RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Hans Knot Column: een misselijke piratengrap en het huwelijk van Joop (1976)

Het was wat in de nacht van 1 op 2 januari 1976 toen er in Zeeland noodsignalen werden opgevangen vanaf de sleepboot Brittanic. Direct werden de diverse personen, betrokken bij de reddingsmaatschappijen en de Rijkspolitie ter Water, opgetrommeld om bijstand te verlenen. Zoekacties duurden heel lang, maar om drie uur in de nacht werden ze stilgelegd. Zonder resultaat.

Via het ANP werd vernomen dat bij de zeesluizen van IJmuiden het schip totaal onbekend was en in het internationale scheepsregister van Lloyds stond de sleepboot ook niet vermeld. Eerder waren de reddingsboot Javazee uit Breskens en enkele andere schepen uitgevaren naar het Oostgat op de Westerschelde. Aan boord van de Brittanic zou zich ook een dode persoon bevinden. De overige vijf bemanningsleden, aldus de noodsignalen, zouden van boord zijn gegaan en zich in een sloep, bij windkracht acht, bevinden.

Ook twee boten van de Rijkspolitie ter Water waren uitgevaren. Achteraf werd bekend dat alle inzet voor niets was geweest. Vanuit de burelen van de Rijkspolitie werden in de middag van 2 januari 1976 meer details gegeven. De bewuste sleepboot zou onder Amerikaanse vlag varen was en onderweg van Amsterdam naar Oostende. Al vrij snel was echter duidelijk geworden dat een niet bij name te genoemd persoon dat het bericht als… grap had uitgezonden via z’n illegale radiostation.

Het eerste ‘Oog’

Op 5 januari 1976 was er een nieuw programma te beluisteren op Hilversum 2. Na het nieuws van 23:00 uur werd de eerste editie van ‘Met het Oog op Morgen’ uitgezonden. De NOS had daartoe vijf freelance presentatoren aangetrokken. Er werden een aantal vaste rubrieken geïntroduceerd, zoals ‘Den Haag Vandaag’ en ‘Overzicht van belangwekkende gedeelten uit radio actualiteitenrubrieken van de desbetreffende dag’. De uitzending duurde tot middernacht.

De vijf presentatoren kregen elk een vaste avond toegewezen. Van maandag tot vrijdag waren dat in 1976 achtereenvolgens: Han Mulder, Nico van Vliet, Piet van der Ende, Alice Oppenheim en Klaas Samplonius. Zij mochten naar eigen smaak de muziek kiezen. Eindredacteuren waren: Kees Buurman en Henk Enkelaar. Kees was trouwens de initiator van ‘Met het Oog op Morgen’, maar ook van vele andere programma’s uit die tijd.

° Lees verder on de audio-opname.

Zelf heb ik, vooral de eerste 25 jaren zeer intens geluisterd. Ik luisterde liever naar de nieuwsberichten dan ze te volgen op televisie. Bovendien was het mij een eer diverse bijdragen te mogen leveren vanuit Groningen over radio-onderwerpen. Of via een lijn vanuit de toenmalige studio van de RONO aan het Prinsenhof in het centrum van Groningen of via een signaallijn van de toenmalige P.T.T. aan de Reitemakersrijge in de Martinistad.

Joop en Cookie

Ook de zeezenders bleven mij bezig houden, getuige de aantekeningen die toen maakte. In januari 1976 waren de Voice of Peace, Radio Caroline en Radio Mi Amigo nog actief vanaf internationale wateren. Op 13 januari werd bekend dat de toenmalige programmaleider van Mi Amigo, wijlen Joop Verhoof, in de week ervoor, in alle stilte voor de tweede keer in het huwelijk was getreden.

De officieel uit Enschede afkomstige Verhoof dook in de tweede helft van 1974 onder voor de politie, aangezien hij officieel de anti-zeezenderwet overtrad en een arrestatie mogelijk was. Zo zou hij vier maanden in Antwerpen hebben gewoond, waar hij een verhouding zou hebben gehad met een mannequin.

Heynen

Radio Mi Amigo was op 13 februari 1975 definitief vertrokken uit de Lage Landen. Diverse medewerkers waren bij het station, dat was uitgeweken naar Spanje, gebleven. Samen met andere collega’s was Joop mede naar het Spaanse Playa de Aro gevlucht. Maar dat was niet naar de zin van de onbekend gebleven dame waarmee Joop op dat moment een verhouding had.

In de Vlaamse gossip media wilde ze nog wel het een en ander kwijt: “Het was enorm moeilijk om te leven met een man die gebukt ging onder de voortdurende bedreiging om door de politie te worden opgepakt”. Ze hoopte op een hereniging en ging met vriendin en zangeres Micha Marah op bezoek in Playa de Aro: “Ik hoopte dat, op veilige afstand van de politie, Joop zou zijn veranderd en aangekomen heeft Micha geprobeerd de stukgelopen verhouding nog te lijmen, maar helaas.”

Meer nog, ze ontdekte dat Joop Verhoof reeds een nieuwe verhouding was aangegaan met de Spaanse Cookie. Begin januari 1976 trad Joop met haar in het huwelijk.


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx