RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Nostalgische column Hans Knot – 162

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

1965: Het jaar dat er druk tv-studio’s werden gebouwd

Na een korte vakantie, neem ik je vandaag mee terug naar de eerste week van januari 1965. Het was al jarenlang vaste prik dat in de kranten, tijdens de eerste dagen van een nieuw jaar, gewag werd gemaakt van de zogenaamde nieuwjaarsrecepties. Ook bij de Nederlandse omroepen vonden dergelijke bijeenkomsten plaats, met heren in deftige pakken, een borrelglas in de ene hand en een bolknak in de andere.

Ze luisterden naar wat er zoal te melden viel op het gebied van radio- en televisie. Het was voorzitter Emile Schüttenhelm van de NTS, in de wandelgangen Ome Emiel genoemd, die de vele aanwezigen, waaronder ook diverse journalisten, mocht toespreken. De receptie vond plaats in Studio A van de NTS (Nederlandse Televisie Stichting). Schüttenhelm (foto – credits: Nationaal Archief) meldde onder meer dat onder zijn voorzitterschap van zeven jaar, het NTS-personeel in aantal was toegenomen van 350 tot 506 personen.

Ook ging hij in op de loonontwikkeling, waarin een duidelijke stijging zou zitten maar hij kon niet duidelijk maken in hoeverre. De aanwezigen dienden te wachten tot de invoering van een nieuwe CAO, waarvan gegevens rond 1 maart bekend zouden worden gemaakt. In 1964 was het volgens hem vooral een probleem geweest om de invulling van de programmering, via het tweede televisienet (meer waren er niet), rond te krijgen.

Dat was mede gelukt omdat alle technici telkens drie keer per week hadden overgewerkt om het aanbod technisch rond te krijgen. Ook meldde hij dat de NTS was overgegaan tot de aanschaf van een vijfde reportagetrein. In die wagen zat onder meer een ‘filmaftaster’, wat toen geheel nieuw voor Nederland was. Met het apparaat werd het mogelijk om filmstroken in een gemaakte reportage in te passen.

Omtrent bouwontwikkelingen vertelde de voorzitter dat op 31 maart 1965 de eerste uitzending vanuit de in aanbouw zijnde studio, bij de Bussumer Grintweg in Hilversum, zou plaatsvinden en dat er in De Bilt bij het KNMI een permanente straalzender zou komen. Het tot opleidingsschool voor NTS en NRU (Nederlandse Radio Unie) verbouwde hotel Santbergen te Hilversum had trouwens definitief de eerste verbouwingsfase achter de rug. De nieuwe cursussen voor de opleiding van omroeppersoneel waren inmiddels begonnen.

Verder wist de voorzitter van de NTS te melden dat rond oktober 1966 de grote toneelzaal van gebouw Santbergen (foto) gereed zou zijn en ingezet zou worden als oefenstudio voor het nieuwe personeel. Ook zou het NTS-Journaal er een presentatiestudio krijgen. Hiervoor was al een offerte aangevraagd voor de aanschaf van een complete inrichting. De bedoeling was dat vanaf het moment van opening de reeds bestudeerde mogelijkheden tot verbetering van ‘Het Journaal’ zouden worden toegepast.

De opleiding van de NTS en de NRU was reeds door 189 cursisten gevolgd. Van hen waren er slechts zes personen afgevallen. Ook werd bekend dat er meer aanmeldingen voor 1965 waren binnen gekomen dan er opleidingsplekken waren. De potentiële cursisten werden onder meer aan een psychotechnische test onderworpen om te zien of men geschikt was om de opleiding te volgen.

Een jaar eerder, in 1965 dus, onderging het Theater Bellevue aan de Leidsekade in Amsterdam een gelijkaardige verbouwing als die voor Santbergen. Ook hier vormde de Nederlandse Televisie Stichting de drie toneelzalen om tot televisiestudio’s (foto’s onder). Op 31 maart 1965 werd er een show verzorgd door medewerkers van de KRO. De omroep begon toen met de opnamen van een reeks vakantieprogramma’s die gepresenteerd werden door Stan Haag.

De serie kreeg de naam ‘Vakantie op zicht’, shows waarin onder andere Spanje, Italië, Joegoslavië en Oostenrijk belicht werden. Stan Haag gaf onder andere tips over hoe men overal kon komen met de verschillende vervoersmiddelen. In mei kwam de eerste uitzending op de televisie. De teksten waren van Stan Haag zelf en van Casper de Groot, tevens de samensteller van het programma. Uiteraard zou Stan Haag, nadat hij zowel als zanger tekstschrijver bekend werd, ook succesvol worden als presentator bij ondermeer Radio Veronica en Radio Mi Amigo.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nostalgische column Hans Knot – 161 (video)

Herinneringen aan 1973 Je kunt het je niet meer voorstellen dat het grensverkeer in Europa Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 160 (video)

Herinneringen aan 1973 Vandaag dwaal ik in gedachten af naar de erg zware storm van Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 159 (video)

1972: Nederland was in snel tempo een tv-land geworden Eerder had ik het al over Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 158

Luisterend Nederland geanalyseerd In 1972 bleek dat de publieke omroepen verkeerd hadden gegokt inzake de Lees verder

Caroline North: verzegeld pakket, in geval van nood openen (video & audio)

In 1965 praatte de Nederlandse correspondent van de GPD met kapitein Kooger van de MV Lees verder

Radio Caroline North: één jaar later (audio & video)

Sinds de kerstperiode 2021 scant Hans Knot een enorme collectie krantenknipsels verzameld door één van Lees verder

1965: Ben leerde huisvrouw roeren in de potten

Nederland had in 1965 twee tv-kanalen, met beperkte uitzenduren. Maar met Ben Kuyper was er Lees verder

De start van ‘popstation’ Hilversum III (video)

De kleinere herinneringen, daar gaat het Hans Knot om in zijn wekelijkse column. Dit keer Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx