fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Nostalgische column Hans Knot – 49 (video)

Radiomakers hebben het allemaal diverse malen meegemaakt ter voorbereiding van een live-uitzending op locatie. Vooral tijdig aanwezig zijn om in teamverband de nodige voorbereidingen te treffen, microfoons uit te proberen, luidsprekers te testen, kabels en snoeren zo goed mogelijk weg te leggen…

Ook voor live radio-opnamen moet dit steeds gebeuren onder leiding van een ervaren producer. Eén van de beste in zijn vak was destijds, zonder twijfel, Joop de Roo. De man die zijn kunde eveneens bewees bij de start van wat toen geclaimd werd als de ‘nationale’ popzender Hilversum 3. In 1969 was hij verantwoordelijk voor de opnames van het nieuwe ‘Jazz in actie’. Een muziekprogramma dat vanaf maandag 19 februari 1969 voor het eerst, met live publiek, vanuit Laren zou worden geregistreerd. 

De Amerikaanse gastsolisten waren al binnen toen met de technische opstelling werd begonnen. Zanger Mark Murphy nam rustig en vriendelijk van achter grote donkere brillenglazen de situatie in ogenschouw. Ook de aanwezigheid van altsaxofonist Phil Woods viel op. Hij was nogal luidruchtig en wat aangeschoten.

De Roo, die dit ook merkte, schatte de situatie juist in. Er was niets mis met Woods. Hij wist zeker dat hij later als een god zou spelen. In 1969 nam Woods met het orkest van Chris Swansea trouwens het geweldige ‘Guess What’ op. Een nummer dat vanaf 1971 dagelijks te horen was op Radio Noordzee Internationaal tijdens het programma ‘Driemaster’.

Het was destijds trouwens niet zonder reden dat musici anderhalf uur voor de opname al aanwezig waren. De hele opzet van ‘Jazz in actie’ was dat zij beter zouden spelen en een fijnere sfeer gingen ervaren dan in de studio, omdat zij direct contact hadden met een klein publiek. Ze hadden dan immers de mogelijkheid om wat te praten en te drinken met het publiek om vervolgens relaxed te kunnen spelen. Joop de Roo hoopte op deze manier nog betere resultaten te bereiken dan hij al had gedaan met de studioversies.

Het programma werd altijd live worden opgenomen, de ene keer in het Amsterdamse Paradiso, met experimentele musici, de andere keer in Laren, waar de meer traditionele moderne jazz aan bod zou komen. Laren werd later trouwens hét centrum van de jazzscene toen ook nog eens de TROS het programma ’Session’, live vanuit Nick Vollebregt’s Jazz Café uitzond, op de donderdagavond via Hilversum 3.

Joop de Roo ging zich direct actief inzetten voor de jazzmuziek toen hij als chef van de afdeling lichte muziek in dienst trad bij de Nederlandse Radio Unie, in januari 1967. Hij bekommerde zich om het studiowerk van Nederlandse groepen, soms met buitenlandse solisten. Maar ook de concertopnamen geregistreerd in de Rotterdamse Doelen, met onder meer de big bands van Don Ellis en Francy Boland, nam hij onder zijn hoede.

Er werd destijds bij de radio meer aandacht aan jazz besteed. De liefhebbers kregen in de gaten dat zij als luisteraar niet meer zo werden verwaarloosd. Voor 1967 lieten alleen de VARA en de VPRO geregeld jazz in hun programma’s horen, de andere omroepen nauwelijks. De Roo kreeg van de programmaleiding van de NRU, later ondergebracht in de NOS, alle mogelijkheden want volgens hem waren ze geweldig omdat ze vooruitstrevend waren om iets voor de minderheidsgroepen te doen op de radio.

Enige jaren later werd hij bij de VARA producer van lichte muziekprogramma’s en viel daar onder meer op door de goede platenkeuze bij de diverse programma’s. De Roo ging voor alles uit van een bepaald niveau. Eens stelde hij: “Mensen die ’s avonds laat luisteren, doen dat meestal zeer bewust, daar dien je de muziek op aan te passen. Je kunt het nooit iedereen naar de zin maken, ook al is de muziek van een bepaald niveau. Vaak moet je op je eigen keus afgaan, hoewel die niet de boventoon mag gaan voeren natuurlijk.”

De Roo werkte na zijn dienstverband bij de VARA ook nog bij de AVRO en na zijn pensionering ging hij nog een tijd door als vrijwilliger bij het Conservatorium in Hilversum. In juli 2018 overleed hij op 88-jarige leeftijd.

° Fotocredits: NOS, Archief Beeld en Geluid


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Column Hans Knot – 142 (audio & video)

"Ik doe niet meer mee!" Recent was er nogal wat ophef toen bleek dat ene Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 138 (video)

Het 'Bartje-effect' bleef uit Ik neem je nog één keer mee naar 1974 en we Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 135

De rocker in Rob Diegene die sinds dit jaar lid zijn geworden van de SMC’s Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 134 (audio)

De eerste nacht van Hilversum 3 Gedurende de zomerperiode blikte ik terug op verschillende luisteronderzoeken Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 132

Bronnen van eerlijkheid en van heerlijkheid In mijn vorige column blikte ik terug op het Lees verder

Column Hans Knot – 130 (audio & video)

Reclamespot inclusief ploppende microfoon en schurende tape De vakantie zit er op, tijd voor een Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 129 (video)

Een vaste, getimmerde bank vol met bladen Ook vandaag blik ik terug op 1967 met Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 128 (video)

NCRV had er niks van begrepen, de AVRO wel Vandaag blik ik andermaal terug op Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Is NRJ een nationaal radiostation?

Mi Amigo Top 50 van 3 december 1977

Het Avondblad van 29 november (video)

Sluiten