fbpx

Nostalgische column Hans Knot (3) De 'odyssee' van Harry van Doorn

Eerder in 2017 beschreef ik de eerste moeilijke maanden van het derde radionet, Hilversum 3, gestart in het najaar van 1965. Het bleek dat de meerderheid van de omroepen nauwelijks nieuwe programma-ideeën kon doorvoeren omdat er vanuit Den Haag, door het ministerie van CRM, nauwelijks geld ter beschikking was gesteld. Moeilijk dus om van het toekomstige station, dat de concurrent van de zeezender Radio Veronica moest worden, een succes te maken. Uit het programma-overzicht van de diverse omroepen bleek heel duidelijk dat van enige vorm van concurrentie totaal geen sprake was. 

Harry was geen vriend van Veronica

Een latere grote tegenstander van Radio Veronica en andere zeezenders, was mr. Harry van Doorn, de latere minister van CRM. Hij zou in 1974 de zeezenders de nek omdraaien door de invoering van de zogenaamde anti-zeezenderwet. Het was niet echt een wet, maar een aanpassing van de bestaande wetgeving. Maar hij haalde in 1974 zijn slag thuis want het populaire Veronica, alsook het door velen beminde Radio Noordzee, verdwenen uit de ether. Vlaamse luisteraars hadden meer geluk door het in de ether blijven van hun Radio Mi Amigo. 


Lees verder onder de advertentie


Maar al veel eerder liet mr. H.W. van Doorn (foto) van zich horen, al in de tijd dat hij voorzitter was van de Katholieke Radio Omroep, kortweg de KRO. In september 1965 maakte hij bekend dat zijn omroep, vaak tot de conservatieve zuilen gerekend, open en positief stond tegenover het eventuele toekomstige nieuwe bestel. Dit, omdat deze plannen, mits ze mochten doorgaan, meer waarborgen bood voor geestelijke vrijheid en eenheid in verscheidenheid.

Minister Vrolijk (foto), van CRM, had eerder aangegeven dat een meer Open Bestel de weg voor de omroepen naar meer vrijheid mogelijk maakte. Van Doorn voegde eraan toe dat de omroepen nu wisten waar ze naar toe gingen: “Er is eindelijk een tijd gekomen dat men zich kan gaan wijden aan de eigen taak, namelijk het maken van programma’s, zonder dagelijks teveel tijd aan activiteiten kwijt te raken door tegen de stroom in te moeten roeien.” 

Het ‘simpele’ Hilversum 3

Maar de vraag of KRO-voorzitter Van Doorn destijds blij was met de komst van Hilversum 3 is alleen maar negatief te beantwoorden. Hij vond het helemaal niet goed dat minister Vrolijk het sein had gegeven voor de opstart van Hilversum 3. Immers een gedegen luisteronderzoek over de radionetten Hilversum 1 en 2 was dan wel aangekondigd maar de resultaten bleven onbekend. Van Doorn: “Had men zo’n haast een licht platenpallet erbij te hebben? Is dit wegens Veronica? Nu een derde net nog slechts een maand op zich laat wachten, is het tijd nog eens met nadruk te pleiten voor coördinatie tussen alle drie de radiostations in Hilversum”. Daarbij uiteraard doelend op de uitzendingen van Hilversum 1, 2 en het toen toekomstige Hilversum 3. 

Hij haalde daarbij aan dat de financiering van slechts één uitzending van het Radio Philharmonisch Orkest meer kostte dan de financiering van Hilversum 3 in de periode van de opstart tot en met 31 december 1965. Helaas stelde hij dit zonder het verder te onderbouwen. Hij vroeg zich daarbij ook af of de regering het werkelijk betreurde dat er voor Hilversum 3 zo bitter weinig geld beschikbaar was. “Juist door de beperkte financiële toezegging is men op Hilversum 3 slechts in staat alleen iets simpels te brengen, bijvoorbeeld platenprogramma’s. Op die manier heeft de regering voorkomen dat er op dit nieuwe radiostation al te serieuze praat kan komen, zodat dit geheel niet kan concurreren met Radio Veronica.” 

Wat Harry van Doorn bedoelde, is me nooit duidelijk geworden want van echt serieuze programma’s bij Radio Veronica is volgens mij nooit sprake geweest. Men had slechts tot doel de luisteraars te verpozen met amuserende programma’s vol met vrolijke muziek. En in vergelijking met wat er destijds via de Hilversumse omroepen werd gebracht, dient het voor velen een verademing te zijn geweest. Van Doorn kondigde tevens aan dat de KRO zeker geen kleurloze programma’s op Hilversum 3 zou brengen. Hij wilde dus duidelijk wel concurrentie tegen de hem zo gehate indringer, Radio Veronica, eveneens gevestigd in het hart van Hilversum.MAX vergeet zijn doelgroep

Ook bij de televisie waren er ontwikkelingen in de maand september 1965. Heden ten dage kijken we er niet meer van op, sterker nog, gaan we denken of het niet een onsje minder kan met al die goedbedoelde kookprogramma’s. Op de dag dat ik deze column schreef was er in de middag een dame op MAX die ons leerde hoe we komkommer dienen schoon te maken en wortels te snijden. Alsof we in een kinderklasje zaten werd de boodschap veel te uitgebreid gebracht. Zendtijd verknoeien is gelijk aan eten laten aanbranden. Is het voor MAX niet duidelijk dat men vooral te maken heeft met een ouder publiek dat al decennialang weet hoe een heerlijke maaltijd te bereiden, uitzonderingen daargelaten? 

