fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Nostalgische column Hans Knot (27)

Berichtjes in de kranten waar deze column over gaat, waren voor mij de reden om een schaar te pakken en ze uit te knippen. Want het ging niet alleen over radio maar het kon ook nog eens van historische waarde zijn. Zo ook een bericht van vrijdag 3 mei 1968, gepubliceerd naar aanleiding van schriftelijke vragen gesteld door leden van de Tweede Kamer aan de toenmalige minister voor Verkeer en Waterstaat, en aan die van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk, mevrouw Marga Klompé. 

Zij was destijds ondermeer verantwoordelijk voor het omroepgebeuren. De vragen hadden betrekking op de mogelijkheden om in de toekomst op lokaal niveau radio te maken. In Nederland waren op dat moment slechts enkele regionale stations actief, en bij lange na was er geen sprake van landelijke dekking. 

Het kan met gering vermogen

In ieder geval werd er door Klompé (foto) serieus op de vragen ingegaan want binnen haar Ministerie en dat van Verkeer en Waterstaat waren een paar ambtenaren een tijdlang bezig geweest om de technische mogelijkheden voor het opstarten van lokale radiostations te onderzoeken. En zo lazen we op 3 mei 1968 dat het inderdaad mogelijk bleek te zijn om twee plaatselijke radiostations te bouwen in verschillende grote gemeenten als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

Voor andere plaatsen, zoals Utrecht, Breda, Zwolle, Hilversum, Eindhoven, Groningen en Maastricht, was slechts één radiostation per gemeente mogelijk. Wel werd eraan toegevoegd dat alle zenders enkel met een gering vermogen in de ether zouden kunnen komen. De schriftelijke vragen waren trouwens afkomstig van de leden van de Tweede Kamer drs. E. C. Visser en drs. M. Dijkstra, beiden vertegenwoordigers namens D66.

Buurlanden hebben inspraak

Maar er diende nog meer geregeld te worden want in het antwoord was ook te lezen dat informatie omtrent de zendvermogens pas kon worden gegeven nadat de noodzakelijke coördinatieprocedure met de buurlanden had plaatsgevonden. Dit moest en was zo overeen gekomen tijdens een congres van de Internationale Telecommunicatie Unie in Stockholm in 1961. Daar deze procedure voor iedereen veel werk met zich mee zou brengen, kon niet eerder worden begonnen vooraleer de opzet van de toekomstige lokale radio concreter was. Een adder onder het gras want was er hier sprake van een blokkade?

In het antwoord van de ministers was verder te lezen dat berekeningen hadden aangetoond dat storing van de toekomstige landelijke FM- en tv-stations, veroorzaakt door de nieuwe lokale omroepen, binnen aanvaardbare grenzen zou blijven. Pas na experimenten kon hierover afdoende zekerheid verschaft worden. Het vermoeden was dat op vele plaatsen in de naaste omgeving van deze lokale zenders storing onvermijdelijk zou zijn. 

Het duurde nog 16,5 jaar!

Derhalve vonden de bewindvoerders dat, wilde men storingen voorkomen, het aantal lokale radiostations beperkt diende te worden. In een toelichting op hun vragen was door beide D66-kamerleden gesteld dat voor een deugdelijk functioneren van plaatselijke democratie de radio een belangrijke bijdrage kon leveren. Lokale radiostations konden namelijk doelgericht het grondgebied van hun gemeenten tot in alle uithoeken bereiken. Ze voegden er nog aan toe dat het ontbreken van de technische gegevens en kennis van mogelijkheden de verdere ontwikkeling van lokale democratie in de weg zou staan. 

Aldus de de berichtgeving uit 1968. En kwam de lokale radio er snel? Ik heb op de achtergrond een opname aan staan van het allereerste programma van de lokale radio in Groningen, de plaats waar als tweede in Nederland een experiment werd opgestart. De allereerste uitzending gebeurde op 12 november 1984. U leest het goed… 16,5 jaar nadat de vragen waren beantwoord! Daarbij komt nog dat de eerste periode van de lokale radio in Groningen, bekend onder de naam Radio Stad, alleen te beluisteren was via kanaal 4 van het televisietoestel en op de lokale kabel op de 95.0 FM. De presentator van het eerste programma? Dat was de schrijver van uw nostalgische column. 


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Nostalgische column Hans Knot – 138 (video)

Het 'Bartje-effect' bleef uit Ik neem je nog één keer mee naar 1974 en we Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 135

De rocker in Rob Diegene die sinds dit jaar lid zijn geworden van de SMC’s Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 134 (audio)

De eerste nacht van Hilversum 3 Gedurende de zomerperiode blikte ik terug op verschillende luisteronderzoeken Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 132

Bronnen van eerlijkheid en van heerlijkheid In mijn vorige column blikte ik terug op het Lees verder

Column Hans Knot – 130 (audio & video)

Reclamespot inclusief ploppende microfoon en schurende tape De vakantie zit er op, tijd voor een Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 129 (video)

Een vaste, getimmerde bank vol met bladen Ook vandaag blik ik terug op 1967 met Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 128 (video)

NCRV had er niks van begrepen, de AVRO wel Vandaag blik ik andermaal terug op Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 127 (audio)

Radio luisteren in 1967: zoeken en behelpen Deze column en die van volgende week is Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in lokale radio, nederland
‘Online Radio Awards’ van start

Het Middagblad van 21 juni (video)

De laatste twaalf: Wie zijn ze? (3)

Vordering VZW Dabro verworpen

Kicken op radio en zo… (1)

Kijk… Nederlandse luistercijfers!

Sluiten