RadioVisie

  • .
    Heynen
    .

Amsterdamse burgemeester ‘hield niet’ van Veronica en Vera

In december 1962 had Radio Veronica afspraken gemaakt met ‘de Vrienden van Veronica’ om een drietal concerten te organiseren in Amsterdam om opnieuw geld in te zamelen ten bate van charitatieve doelen. Met veel mankracht werden de bijeenkomsten voorbereid en de nodige vergunningen aangevraagd om onder andere een eenmalige nachtvoorstelling te mogen organiseren. 

Weer anderen bemoeiden zich met de inhoudelijke kant van het programma. Zo werd een groot aantal artiesten ingehuurd, waaronder Willeke Alberti, The Fouryo’s, Conny VandenBosch, Trio Pim Jacobs, Rita Reys, Jumping Jewels en het duo Johnny Kraaykamp en Rijk de Gooyer. Als gastvrouw was Karin Kraaykamp gevraagd. Zij verdiende eerder haar boterham ondermeer als televisieomroepster bij de AVRO. Omdat ze ook free-lance activiteiten voor Radio Veronica deed, was ze eerder door de directie van de AVRO op een zijspoor gezet. Als grote publiekstrekker wilde men ‘The Sweetheart of the Voices’, ofwel Vera Lynn aantrekken.

Begin november 1962 was er in eerste instantie door de directie van het City Theater – waarmee de directie van Radio Veronica in onderhandeling was – een brief gestuurd naar de gemeente Amsterdam. Hierin werd toestemming gevraagd voor een nachtvoorstelling op zaterdag 15 december omdat op die dag ’s avonds geen enkele andere grote zaal beschikbaar was. 

Op 19 november werd de vergunning geweigerd, waarna er direct door de directie van Radio Veronica een brief naar de gemeente Amsterdam werd gestuurd. Hierin werd duidelijk aangegeven dat de opbrengst van de concerten ten bate van charitatieve doelen ter beschikking zou worden gesteld. Er volgde een negatief antwoord van de burgemeester die aangaf dat dergelijke verzoeken in slechts zeer bijzondere gevallen werden toegestaan en dat dit nu niet het geval was. 

Het was de krant ‘Het Parool’ die op 3 december 1962 burgemeester Mr. Gijs van Hall (foto) aan het woord liet: “Ik weiger, omdat over de charitatieve doelstellingen in eerste instantie helemaal niet is gesproken.” Ook liet men Hendrik (Bull) Verweij, namens de directie van Veronica, een reactie geven: “Een discriminatie, want het is voor het goede doel. Ik vind het erg jammer dat de burgemeester ons verzoek heeft geweigerd. Ieder ogenblik lees ik bovendien in de krant dat er nachtvoorstellingen zijn, dus van die bijzondere gevallen geloof ik niet veel.” 

Vervolgens stuurde Verweij een brief aan de gemeenteraad in Amsterdam, waarin geprotesteerd werd tegen de weigering van de burgemeester. Volgens het toenmalige artikel 206 van de Algemene Politieverordening van de gemeente Amsterdam, waren destijds openbare vermakelijkheden verboden. De burgemeester kon hierop, volgens artikel 6 van de APV, ontheffing geven. Maar dit was altijd geheel afhankelijk van de mening van de burgemeester. 

Maar er was een uitweg want de directie van Radio Veronica besloot voor een bedrag van f 6500,– twee filmvoorstellingen, die op 15 december waren gepland, uit te kopen, waardoor de zaal alsnog in de avonduren voor een concert beschikbaar werd. Op 14 december 1962 trad Vera Lynn, met een gezelschap nationale en internationale artiesten op in het Kurhaus in Scheveningen. Op 15 december vervolgens in het City Theater en het Amsterdamse Concertgebouw was op 16 december de plaats voor het optreden. 

Alle opbrengsten  van deze voorstellingen gingen naar respectievelijk ‘de Nederlandse Bond van Militaire Oorlogsslachtoffers’, ‘De Nederlandse vereniging voor sociaalpedagogische zorg’ ‘de Nederlandse stichting voor het gebrekkige kind’ en ‘de Padvindersgroep Luctor et Emergo’, dat zich richtte op het gehandicapte kind. 

Heynen


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Veronica
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx