RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Nostalgische column Hans Knot – 163

1969 – ‘World Star Festival’

Er zijn verschillende Kringloopwinkels, met het goede doel in gedachten, die ook platen verkopen uit lang vervlogen tijden. Er is altijd wel een lp te vinden die mooi genoeg is om aan te schaffen. Zoals bijvoorbeeld ‘World Star Festival’. Een bijzonder album omdat er heel wat wereldsterren belangeloos aan mee werkten. “De opbrengst was bestemd voor het door de Verenigde Naties opgerichte fonds ter leniging van de ergste noden onder de ontelbare vluchtelingen die onze wereld. De hoesteksten werden geschreven door André Previn, Bert Kaempfert en Leonard Bernstein.

Naar het schijnt is de lp, die tegen het einde van de zestiger jaren in Nederland uitkwam, als warme broodjes over de toonbank gegaan van de vele platenzaken die het land telde. Bij het zien van de oranje getinte hoes herinnerde ik in ieder geval de bijzondere actie die aan deze release was gekoppeld. De opbrengst ging immers naar Vluchtelingenhulp. En op 16 oktober 1969 was zelfs een speciaal televisieprogramma bij de TROS geweest rond het vluchtelingenthema. 

Zes Nederlandse artiesten deden er aan mee. Onder de titel ‘National Star Festival’, met een knipoog naar de titel van de lp, waren het Liesbeth List, Rita Reys, Henk Elsink, Seth Gaaikema, Connie Vandenbos en Louis van Dijk die aandacht vroegen. In het programma werden ze voorgesteld door Pim Jacobs, de toenmalige echtgenoot van Rita Reys. Opmerkelijk is dat alle artiesten die toen optraden inmiddels zijn gestorven. 

De lp van het ‘World Star Festival’ werd in de maand maart 1969 uitgebracht. Door de vele internationale topartiesten was het vinyl dan ook wereldwijd te koop. In de eerste zes maanden waren al een paar miljoen exemplaren verkocht, de opbrengst werd doorgestort naar de rekening van de Verenigde Naties. In Nederland ging het om ruim 160.000 exemplaren, en dat betekende een tweede plaats wereldwijd. 

Te beluisteren waren Diana Ross and The Supremes, Dionne Warwick, Ray Charles, Herb Alpert and The Tijuana Brass, Simon and Garfunkel, Tom Jones, Sonny and Cher, Bee Gees, Shirley Bassey, Andy Williams, Julie Andrews, Paul Mauriat and his Orchestra, Sammy Davies jr., Dusty Springfield, Frank Sinatra en Barbra Streisand. Het neusje van de zalm uit die tijd.

Het complete album kan worden beluisterd bij Youtube en Spotify. Maar als je het liever zelf in je bezit hebt, dan is een heel klein beetje speuren op internet voldoende. Van eBay, tot  Marktplaats en 2dehands, het duikt nog overal op. 


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nostalgische column Hans Knot – 162

1965: Het jaar dat er druk tv-studio's werden gebouwd Na een korte vakantie, neem ik Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 161 (video)

Herinneringen aan 1973 Je kunt het je niet meer voorstellen dat het grensverkeer in Europa Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 160 (video)

Herinneringen aan 1973 Vandaag dwaal ik in gedachten af naar de erg zware storm van Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 159 (video)

1972: Nederland was in snel tempo een tv-land geworden Eerder had ik het al over Lees verder

Teleac moest Nederlanders slimmer maken (audio & video)

In 1979 was het al ruim vijftien jaar geleden dat Teleac werd opgericht, dat gebeurde Lees verder

Jingle-fan maakte van hobby zijn beroep (audio & video)

We duiken dit keer in de aantekeningen en artikelen uit de maand maart 1979. Zo Lees verder

Wim Kan kon het als geen ander (video)

Zoals destijds gebruikelijk dienden de Nederlandse zendgemachtigden jaarlijks hun ledenaantal bekend te maken. Zo stond Lees verder

Artikel 240 en het gevecht om de blote borsten

Het is zondag 2 januari 2022, kortom: allen heel veel voorspoed gewenst in het nieuwe Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x