nederland door de productie en regie van het inzamelingsprogramma dat werd gepresenteerd door Mies Bouwman; ‘Open het dorp’.

Ordeman was door de firma Mecom benaderd om in de toekomst productiewerk te gaan verrichten voor een nog op te zetten commercieel televisieproject. De naam van Reiner Zwolsmans viel daarbij. Desgevraagd stelde Ordeman zelf in de krant dat hij het voorstel in overweging had genomen maar nog geen beslissing had genomen.

Wel voegde hij eraan toe dat er nog een aantal programma’s voor de AVRO in de planning staken en dat hij zich zeker aan zijn verplichtingen zou houden. Het commerciële project bleek om het REM-eiland te gaan, maar Ordeman koos uiteindelijk eieren voor zijn geld en verlengde zijn contract bij de omroepvereniging om jaren later in dienst te treden van de TROS.

Tot slot ook nog even naar januari 1982. Op de eerste dag van het nieuwe jaar werd bekend dat op Oudejaarsavond Abe Nathan, de vredesactivist, had besloten de uitzendingen van The Voice of Peace voor de Israëlische kust te staken. Een paar weken eerder had hij al, in zijn bijna dagelijkse eigen programma, verteld te stoppen als hij geen toestemming kreeg van de autoriteiten om af en toe met de MV Peace, het in Nederland gebouwde zendschip, een haven aan te doen voor bunkering.

Op Oudejaarsavond 1981 was daar nog een andere reden bijgekomen. Vanwege de winterse stormen achtte hij het niet langer verantwoord de levens van de vrijwilligers aan boord van het zendschip op het spel te zetten. Nadien werd het enige tijd stil op de 1540 AM.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Peyton Place: het werd (te) duur om te kijken (video)

In 1971 opperde de Nederlandse overheid het idee om de kijkbijdrage minimaal te verhogen tot Lees verder

Waar Kol Israël de mosterd haalde (video)

1968 was het jaar waarin de technische tak van de Nederlandse Radio Unie (NRU) internationaal Lees verder

Staren naar de borsten van Phil Bloom in Paradiso (video)

Dit keer een flinke stap terug naar het jaar 1968. Voor vele Amsterdammers, maar ook Lees verder

1962: Het jaar van Gherman Titov, Verkade en Asbach Uralt (video)

Uit 1962 - en daarmee ga ik verder in het jaar waar ik vorige week Lees verder

Pierre, Veronica, Ria, Elvis en vele anderen (video)

In 1962 maakte Pierre van Ostade zowel programma's voor Radio Luxemburg als voor Radio Veronica.

Brit werd Nederlander met Vlaamse naam: Paul Vlaanderen (audio)

Tijd om eens terug te keren naar 1962, het jaar dat Hans Knot heel bewust Lees verder

Dwingend advies om de nieuwe Graetz radio aan te schaffen (video)

In zijn wekelijkse nostalgische column gaat Hans Knot dit keer terug naar het jaar 1964.

1971: TV is helemaal uit den boze! (video)

Terug naar het jaar 1971, naar de bladen die korte gossip-berichtje verspreidden. Het vrij nieuwe Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x