Maar het was andere koek in september 1965 want er werd de kijker verteld dat ‘de heer Kuijper’ afkomstig uit Purmerend, eens per maand op de donderdagmiddag kookles zou geven op televisie. Compleet met fornuis, zo werd beloofd. Hij zou onder het spiedend oog van de camera de cursus ‘creatief koken’ geven. 

Recepten van bij de Romeinen

Hij zag het als een persoonlijk beleven van de kookkunst: “Daar bedoel ik niets moeilijks of hoogdravend mee, alleen maar dat elke vrouw haar eigen specialiteit in deze kunst kan bereiken. En dat met gewone recepten!” Hét uitgangspunt in zijn tv-lessen: de gewone ingrediënten, die iedereen in het gegeven jaargetijde kon kopen. Ze vormden de basis van het bijzondere dat ervan gebakken (of gekookt of gestoofd) kon worden. De heer Kuijper was jarenlang journalist geweest en vervolgens leraar Nederlands, maar koken was toch zijn alleroudste bezigheid. 

Het begon met recepten verzamelen. Zoals andere jongens van zijn leeftijd postzegels of suikerzakjes verzamelden, zo legde Bennie Kuijper meerdere mappen aan met recepten, in totaal meer dan 20.000. Er waren veel antieke recepten bij, zelfs uit de tijd dat de Romeinen in ons land vertoefden.

De padvinderij bracht hem in contact met de praktijk: buiten op een houtvuur. De jammerlijke mislukkingen in het begin waren slechts de evenzovele aansporingen om het opnieuw te proberen, tot het lukte. Hij was ook van plan veel te delen met de kijkers, door in het eerste programma te stellen de complete recepten vrij te geven. Verder liet hij weten:: “Ik zal mij steeds aan de tijd van het jaar aanpassen en telkens datgene wat besproken wordt ook geheel toebereiden. In twintig minuten kan heel wat lekkers gemaakt worden, tenminste als het voorbereidende werk gedaan is”.

Bij moeder thuis geleerd

En zo kwam Ben vervolgens eens per maand op het scherm met zijn goed bedoelde kookadviezen voor de huisvrouw. Klaarblijkelijk was de keuken nog steeds het domein voor moeder de huisvrouw, zoals ik het zelf destijds in het ouderlijke huis beleefd heb. Alhoewel wij als kinderen daadwerkelijk betrokken werden bij het aanrecht-gebeuren. Na vertrek uit het ouderlijke huis kon je met de grondbeginselen van lekker koken eventuele gasten heerlijke gerechten voorschotelen.

Oh ja, de eerste uitzending van het kookprogramma van Kuijper was op 23 september 1965 te zien. 

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nostalgische column Hans Knot (59) In de geschiedenis van OOG Radio, - Omroep Organisatie Groningen - dat de oude naam van Radio Stad naar het verleden verwees, is er een serieuze breuk geweest. In 1993 was de fina...
Dick is (nog steeds) radio actief – 23 (video) Radio Nederland Wereldomroep Voor de Tweede Wereldoorlog waren er al kortegolf-uitzendingen vanuit Nederland bestemd voor Nederlands Indië. Het Philips Natuurkundig Laboratoriu...
Nostalgische column Hans Knot – 58 Een dubbele blik in de keuken van lokale radio in Groningen tussen 1985 en 1993. Vandaag deel 1. Het leek allemaal zo mooi. Lokale radio in Groningen vanaf 12 november 1984, via e...
Dick is (nog steeds) radio actief – 22 (video) Veronica aan land In april 1960 begon Radio Veronica met uitzenden op de 192 meter vanaf de Borkum Riff op de Noordzee. In december 1964 werd het schip vervangen door de Norder...
JLB gaat (soms) naar zee – 36 (audio) Tapijtje uitgerold voor Karen Slikmoment gisterennamiddag op radio. The Carpenters en hun ‘Yesterday Once More’ knalden uit de luidspreker van de Pure Sensia. Als een engel een stem heeft, dan is het die van Ka...
Nostalgische column Hans Knot – 57 (video) Bart werd Tim en dan opnieuw Bart Vandaag brei ik nog graag een vervolg aan het verhaal dat ik twee weken geleden ben gestart. Ik ga nog even door over Bert van Leeuwen, de jongste medewerker ooit bij de zeezender ...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
Kolder en Klodder (4)
JLB gaat soms naar zee (4)
Nostalgische column Hans Knot (2)
Kolder en Klodder: Een goed einde
De maandag van Manneke Pop
JLB gaat soms naar zee (3)
Sluiten