fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Nostalgische column Hans Knot (50)

Het is altijd leuk om herinneringen bij elkaar te sprokkelen voor deze column. Ik neem je deze keer mee terug naar het jaar 1963. In juni werd bekend dat Fred van Amstel, echte naam Dan Campagne, besloten had Radio Veronica te gaan verlaten. Hij had een prachtige vakantie doorgebracht op Mallorca en zo genoten dat hij besloot om er te definitief te gaan wonen. Waarschijnlijk was de tweede reden het prachtige aanbod dat hij had gekregen om op het eiland een programma in liefst drie talen te presenteren voor een plaatselijk radiostation. 

In de zomer van 1963 voerde Radio Veronica flink wat promotie in kranten en tijdschriften. Niet alleen werd het station door de leiding onder de aandacht gebracht, maar ook door derden. Zo was begin juli een artikeltje te vinden in ‘de Televizier’, een radio- en televisiebode, waarin een groep mariniers z’n ongenoegen uitte over enkele uitlatingen van Tineke: ‘Je moet als omroepster bijzonder goed op je woorden letten – dat heeft Veronica’s Tineke ondervonden toen ze enkele weken geleden haar hart luchtte over de moderne tijd waarin voor romantiek geen plaats meer schijnt te zijn’. 

De hartenkreet werd gehoord door de bemanning van H.M. A 922 in Den Helder, die 26 man sterk in de pen klom om te vertellen dat ze het niet helemaal eens waren en er toch écht wel nog wel romantiek was. En of Tineke niet eens van Radio Veronica wilde overstappen naar hun schip, onderdeel van de Koninklijke Marine. In ieder geval ging er een grote foto van Tineke richting Den Helder, die enige dagen later een wand van de radiohut van het marineschip sierde. 

Ondertussen was via Radio Veronica bij herhaling een oproep gedaan aan de jonge luisteraars eens uit te beelden welke voorstelling ze van hun radiostation hadden. Kleurplaten, tekeningen en ander werkjes van het ‘goede schip Veronica’ werden vervolgens door Tineke persoonlijk op de daarvoor bestemde ‘Veronica Gallery of Arts’ geprikt. (foto onderaan) 

Op 6 juli werd bekend gemaakt dat de zendtijd zou worden uitgebreid. Vanaf dan zou het station niet alleen op vrijdag en zaterdag tot één uur in de nacht te beluisteren zijn, maar ook op alle andere avonden. In totaal betekende dat 25 uur meer aan zendtijd per week op de 192 meter. 

Een tijd geleden had ik het in een andere column over opnamestudio’s waar de gesponsorde programma’s van Radio Veronica destijds werden opgenomen. Dankzij een berichtje in de ‘Televizier’ van 13 juli 1963, wordt nu ook duidelijk dat er eveneens werd opgenomen in de studio van Eli van Tijn. ‘Prietepraat’ werd er vastgelegd op band. Het programma werd een tijdje op de vrijdagochtend uitgezonden; een uitzending ‘met plezierige onzin’. (foto)

Het presentatieteam bestond uit vijf dames: Marjan Berk, Janine van Wely, Jasparina de Jong, Enny Mols de Leeuw en Adele Bloemendaal. Speurwerk naar de enige jaren geleden overleden Eli Tijn leerde dat hij werkte voor ArtiSounds, de opnamestudio waar ook programma’s werden opgenomen voor Radio Luxembourg. 

Denk daarbij ondermeer aan het muzikale verhaal van ‘Ibbeltje’, geschreven door Annie M.G. Schmidt en van muziek voorzien door Cor Lemaire. De productie van deze programma’s was in handen van Wim Ibo. Ze werden uitgezonden op Radio Luxemburg, waarna een kopie van de band tevens naar Radio Veronica ging, alwaar het enige dagen later werd geprogrammeerd. 

In de maand juli van 1963 werd in Den Haag de Stichting Geestelijk en Lichamelijk Gehandicapten, de G.L.G. geregistreerd. Doel was bij te dragen tot een aantal projecten binnen dit domein. De Stichting had een grootscheepse lucifersactie op touw gezet, waarvan de baten ten goede kwamen aan projecten die het allereerst steun nodig hadden. 

De directie van Radio Veronica had een aanzienlijk bedrag (honderdduizend gulden) gedoneerd. De lucifers waren vervolgens in de handel verkrijgbaar voor 35 cent per pak van 10 doosjes. De Stichting G.L.G. ontving voor elk verkocht pak 10 cent. Ondersteuning van de Gezondheidszorg betekende dit. Of de lucifers werden gebruikt ter aansteking van rokertjes vond men klaarblijkelijk in die tijd niet belangrijk. 


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Nostalgische column Hans Knot – 112 (audio & video)

Hilversum, Bangla Desh en 'Hollands Glorie' Deze week blijf ik nog even hangen in het Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 111 (video)

Joost mocht niet meer eten bij de VPRO Als ik terugdenk aan het jaar 1971 Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 110 (audio)

Ging Margriet Piening namens Nederland naar Knokke? Terug naar 1966 en naar de ‘Europabeker voor Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 109 (video)

50 jaar terug in de tijd, is slechts een halve eeuw! https://youtu.be/ndftyEvpOtE Het lijkt allemaal Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 108

Herinneringen aan 1955 Al was ik in 1955 pas zes jaar, toch steekt er aardig Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 107 (video)

Een briljant idee dankzij de... mist Bill Backer, Amerikaans creatief directeur voor de Coca-Cola account Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 106 (video)

Things go better with Coca Cola (1) Het was in 1964 dat het idee ontstond Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 105 (video & audio)

Populairste tv-reeks ooit was van Nederlandse makelij Vorige week mijmerde ik over 1972 en het Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in archieven, deejays, offshore, pers
Bart van Leeuwen naar NPO Radio 5 (video)

Het Avondblad van 6 december (video)

VRM: ‘Mediaconcentratie in Vlaanderen 2018’

Dick is (nog steeds) radio actief – 12 (audio)

Het Avondblad van 5 december (video)

Radio is enkel nog voor de ‘ouderen’ (audio)

Sluiten