fbpx

RadioVisie

  • .
    Belgian Radio Day
    .

Nostalgische column Hans Knot – 51 (video)

In Groningen werden eind januari 1979 geheime notulen van een vergadering binnen Radio Noord, de regionale omroep waar het weer eens crisistijd was, openbaar gemaakt en behandeld in een artikel van het Nieuwsblad van het Noorden.

Men meldde dat als gevolg van botsende persoonlijkheden en karakters er een definitieve contactstoornis was ontstaan tussen het toenmalige hoofd van Radio Noord, Willem de Jong, en enkele medewerkers. Dit bleek uit de notulen van een programmastaf vergadering, die waren opgesteld door Guy van Zutphen van het NOS bureau Arbeidszaken en Sociale Begeleiding. Hij was door de leiding van de NOS gedetacheerd als bemiddelaar met als doel de problemen bij de regionale omroep in Groningen op te lossen. In die periode waren de regionale omroepen nog onder bewind van de NOS actief.

Het bleek dat enkele maanden eerder een conflict was ontstaan tussen Willem de Jong en adjunct hoofd, Joris Stam, waarbij verdere samenwerking geheel onmogelijk bleek. De voornoemde notulen bleken afkomstig van een op 12 februari 1979 gehouden vergadering. Verder waren enkele vergaderingen gewijd aan onder meer een intern rapport van Radio Noord medewerker Henk Binnendijk, waarbij een van de conclusies was dat het beter was dat De Jong zou vertrekken.

De Jong wenste er echter niet over te praten. In vergadering werd besloten het rapport ter zijde te leggen en andermaal bijeen te komen voor het maken van een inventarisatie van de problemen. Andermaal liet De Jong weten niet te komen omdat dit ook wel zonder hem zou kunnen. Wel voegde hij eraan toe dat, wanneer de inventarisatie klaar was, hij een daarop volgende vergadering weer aanwezig zou zijn.

Uit de gememoreerde notulen bleek dat zijn houding hem door de rest van de programmastaf kwalijk werd genomen. Zelfs een telefoontje, tijdens de betreffende vergadering, leverde niets op. Op de uitnodiging alsnog aanwezig te zijn, ging hij niet in. Vreemd genoeg was er geen verder commentaar te verkrijgen omdat er vanuit Hilversum aan alle medewerkers van Radio Noord een spreekverbod was opgelegd.

Wel vroeg men naar de mening bij de toenmalige commissaris regionale zaken van de NOS, drs. Dijkstra, die stelde echter niks te weten van de recente ontwikkelingen. Hij voegde er wel nog aan toe op de hoogte te zijn van de zeer onprettige situatie die er in Groningen heerste.

De radioactiviteiten gingen inmiddels door in de studio van Radio Noord aan het Martinikerkhof (foto). Op woensdag 14 februari 1979 was het merendeel van de wegen in Groningen al heel vroeg in de ochtend onbegaanbaar als gevolg van hevige sneeuwstormen. Daarom werd Radio Noord in de avonduren voor een korte periode dagelijks ingezet. Dit gebeurde via de steunzender op de 97.5 MHz, die normaal werd gebruikt voor de ontvangst van Hilversum 3 op de FM. In noodsituaties, wat zelden voorkwam, was er voor de regionale omroep de mogelijkheid in te breken op de uitzendingen van de popzender.

Op een dergelijk noodprogramma was men zeker voorbereid want er was een bepaalde flow merkbaar, de uitzending verliep vlekkeloos. Scholen, bedrijven en verenigingen konden melden of bepaalde activiteiten vanwege de weersomstandigheden niet konden doorgaan. Ook werden mensen die niet naar hun werk konden, gevraagd zich in te zetten om op bepaalde plekken sneeuw te ruimen. De universiteit sloot haar deuren waardoor ikzelf aan de oproep voldeed sneeuw te ruimen op het terrein van het Academisch Ziekenhuis aan de Oostersingel, het latere UMCG.

Verkeersinformatie was in die dagen nog niet in die mate als tegenwoordig beschikbaar op de radio, maar in de noodprogramma’s van Radio Noord veranderde dit al snel. Automobilisten werden op de hoogte gehouden van de afsluitingen in het wegennet. Andere oproepen volgden. De dagen erna was de situatie dermate slecht dat bepaalde dorpen in de provincie Groningen helemaal niet meer met de auto bereikbaar waren. Militairen werden ingezet en directe benodigdheden zoals brood werden met tanks, voorzien van sneeuwschuivers, naar de getroffen dorpen gebracht.

Via Radio Noord werden de luisteraars op de hoogte gehouden, waarvoor alsnog grote hulde.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Nostalgische column Hans Knot – 110 (audio)

Ging Margriet Piening namens Nederland naar Knokke? Terug naar 1966 en naar de ‘Europabeker voor Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 109 (video)

50 jaar terug in de tijd, is slechts een halve eeuw! https://youtu.be/ndftyEvpOtE Het lijkt allemaal Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 108

Herinneringen aan 1955 Al was ik in 1955 pas zes jaar, toch steekt er aardig Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 107 (video)

Een briljant idee dankzij de... mist Bill Backer, Amerikaans creatief directeur voor de Coca-Cola account Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 106 (video)

Things go better with Coca Cola (1) Het was in 1964 dat het idee ontstond Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 105 (video & audio)

Populairste tv-reeks ooit was van Nederlandse makelij Vorige week mijmerde ik over 1972 en het Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 104 (video)

De 'onverklaarbare' fascinatie voor tv-reeksen Onlangs zaten we te kijken naar een verslag van de Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 103

Schrijfmachines met een bolletje en kapotte armpjes Het jaar 1977 lijkt nog redelijk dichtbij voor Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in lokale radio, nederland
Het avondblad van 13 december (filmpje)

Dick is (nog steeds) radio actief – 13

Het Avondblad van 12 december (video)

Het Avondblad van 11 december (video & slides)

Kicken op radio en zo (26)

Het Avondblad van 10 december (video)

Sluiten