RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Nostalgische column Hans Knot (27)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Berichtjes in de kranten waar deze column over gaat, waren voor mij de reden om een schaar te pakken en ze uit te knippen. Want het ging niet alleen over radio maar het kon ook nog eens van historische waarde zijn. Zo ook een bericht van vrijdag 3 mei 1968, gepubliceerd naar aanleiding van schriftelijke vragen gesteld door leden van de Tweede Kamer aan de toenmalige minister voor Verkeer en Waterstaat, en aan die van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk, mevrouw Marga Klompé. 

Zij was destijds ondermeer verantwoordelijk voor het omroepgebeuren. De vragen hadden betrekking op de mogelijkheden om in de toekomst op lokaal niveau radio te maken. In Nederland waren op dat moment slechts enkele regionale stations actief, en bij lange na was er geen sprake van landelijke dekking. 

Het kan met gering vermogen

In ieder geval werd er door Klompé (foto) serieus op de vragen ingegaan want binnen haar Ministerie en dat van Verkeer en Waterstaat waren een paar ambtenaren een tijdlang bezig geweest om de technische mogelijkheden voor het opstarten van lokale radiostations te onderzoeken. En zo lazen we op 3 mei 1968 dat het inderdaad mogelijk bleek te zijn om twee plaatselijke radiostations te bouwen in verschillende grote gemeenten als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

Voor andere plaatsen, zoals Utrecht, Breda, Zwolle, Hilversum, Eindhoven, Groningen en Maastricht, was slechts één radiostation per gemeente mogelijk. Wel werd eraan toegevoegd dat alle zenders enkel met een gering vermogen in de ether zouden kunnen komen. De schriftelijke vragen waren trouwens afkomstig van de leden van de Tweede Kamer drs. E. C. Visser en drs. M. Dijkstra, beiden vertegenwoordigers namens D66.

Buurlanden hebben inspraak

Maar er diende nog meer geregeld te worden want in het antwoord was ook te lezen dat informatie omtrent de zendvermogens pas kon worden gegeven nadat de noodzakelijke coördinatieprocedure met de buurlanden had plaatsgevonden. Dit moest en was zo overeen gekomen tijdens een congres van de Internationale Telecommunicatie Unie in Stockholm in 1961. Daar deze procedure voor iedereen veel werk met zich mee zou brengen, kon niet eerder worden begonnen vooraleer de opzet van de toekomstige lokale radio concreter was. Een adder onder het gras want was er hier sprake van een blokkade?

In het antwoord van de ministers was verder te lezen dat berekeningen hadden aangetoond dat storing van de toekomstige landelijke FM- en tv-stations, veroorzaakt door de nieuwe lokale omroepen, binnen aanvaardbare grenzen zou blijven. Pas na experimenten kon hierover afdoende zekerheid verschaft worden. Het vermoeden was dat op vele plaatsen in de naaste omgeving van deze lokale zenders storing onvermijdelijk zou zijn. 

Het duurde nog 16,5 jaar!

Derhalve vonden de bewindvoerders dat, wilde men storingen voorkomen, het aantal lokale radiostations beperkt diende te worden. In een toelichting op hun vragen was door beide D66-kamerleden gesteld dat voor een deugdelijk functioneren van plaatselijke democratie de radio een belangrijke bijdrage kon leveren. Lokale radiostations konden namelijk doelgericht het grondgebied van hun gemeenten tot in alle uithoeken bereiken. Ze voegden er nog aan toe dat het ontbreken van de technische gegevens en kennis van mogelijkheden de verdere ontwikkeling van lokale democratie in de weg zou staan. 

Aldus de de berichtgeving uit 1968. En kwam de lokale radio er snel? Ik heb op de achtergrond een opname aan staan van het allereerste programma van de lokale radio in Groningen, de plaats waar als tweede in Nederland een experiment werd opgestart. De allereerste uitzending gebeurde op 12 november 1984. U leest het goed… 16,5 jaar nadat de vragen waren beantwoord! Daarbij komt nog dat de eerste periode van de lokale radio in Groningen, bekend onder de naam Radio Stad, alleen te beluisteren was via kanaal 4 van het televisietoestel en op de lokale kabel op de 95.0 FM. De presentator van het eerste programma? Dat was de schrijver van uw nostalgische column. 


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Peyton Place: het werd (te) duur om te kijken (video)

In 1971 opperde de Nederlandse overheid het idee om de kijkbijdrage minimaal te verhogen tot Lees verder

Waar Kol Israël de mosterd haalde (video)

1968 was het jaar waarin de technische tak van de Nederlandse Radio Unie (NRU) internationaal Lees verder

Staren naar de borsten van Phil Bloom in Paradiso (video)

Dit keer een flinke stap terug naar het jaar 1968. Voor vele Amsterdammers, maar ook Lees verder

1962: Het jaar van Gherman Titov, Verkade en Asbach Uralt (video)

Uit 1962 - en daarmee ga ik verder in het jaar waar ik vorige week Lees verder

Pierre, Veronica, Ria, Elvis en vele anderen (video)

In 1962 maakte Pierre van Ostade zowel programma's voor Radio Luxemburg als voor Radio Veronica.

Brit werd Nederlander met Vlaamse naam: Paul Vlaanderen (audio)

Tijd om eens terug te keren naar 1962, het jaar dat Hans Knot heel bewust Lees verder

Dwingend advies om de nieuwe Graetz radio aan te schaffen (video)

In zijn wekelijkse nostalgische column gaat Hans Knot dit keer terug naar het jaar 1964.

1971: TV is helemaal uit den boze! (video)

Terug naar het jaar 1971, naar de bladen die korte gossip-berichtje verspreidden. Het vrij nieuwe Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x