RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Nostalgische column Hans Knot – 163

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

1969 – ‘World Star Festival’

Er zijn verschillende Kringloopwinkels, met het goede doel in gedachten, die ook platen verkopen uit lang vervlogen tijden. Er is altijd wel een lp te vinden die mooi genoeg is om aan te schaffen. Zoals bijvoorbeeld ‘World Star Festival’. Een bijzonder album omdat er heel wat wereldsterren belangeloos aan mee werkten. “De opbrengst was bestemd voor het door de Verenigde Naties opgerichte fonds ter leniging van de ergste noden onder de ontelbare vluchtelingen die onze wereld. De hoesteksten werden geschreven door André Previn, Bert Kaempfert en Leonard Bernstein.

Naar het schijnt is de lp, die tegen het einde van de zestiger jaren in Nederland uitkwam, als warme broodjes over de toonbank gegaan van de vele platenzaken die het land telde. Bij het zien van de oranje getinte hoes herinnerde ik in ieder geval de bijzondere actie die aan deze release was gekoppeld. De opbrengst ging immers naar Vluchtelingenhulp. En op 16 oktober 1969 was zelfs een speciaal televisieprogramma bij de TROS geweest rond het vluchtelingenthema. 

Zes Nederlandse artiesten deden er aan mee. Onder de titel ‘National Star Festival’, met een knipoog naar de titel van de lp, waren het Liesbeth List, Rita Reys, Henk Elsink, Seth Gaaikema, Connie Vandenbos en Louis van Dijk die aandacht vroegen. In het programma werden ze voorgesteld door Pim Jacobs, de toenmalige echtgenoot van Rita Reys. Opmerkelijk is dat alle artiesten die toen optraden inmiddels zijn gestorven. 

De lp van het ‘World Star Festival’ werd in de maand maart 1969 uitgebracht. Door de vele internationale topartiesten was het vinyl dan ook wereldwijd te koop. In de eerste zes maanden waren al een paar miljoen exemplaren verkocht, de opbrengst werd doorgestort naar de rekening van de Verenigde Naties. In Nederland ging het om ruim 160.000 exemplaren, en dat betekende een tweede plaats wereldwijd. 

Te beluisteren waren Diana Ross and The Supremes, Dionne Warwick, Ray Charles, Herb Alpert and The Tijuana Brass, Simon and Garfunkel, Tom Jones, Sonny and Cher, Bee Gees, Shirley Bassey, Andy Williams, Julie Andrews, Paul Mauriat and his Orchestra, Sammy Davies jr., Dusty Springfield, Frank Sinatra en Barbra Streisand. Het neusje van de zalm uit die tijd.

Het complete album kan worden beluisterd bij Youtube en Spotify. Maar als je het liever zelf in je bezit hebt, dan is een heel klein beetje speuren op internet voldoende. Van eBay, tot  Marktplaats en 2dehands, het duikt nog overal op. 


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx